Powerindustry Bulgaria  

МС одобри четири енергийни проекта за приоритетно финансиране от Модернизационния фонд

19.04.2023   |   Начало»Проекти

Със свое решение правителството одобри списък от четири приоритетни енергийни проекта за финансиране със средства от Модернизационния фонд. Финансирането възлиза на 380 263 184,90 лева, като бенефициентите ще участват в реализирането на проектите и със собствени средства, съобщават от администрацията на Министерския съвет.

Министърът на енергетиката следва да представи проектните предложения от одобрения списък за разглеждане и одобрение от Европейската инвестиционна банка и от Инвестиционния комитет към Модернизационния фонд. Подкрепените инвестиции са в унисон със заложените в рамката на Съюза политики в областта на климата и енергетиката в периода до 2030 г., както и с дългосрочните цели, формулирани в Парижкото споразумение. Заложените инвестиции ще имат принос за намаляване на нивото на въглеродния диоксид, за гарантиране енергийната сигурност на страната, за модернизиране на енергийните системи и за повишаване на енергийната ефективност.

Проекти и бенефициенти на помощта

Освен за снижаване на нивото на отделения въглероден диоксид, подкрепените проекти ще допринесат за гарантиране на енергийната сигурност на страната, за модернизиране на енергийните системи и за повишаване на енергийната ефективност. Сред заложените инвестиции са внедряването на близо 450 000 интелигентни електромера, дигитална трансформация, изграждане на пунктове за зареждане на електрически превозни средства и др.

Четири са дружествата, които се очаква да получат финансиране от Модернизационния фонд за изпълнение на предложените от тях проекти.

  • Електроразпределение Север с проект "Модернизация и развитие на информационните системи и физическата инфраструктура на лицензиран оператор на разпределителна мрежа с цел ускорена електрификация и декарбонизация на потреблението и производството на електроенергия";
  • Електроразпределение Запад с проект "Инсталиране на интелигентни измервателни уреди, включително необходимата инфраструктура и интегриране на система за управление на измервателни данни (MDM), част от проект за усъвършенствана измервателна инфраструктура";
  • Електроразпределение – Юг с проект "Модернизация, дигитална трансформация и развитие на информационните системи и физическата инфраструктура на електрическата разпределителна мрежа в югоизточната част на България, за да се даде възможност на интелигентните мрежи за ускорена електрификация на транспорта, разгръщане на съхранение, декарбонизация и децентрализация на потреблението на енергия и производство в разпределителните решетки";
  • ЕСО с проект "Изграждане и експлоатация на национална инфраструктура от пунктове за зареждане на електрически превозни средства в близост до подстанции на българската електропреносна мрежа".

Интервалът, в който следва да бъдат изпълнени планираните дейности, е от 2023 до 2030 г. и е различен за отделните проекти, се казва още в Решението на МС.

     
Източник: МС; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МС   електроразпределение   електропреносна мрежа  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...