Powerindustry Bulgaria  

ЕК прие правила за водорода от възобновяеми източници

ЕК прие два делегирани акта съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници, които регламентират понятието "водород от възобновяеми източници" в ЕС. Тези актове са част от широката регулаторна рамка на ЕС за водорода, която включва както инвестициите в енергийната инфраструктура и правилата за държавните помощи, така и законодателните цели за водорода от възобновяеми източници за промишления и транспортния сектор. 

Актовете ще гарантират, че всички възобновяеми горива от небиологичен произход (известни още като RFNBO) се произвеждат от електрическа енергия от възобновяеми източници. Те ще подпомогнат ЕС в усилията за постигане на заложената в плана REPowerEU цел от 10 млн. т вътрешно производство и 10 млн. т внос на водород от възобновяеми източници.

Кога водородът или други енергоносители могат да се считат за RFNBO

Първият делегиран акт определя при какви условия водородът, горивата на основата на водород или другите енергоносители могат да се считат за RFNBO. Актът изяснява принципа на "допълняемост" за водорода, заложен в Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници. Изискването е електролизьорите за производство на водород да бъдат свързани с ново производство на електрическа енергия от възобновяеми източници. По този начин производството на водород ще подкрепя декарбонизацията и ще допълва усилията за електрификация, като същевременно се избягва натискът върху производството на електрическа енергия.

Очакванията са към 2030 г. производството на електроенергия да се увеличи поради масово внедряване на големи електролизьори. Комисията е изчислила, че за производство на 10 млн. т RFNBO са необходими около 500 TWh електрическа енергия от възобновяеми източници. Този обем съответства на 14% от общото потребление на електроенергия в ЕС.

С делегирания акт се определят различните начини, по които производителите могат да докажат, че използваната от тях за производството на водород електрическа енергия от възобновяеми източници отговаря на правилата за допълняемост. С него също така се въвеждат критерии, с които да се гарантира, че водородът от възобновяеми източници се произвежда само когато и където е налична достатъчно енергия от възобновяеми източници — принцип на времевата и географската обвързаност.

Времева рамка и териториален обхват

Правилата предвиждат преходен етап за изискванията за допълняемост за проектите за водород, които ще бъдат стартирани преди 1 януари 2028 г. Този преходен период съответства на периода, през който електролизьорите ще бъдат разширени и пуснати на пазара. Освен това до 1 януари 2030 г. производителите на водород ще могат ежемесечно да балансират производството си на водород спрямо договорените от тях възобновяеми енергийни източници. Държавите членки обаче ще имат възможността да въведат по-строги правила относно времевата обвързаност, считано от 1 юли 2027 г.

При отчитане на производството на водород от възобновяеми източници изискванията към него ще се прилагат както за местните производители, така и за производителите от трети държави, които желаят да изнасят водород от възобновяеми източници за ЕС. Въвеждането на сертифициране на базата на доброволни схеми ще гарантира на производителите, независимо дали се намират в ЕС или в трети държави, възможността да докажат по прост и лесен начин съответствието на производствата си с регулаторната рамка на ЕС и да търгуват с водород от възобновяеми източници в рамките на единния пазар.

Пресмятане на емисиите на парникови газове за целия жизнен цикъл на RFNBO

Във втория делегиран акт се предвижда методика за изчисляване на емисиите на парникови газове за целия жизнен цикъл на RFNBO. Тази методика взема предвид емисиите на парникови газове през целия жизнен цикъл на горивата, включително емисиите нагоре по веригата, емисиите, свързани с използване на електрическа енергия от мрежата, емисиите от преработката, както и тези, свързани с транспортирането на горивата до крайния потребител. В методиката също така се разяснява как да се изчисляват емисиите на парникови газове от водород от възобновяеми източници или негови деривати, в случай че той се произвежда в едно и също съоръжение, съвместно с изкопаеми горива.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   водород от възобновяеми източници   Директивата за енергията от възобновяеми източници   RFNBO   REPowerEU  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Инвестиции
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...