Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ЕК предлага реформа в структурата на пазара на електроенергия в ЕС

29.03.2023   |   Начало»Бизнес

Европейската комисия (ЕК) предлага реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС. Целта е да се насърчи използването на възобновяеми енергийни източници, да се защитят по-добре потребителите и да се повиши конкурентоспособността на индустрията, гласи официалното съобщение на Комисията.

Предложената реформа предвижда преразглеждане на няколко законодателни акта на ЕС — по-специално Регламента за електроенергията, Директивата за електроенергията и Регламента относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар (REMIT).

Енергийна система, основана на възобновяеми източници

Изграждането на енергийна система, основана на възобновяеми източници, ще бъде от решаващо значение не само за намаляване на сметките на потребителите, но и за гарантиране на устойчиви и независими енергийни доставки за ЕС в съответствие с Европейския зелен пакт и плана REPowerEU. 

С реформата, която е част от Зеления пакт, се въвеждат мерки, които да стимулират по-дългосрочни договори за производство на енергия от неизкопаеми горива и с които в системата да се въведат по-чисти и гъвкави решения за конкуренция с газа, като например технологии за оптимизация на потреблението и съхранение. 

Реформата ще позволи на европейската промишленост да получи достъп до възобновяеми, неизкопаеми и финансово достъпни енергийни доставки, което е ключов фактор за декарбонизацията и екологичния преход. За да бъдат постигнати целите в областта на енергетиката и климата, внедряването на възобновяеми енергийни източници ще трябва да се утрои до края на настоящото десетилетие.

Защита и права на потребителите 

Предложението ще предостави на потребителите широк избор от договори и по-ясна информация преди тяхното подписване. В същото време те ще продължат да разполагат с възможността да избират договори с динамично ценообразуване, за да се възползват от променливостта на цените и да използват електроенергията, когато тя е по-евтина (напр. за зареждане на електрически автомобили или използване на термопомпи).

Реформата има за цел да насърчи ценовата стабилност чрез намаляване на риска от неуспех на доставчика. Предложението изисква от доставчиците да управляват ценовите си рискове поне до размера на обемите по фиксирани договори, за да бъдат изложени в по-малка степен на ценови скокове и нестабилност на пазара. 

Съгласно предложената реформа държавите членки ще защитят уязвимите потребители с просрочени задължения от изключване. Тя позволява да бъде разширен обхватът на регулираните цени на дребно, така че да обхванат МСП и домакинствата в случай на криза.

Предвижда се правилата за споделяне на енергията от възобновяеми източници също да се преработят. Потребителите ще могат да инвестират във вятърни или слънчеви паркове и да продават излишъка от електроенергия от покривни слънчеви съоръжения на съседи, а не само на своя доставчик. 

Повишаване на предвидимостта и стабилността на енергийните разходи в промишлеността

За да се повиши конкурентоспособността на промишлеността на ЕС и да се намали излагането ѝ на нестабилни цени, Комисията предлага да се улесни въвеждането на по-стабилни дългосрочни договори, като например споразумения за закупуване на електроенергия (СЗЕ), чрез които дружествата да установяват свои собствени преки енергийни доставки и по този начин да се възползват от по-стабилни цени на производството на електроенергия от възобновяеми и неизкопаеми източници. Реформата ще задължи държавите членки да гарантират наличието на пазарни гаранции за СЗЕ.

За да се осигури стабилност на приходите на производителите на електроенергия и да се предпази промишлеността от нестабилност на цените, цялата публична подкрепа за нови инвестиции в подпределното и задължително производство на електроенергия от възобновяеми и неизкопаеми източници ще трябва да бъде под формата на двупосочни договори за разлика (ДЗР), докато държавите членки са задължени да насочват излишъка от приходи към потребителите. 

С цел гарантиране на конкурентни пазари и прозрачно ценообразуване, Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) и националните регулатори ще имат по-голяма способност да наблюдават интегритета и прозрачността на енергийния пазар. 

Предстои предложената реформа да бъде обсъдена и одобрена от Европейския парламент и Съвета преди влизането й в сила, се казва още в съобщението.

     
Източник: ЕК; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   регламент   реформа на пазара на електроенергия   ВЕИ   ценообразуване   възобновяеми и неизкопаеми източници на енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...