Powerindustry Bulgaria  

Първи танкер с американски втечнен природен газ, договорен от Булгаргаз, пристигна на терминал в Турция

19.04.2023   |   Начало»Бизнес

Пристигна първият танкер с втечнен природен газ по линия на сключеното споразумение между Булгаргаз и турската компания Боташ, съобщава газовият доставчик. По този повод министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на Булгаргаз Деница Златева посетиха терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

"Стратегическото ни партньорство с Боташ е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени", заяви Деница Златева. "Доставеният с този танкер газ е от американската компания Шиниър, която през есента на миналата година спечели търга на Булгаргаз за осигуряване на необходимите количества за 2023 г. Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения."

Споразумението между Булгаргаз и Боташ

Споразумението между Булгаргаз и Боташ, подписано на 3 януари 2023 г. е със срок от 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1,5 млрд. куб. м газ годишно към нашата страна.

"Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност", подчерта енергийният министър. Той изрази своята увереност, че благодарение на сключения договор с Боташ България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно. Според него успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.
 

     
Източник: Булгаргаз

Ключови думи: Булгаргаз   Боташ   втечнен природен газ   газопреносна инфраструктура  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...