Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Работим усилено за създаването на закон за развитие на електрическата мобилност

Иван Костов, член на УС на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

ИКЕМ е национална браншова организация за електрическа мобилност, член на Българската стопанска камара. Към 2023 г. членове и партньори на ИКЕМ са над 140 български и международни компании, общини, неправителствени организации, университети, професионални училища и др. През 2022 г. съвместно с тях работихме активно за това България да следва амбицията и политиките, заложени в Европейската зелена сделка (ЕЗС) в частта за електрическата мобилност, и съдействахме страната да определи като приоритет и да ускори внедряването на инфраструктурата за алтернативни горива. Изцяло заставаме зад основната цел – да се ускори електрификацията на превозните средства в България в синхрон както с европейските дългосрочни цели, планове и мерки, така и с тези на българското правителство.

ИКЕМ работи и има значителен принос в работата по създаване на Визия за устойчива национална и градска електрическа мобилност. Експертите на организацията имат готовност да се включат и в процеса по създаване на Закон за развитие и насърчаване на електрическата мобилност в България. По тези задачи ИКЕМ работи в рамките на Комисията за устойчива мобилност към Консултативния съвет за ЕЗС към Министерски съвет.

Гордеем се и с развитието на създадения от организацията уникален образователен модел – Секторен съвет за електрическа мобилност (ССЕМ) към МОН и ИКЕМ. В модела вече няколко години участват десетки български професионални училища и университети. Активни партньори на модела са и Националната агенция за професионално образование и обучение, Центърът за професионално обучение към Българската стопанска камара, Българското ядрено дружество и много други.

Електрическата мобилност в Европа набира скорост

В началото на 2022 г. БТА и ИКЕМ стартираха сътрудничество за по-добра информираност за електромобилността, възобновяемите, водородните и енергоспестяващите източници.

Водени от масовата експанзия на електрическите превозни средства (ЕПС) в Китай, глобалните продажби на нови такива нараснаха значително през последните години и в Европа. Електрическите автомобили (BEV) и хибридните ЕПС (PHEV) увеличават пазарния си дял в ЕС. Наблюдава се постоянно нарастване на броя на новите регистрации на електрически автомобили годишно. Германия, Франция и Обединеното кралство са с принос от около 60% от регистрациите на BEV, като броят им се утроява спрямо предходната година. В Норвегия BEV представляват 54% от продажбите на нови автомобили. В някои други европейски страни обаче процентът на регистрираните BEV остава под 1% от общия автопарк. Продажбите на PHEV са най-високи в Швеция (23%), Норвегия и Исландия (20%).

В България общо регистрираните ППС към средата на 2022 г. са 3 763 929 бр., като от тях чисти електромобили са 5674 бр., хибриди дизел/ток – 3062 бр., а хибриди бензин/ток – 19 064 бр. (не влизат двуколесни, триколесни, автобуси и др.).

Расте с ускорени темпове и зарядната инфраструктура за електромобили в България. Към края на юли 2022 г. на територията на приблизително 480 локации в страната са изградени и пуснати в действие общо 675 зарядни станции.

С оглед намаляване на емисиите на CO2 от транспортния сектор ще е необходимо значително увеличаване на усвояването на ЕПС. Изключително важни ще бъдат въпросите относно енергийната система, която да осигури необходимите мощности и зарядни точки. За интеграцията на ЕПС в електроенергийната система ще бъдат необходими интелигентни мрежи с повишена енергийна ефективност, които ще позволят на доставчиците и консуматорите да получават в реално време информация за енергийните си потребности и да я използват за доставка, съхранение, потребление и пренос на енергия във възможните количества за съответния момент.

Очакваме средно дневно потребление от електромобили от 5400 MWh и необходима допълнителна мощност за покриване на нощния пик от 540 MW. Тези разчети са на база цели от 300 хил. автомобила до 2040 г. и 60 хил. електрически автобуса.

Ще продължим да работим и за разширяване на зарядната инфраструктура

През 2023 г. ИКЕМ ще продължи да работи за постигане на целите от 2022 г. за Национална визия за електрическа мобилност и Закон за електрическа мобилност. Ще продължим да работим и за разширяване на зарядната инфраструктура за ЕПС, както и за увеличаване на възможностите и капацитета на ИКЕМ да организира и поддържа структури за коопериране и повишаване на конкурентоспособността на своите членове и за развитие на бизнес и транспортните схеми, услугите, професионалното образование и обучение в рамките на модела ССЕМ. Сред целите ни са и създаването на механизми за координиране (коопериране), които да подобряват достъпа до международни проекти, популяризирането на електрическата мобилност и информирането на обществеността за тенденциите и резултатите от напредъка на електромобилността.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   ИКЕМ   електромобилност   ВЕИ   енергийна ефективност   ЕПС  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...