Powerindustry Bulgaria  
Българска строителна седмица GREEN ENERGY
Българска строителна седмица GREEN ENERGY

Eni и CFS сключиха стратегическо споразумение за ускоряване плановете за термоядрена енергия

15.03.2023   |   Начало»Бизнес

На 9 март 2023 г. италианската компания Eni и базираната в САЩ Commonwealth Fusion Systems (CFS) подписаха стратегическо рамково споразумение за осъществяване на напредък в комерсиализацията на термоядрената енергия, съобщават от CFS.

Това ново дългосрочно сътрудничество установява условията, при които поредица от работни проекти биха могли да включват възможности за съвместни изследвания, разработки и внедряване в областта на термоядрената енергия и свързаните с нея технологии.

Стратегическата рамка, подписана от Боб Мумгард, главен изпълнителен директор на CFS, и Клаудио Дескалзи, главен изпълнителен директор на Eni, по време на среща в новия кампус на CFS в Девънс, Масачузетс, се основава на съществуващото сътрудничество между двете компании и споделено убеждение, че иновативните изследвания на термоядрената енергия, съчетани с възможностите на частния сектор, могат да осигурят най-бързия път към чиста търговска термоядрена енергия за борба с изменението на климата. Инициативата ще позволи на двете компании да обединят сили в няколко проучвателни области като технологично сътрудничество, развитие на веригата за доставки и иновативни решения.

Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци каза: "Ще видим първата електроцентрала CFS, базирана на термоядрен синтез с магнитно ограничение, в началото на следващото десетилетие, след което, почти две десетилетия напред, предстои да разгърнем технологията и да постигнем целите на енергийния преход до 2050 г. Разполагайки с тази технология на индустриално ниво за предоставяне на големи количества енергия с нулеви въглеродни емисии, произведена по безопасен, чист и практически неизчерпаем начин, ще допринесем значително за решаване на предизвикателството на енергийния преход.

Осъзнавайки голямата стратегическа стойност на тази технология и надеждността на CFS, от 2018 г. Eni инвестира в бизнеса и беше първата енергийна компания, която конкретно се ангажира в този сектор. Сега ние допълнително укрепваме това сътрудничество с нашата експертиза и опит с цел да се ускори възможно най-много процесът на индустриализация на термоядрения синтез."

Пътната карта на CFS предвижда завършването и оперативното тестване през 2025 г. на SPARC – първата търговско жизнеспособна машина за мрежов синтез, и пускането в експлоатация в мрежата до началото на 2030 г. на първата електроцентрала за термоядрен синтез под името ARC.

Области на сътрудничество очертани в споразумението между CFS и Eni

Споразумението предвижда следните основни инициативи:

  • Стратегия и подкрепа за мащабиране на глобалния ARC бизнес на CFS, включително разполагане на електроцентрали, развитие на пазара и развитие на работна сила за термоядрен синтез;
  • Изпълнение на проекти и сътрудничество в операциите за ARC и SPARC;
  • Развитие и управление на веригата за доставки;
  • Технологично сътрудничество в области, в които енергийната индустрия има уникални възможности, като дистанционна поддръжка и роботика;
  • Политика и развитие на международния пазар, включително регулации за термоядрена енергия и обучение по термоядрен синтез, за да се осигури глобално разгръщаема технология.
     
Източник: CFS

Ключови думи: CFS   Eni   термоядрена енергия   термоядрена централа   SPARC   ARC  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...