Powerindustry Bulgaria  
Българска строителна седмица GREEN ENERGY
Българска строителна седмица GREEN ENERGY

Предвиждаме до края на 2024 г. всички подстанции на ЕСО да се управляват дистанционно

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

През 2022 г. Електроенергийният системен оператор отбеляза 15 години като независим електропреносен оператор на България. Годишнината ни мотивира да продължаваме да работим за развитие на електропреносната мрежа в отговор на целите за постигане на беземисионна европейска енергетика. През последните пет години ЕСО инвестира близо 1 млрд. лв. за модернизиране на електроенергийната система и увеличаване на преносните способности на мрежата. През 2022 г. вложихме близо 200 млн. лв. в рехабилитация и изграждане на нови електропроводи и подстанции. С близо 500 млн. лв. европейско финансиране изградихме 450 км нови електропроводи 400 kV, които повишават преносните капацитети на границите ни с Румъния и Гърция и обезпечават интегрирането на енергията от новите ВЕИ.

От 2 години изпълняваме широкообхватен проект за дигитална трансформация на системите за управление на електропреносната мрежа в условията на нисковъглеродна енергетика. През 2022 г. интензивно продължихме изпълнението на програмата за автоматизиране управлението на подстанциите. До момента сме инвестирали над 130 млн. лв. в изграждането на системи за дистанционно управление – в експлоатация са пет опорни пункта в цялата страна, от които автоматизирано вече се управляват 150 подстанции. До края на 2024 г. планираме всичките 265 подстанции на ЕСО да се управляват дистанционно от опорен пункт.

ЕСО отговорно работи и за подкрепа на кадровото обезпечаване на електроенергийния сектор. През 2022 г. разширихме инициативите в рамките на програмата на дружеството "Училище за енергетици". След стипендиантската и стажантската програми ЕСО започна проект за дуално обучение на средношколците от професионалните гимназии по електротехника в България.

2022 г. беше ключова и за завършване на процеса по свързване на българския електроенергиен пазар с общия европейски пазар. На 29 ноември 2022 г. страната ни напълно се интегрира към единния европейски пазар на електроенергия с въвеждането в реална работа на пазарното обединение в рамките на деня на българо-гръцката граница.

Активно планираме и работим за разширяване на електропреносната мрежа

Електроенергийният системен оператор очерта своята ясна визия за трансформиране на енергийната система в отговор на целите на зеления преход и гарантиране сигурността на доставките на електроенергия за всички потребители. Визията за Стратегия за развитие на българската енергетика до 2053 г. също залага на балансирания модел между паралелното развитие на ВЕИ, АЕЦ и ПАВЕЦ. Вече е факт големият инвеститорски интерес към изграждане на нови ВЕИ. До началото на февруари 2023 г. в ЕСО са постъпили заявления за изграждането на нови ВЕИ с близо 34 000 MW обща инсталирана мощност. Тази тенденция ангажира екипите на дружеството активно да работят за планиране и разширяване на електропреносната мрежа. Необходими са обаче и проактивни действия на европейско ниво за развитие на енергийната инфраструктура в Континентална Европа.

През октомври 2022 г. ЕСО беше домакин на среща на Борда на Европейската асоциация на електропреносните оператори (ENTSO-E), на която изтъкнах необходимостта от изграждането на допълнителна европейска инфраструктура, която да осигури капацитет за интегриране на зелената електроенергия и балансираното управление на електропреносната мрежа в условията на голям дял на енергийните източници с непостоянен характер.

В ЕСО мислим и за подкрепа на беземисионния транспорт. През 2022 г. подписахме с Националното сдружение на общините и няколко браншови организации Меморандум за сътрудничество за изграждане на национална инфраструктура от зарядни станции за електромобили в близост до подстанциите на ЕСО.

Продължаваме прилагането на конкретни стъпки за увеличаване на преносния капацитет на мрежата

През настоящата година ще продължим да работим за разширяване и модернизиране на електропреносната мрежа, за да отговорим на целите за зелен преход на европейската икономика. Предстои да започне изпълнение на проекта "Устойчив водороден регион Загора", в който ЕСО е партньор. Проектът си поставя за цел в рамките на 5 години да разработи бизнес модели за широко приложение на водорода като енергоносител.

През 2023 г. ще предприемем конкретни стъпки за трансформиране на мрежа 220 kV към ниво на напрежение 400 kV с цел увеличаване на преносния капацитет за присъединяване на новоизграждащите се ВЕИ мощности.

Отчитайки важната роля на пазарната интеграция, ЕСО подкрепя усилията в тази посока на държавите от Западните Балкани, които не са членове на Европейския съюз. Активно участваме в два пилотни проекта за пазарна интеграция със Северна Македония и с Хърватия и Сърбия.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   ЕСО   модернизиране на електроенергийната система   електропреносна мрежа  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Експертно
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...