Powerindustry Bulgaria  
Българска строителна седмица GREEN ENERGY
Българска строителна седмица GREEN ENERGY

Вторият по големина вятърен парк в страната Ветроком е с нов собственик

29.03.2023   |   Начало»Бизнес

Швейцарската компания Alpiq съобщи, че продава дейността си в България, включваща Alpiq Energia Bulgaria, вятърния парк Ветроком и Alpiq Wind Services, на Renalfa Group и по този начин се фокусира към своите основни пазари в други географски региони. Продажбата подлежи на обичайните условия за потвърждение на сделката, по-специално на одобрение от органите за конкуренция. 

Вятърният парк Ветроком

Вятърният парк Ветроком в България е вторият по големина в страната с капацитет от 72,5 MW и генерира средно 135 GWh електроенергия годишно. Alpiq изгражда вятърния парк Ветроком близо до Казанлък, пуска в експлоатация 29-те турбини на три етапа между 2010 и 2012 г. и успешно експлоатира съоръжението над 10 години. Alpiq Wind Services е дъщерно дружество на Alpiq, създадено е през 2017 г., базирано е в България и основно отговаря за безопасната и надеждна експлоатация и поддръжка на вятърния парк. Alpiq Energia Bulgaria осигурява оптимизираното предлагане на пазара на електроенергията, произведена от вятърния парк, както и покупката и продажбата на балансираща енергия за Ветроком и за активи на трети страни.

Новият собственик Renalfa IPP

Renalfa IPP е съвместно предприятие на френската инвестиционна компания Rgreen Invest и базираната във Виена Renalfa Solarpro Group. Последната ще поеме извършването на услугите на специализираната в експлоатация и поддръжка на вятърни турбини Alpiq Wind Services, както и търговския бизнес на Alpiq Energia Bulgaria. 

Renalfa IPP е един от водещите инвеститори и предприемачи в областта на ВЕИ в Източна Европа с оперативни активи или реализирани проекти за над 450 MW и проекти над 1 GW в напреднал стадий на изпълнение. Компанията е активна в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония.

"Имаме удоволствието да обявим подписването на сделката за Ветроком, след като спечелихме конкурентен търг. Придобиването на Ветроком е важна стъпка за технологичната диверсификация на нашето бързо растящо портфолио от активи в Източна Европа“, коментира Ник Антонов, директор комуникации на Renalfa IPP. 

Очаква се сделката да бъде приключена през тази година. Всички 31 служители на Alpiq в България продължават да работят в българския сектор на възобновяема енергия като част от Renalfa.

     
Източник: Alpiq

Ключови думи: Alpiq   Renalfa   Ветроком   вятърен парк   вятърни турбини  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...