Powerindustry Bulgaria  

КЕВР прие изменения в правилата за търговия с електрическа енергия

12.04.2023   |   Начало»Бизнес

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което одобри изменения и допълнения на Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ, Правилата). Целта на промените е по-справедливо разпределение на разходите за небаланси между търговските участници на пазара на електрическа енергия, което повишава ефективността на балансиращия пазар и допринася за енергийни доставки при минимални разходи, съобщават от енергийния регулатор.

Нова методика за определяне на цени на балансиращата енергия

С промените е приета нова Методика за определяне на цени на балансиращата енергия, с която се създава механизъм за изчисляване на разходите за балансиране на координаторите на балансиращи групи във всеки период на сетълмент, статус на регулиране, позиция на небаланса (излишък/недостиг) и посока на плащане. Методиката се основава на резултатите от извършените симулации след въвеждането на 15-минутния период на сетълмент, с отчитане на реални данни за периода 1 октомври 2022 г. – 31 декември 2022 г. С новия механизъм не се допуска отделни участници да се възползват от досегашните недостатъци на пазара, като умишлено избират да бъдат в недостиг/излишък, вместо да се стремят да прогнозират максимално точно баланса на групата си.

Равнопоставеност на участниците на пазара

Промените в ПТЕЕ създават нормативни предпоставки операторите на затворени електроразпределителни мрежи и операторите на съоръжения за съхранение на електрическа енергия да се превърнат в пълноценни участници на пазара. По този начин се гарантира тяхната равнопоставеност с останалите участници. Уреждат се и отношенията между участниците на енергийните пазари и съответните оператори на електрически мрежи, както и с Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

На проведеното обществено обсъждане преобладаващата част представители на заинтересованите страни изразиха принципна подкрепа на предлаганите изменения и ги определиха като навременни и допринасящи за правилното функциониране на пазара. Според тях с новата Методика се завършва важен етап в реформата на балансиращия пазар и се въвеждат европейските практики за постигане на по-справедливи разходи за небаланси и за енергийни доставки при минимални разходи.

От страна на Комисията беше посочена необходимостта измененията да бъдат въведени без отлагане, тъй като запазването на сегашната ситуация деформира пазара и води до недостиг в цялата енергийна система, което застрашава енергийната сигурност на страната, се казва още в съобщението.

     
Източник: КЕВР; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: КЕВР   ПТТЕ   цени на електроенергия   пазар на електроенергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...