Powerindustry Bulgaria  

КЕВР прие изменения в правилата за търговия с електрическа енергия

12.04.2023   |   Начало»Бизнес

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което одобри изменения и допълнения на Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ, Правилата). Целта на промените е по-справедливо разпределение на разходите за небаланси между търговските участници на пазара на електрическа енергия, което повишава ефективността на балансиращия пазар и допринася за енергийни доставки при минимални разходи, съобщават от енергийния регулатор.

Нова методика за определяне на цени на балансиращата енергия

С промените е приета нова Методика за определяне на цени на балансиращата енергия, с която се създава механизъм за изчисляване на разходите за балансиране на координаторите на балансиращи групи във всеки период на сетълмент, статус на регулиране, позиция на небаланса (излишък/недостиг) и посока на плащане. Методиката се основава на резултатите от извършените симулации след въвеждането на 15-минутния период на сетълмент, с отчитане на реални данни за периода 1 октомври 2022 г. – 31 декември 2022 г. С новия механизъм не се допуска отделни участници да се възползват от досегашните недостатъци на пазара, като умишлено избират да бъдат в недостиг/излишък, вместо да се стремят да прогнозират максимално точно баланса на групата си.

Равнопоставеност на участниците на пазара

Промените в ПТЕЕ създават нормативни предпоставки операторите на затворени електроразпределителни мрежи и операторите на съоръжения за съхранение на електрическа енергия да се превърнат в пълноценни участници на пазара. По този начин се гарантира тяхната равнопоставеност с останалите участници. Уреждат се и отношенията между участниците на енергийните пазари и съответните оператори на електрически мрежи, както и с Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

На проведеното обществено обсъждане преобладаващата част представители на заинтересованите страни изразиха принципна подкрепа на предлаганите изменения и ги определиха като навременни и допринасящи за правилното функциониране на пазара. Според тях с новата Методика се завършва важен етап в реформата на балансиращия пазар и се въвеждат европейските практики за постигане на по-справедливи разходи за небаланси и за енергийни доставки при минимални разходи.

От страна на Комисията беше посочена необходимостта измененията да бъдат въведени без отлагане, тъй като запазването на сегашната ситуация деформира пазара и води до недостиг в цялата енергийна система, което застрашава енергийната сигурност на страната, се казва още в съобщението.

     
Източник: КЕВР; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: КЕВР   ПТТЕ   цени на електроенергия   пазар на електроенергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...