Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Водородната долина в Стара Загора получи признание за успешен пример в Европа

15.03.2023   |   Начало»Проекти

Българският еврокомисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел бе домакин на конференцията в Брюксел "Водородни долини в ЕС: примери за иновативни решения". Мащабното събитие събра евродепутати, иноватори, представители на европейските региони, индустрията и академичните среди за дискусия по темата за водорода през призмата на науката и иновациите. На конференцията бяха представени 4 примера от държави членки на ЕС за успешно създаване на водородни долини в Европа, като един от тях бе водородната долина в Стара Загора, съобщават от общинската администрация в града.

"Водородът е една от стратегическите области, в които Европа се нуждае от добре координирани политики, подкрепени от ефективни инвестиции. Проектирането и развитието на водородни долини в Европа е необходима стъпка за постигане на климатичната неутралност на континента. Създаването на европейска мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи е ключово за съвместното предлагане и прилагане на добри решения. Това ще допринесе и за водородни политики, в центъра на които са иновациите, образованието и науката", заяви Мария Габриел.

Европейска подкрепа за развитие на водородни технологии

Преходът към водородна икономика засяга всички икономически сектори. На европейско ниво подкрепата за наука и иновации се изразява чрез програма "Хоризонт Европа" и публично-частното партньорство "Чист водород". Той е с бюджет 2 млрд. евро и ще подпомогне създаването на европейска мрежа за внедряване на технологии за чист водород във всички сектори на икономиката. Водещи в ресора за иновации и научни изследвания са и нови 200 млн. евро по плана на ЕС REPowerEU, които конкретно се отнасят за водородните долини.

Амбицията е броят на водородните долини в Европа да бъде удвоен до 2025 г. Предстои от фазата на определяне на стратегически цели да се пристъпи към етапа на изпълнение на тези цели. България се ангажира да инвестира в създаването на водородни долини за развитие на водородна икономика. В тази връзка следващият етап е разработването на "пътна карта", която да определи конкретни действия и насоки за създаването на водородни долини, се казва още в съобщението.

     
Източник: Община Стара Загора; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Община Стара Загора   водородна долина   водородни технологии   чист водород  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...