Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Енергетиката ни има нужда от изготвянето на стратегия и пътна карта на прехода

Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

През годините сме доказали, че непрекъснато подобряване на бизнес средата и усъвършенстване на българското законодателство за ускоряване на икономическия растеж са сред най-важните цели за Асоциацията. И през 2023 г. АИКБ активно ще работи за стабилна и предвидима икономическа рамка, за преодоляване на недостига на квалифицирана работна ръка, осигуряване на предвидими и конкурентни цени на енергията, за оптимизиране на публичните финанси посредством насърчаването на необходими реформи.

Като най-значимо постижение за изминалата година отчитаме договорените с правителството компенсации за неочаквано високите цени на електроенергията за всички небитови потребители. Имаме решение на Народното събрание за компенсиране през 2023 г. на цените на електроенергията над 200 лв./МВтч и програма на правителството в изпълнение на решението за първото тримесечие. Заедно с останалите работодателски организации започнахме консултации с Министерство на енергетиката, които целят надграждане на програмата след задълбочен анализ на резултатите.

Бизнесът окончателно се убеди в ползите от производството на електроенергия за собствени нужди

Изминалата година беше изключително напрегната. Проблемите на пазара на енергоносители бяха в основата на нашата работа. Възникването на резки пикове в цените на определени енергоносители – на първо място на природния газ, поставиха под въпрос цялостния "дизайн" на пазара на електричество в ЕС и накараха ЕК да започне много сериозна и съдържателна дискусия по този въпрос, в която АИКБ участва отговорно със свои предложения.

България избегна "газова катастрофа" благодарение на влизането в експлоатация на газовия интерконектор Гърция – България (IGB) с оператор ICGB, който е част от Южния газов коридор, доставящ природен газ от азербайджанското находище "Шах Дениз 2" до италианска територия.

Като влиятелен член на представителната европейска работодателска организация SGI Europe, която обединява много ютилити компании и е техният "глас", АИКБ приветства това развитие на преносната тръбопроводна инфраструктура и се надяваме, че страната ни ще се възползва максимално от по-нататъшното развитие на Южния газов коридор и на планирания Вертикален коридор в посока на доставки към Молдова, Румъния, Унгария, Австрия и Словакия.

Важна новост, която остана встрани от вниманието на българската публика, е подписаното споразумение между Азербайджан, Румъния и Унгария за доставяне на "зелена" електроенергия, произведена най-вече от офшорни вятърни електроцентрали в Каспийско море и от фотоволтаични централи като строящия се соларен парк на British Petroleum в Джабраил. България би трябвало да прояви по-голяма активност и да се намеси в този бизнес проект по един положителен и рационален начин.

В заключение може да се каже, че през тази година бизнесът окончателно се обърна към производството на електроенергия за собствени нужди – най-вече за сметка на използването на ВЕИ. Цените на електроенергията просто заличиха съмненията на индустриалците и всеки, който може да си позволи такава инвестиция, вече изгражда свои собствени, най-вече фотоволтаични мощности.

Приоритетни за нас ще са мерките за справяне с цените на електроенергията и липсата на квалифицирани кадри

Сред най-важните цели през настоящата година не само за нас, но и за цялата държава, трябва да е влизането на България в Еврозоната и Шенген.

Пред скоба можем да извадим обаче два сериозни проблема, пред които е изправен българският бизнес – цените на електроенергията и липсата на квалифицирани кадри. Мерки за справянето с тези проблеми ще са приоритетни за АИКБ.

Енергетиката ни има нужда от изготвянето на стратегия и пътна карта на прехода, като от изключително значение е развитието и модернизирането на електропреносната мрежа, изграждането на ВЕИ за собствени нужди от предприятията и домакинствата, както и реформирането на електроенергийния пазар преди пълната му либерализация.

Ако искаме да преодолеем недостига на квалифицирана работна ръка, от ключово значение е привеждането на българското законодателство и административните процедури за трудова имиграция в съответствие с добрите европейски практики, отговарящи на новите реалности на трудовия пазар. Ще са необходими още и мерки за насърчаване на дигитализацията на процесите в предприятията, както и осигуряване на учене през целия живот и продължаващо професионално обучение.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   АИКБ   цени на електроенергия   електроенертия за собствени нужди   ВЕИ  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...