Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Работна група към МЕ набеляза мерки за подобряване на механизма за компенсации за електроенергия

09.03.2023   |   Начало»Бизнес

От Министерството на енергетиката съобщиха за провеждането на първо заседание на работната група за създаване на по-ефективна програма за компенсации за електроенергия. В нея взеха участие представители на: Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Асоциацията на търговците на енергия в България. Решението за създаване на работната група бе взето след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с представителите на работодателските организации.
 
"Нашата цел е да разработим справедлив и по-ефективен механизъм за прилагане на програмата за компенсации за небитови потребители, така че да бъде в полза на обществото", отбеляза заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков на заседанието.
 
Участниците изразиха мнение, че програмата за компенсации е дала своето положително отражение върху индустрията, създавайки предвидимост и подпомагайки инвестиционните програми на българските фирми.

Мерки за усъвършенстване на механизма за прилагане на програмата

Присъстващите се обединиха около няколко необходими мерки за подобряване на механизма, част от които са оптимизиране на административния процес, въвеждането на стимули за намаляване на енергопотреблението и насърчаването на енергийната ефективност.
 
Трябва да се намери работещо решение на база на действащата рамка. Модифицирането на механизма за прилагане на програмата следва да бъде съобразено с Решението на Народното събрание за компенсации на небитовите крайни клиенти до края на годината, с Регламента на ЕК от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, както и с временната рамка на Комисията за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката, считат от министерството.
 
Предстои работодателските организации да изпратят конкретни предложения, които да бъдат обсъдени на следващото заседание на работната група.

     
Източник: МЕ

Ключови думи: МЕ   компенсации на небитовите клиенти   цена на електроенергията  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...