Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Консорциум между южнокорейски и датски компании ще разработва плаващи АЕЦ с реактори на разтопени соли

27.04.2023   |   Начало»Бизнес

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), Samsung Heavy Industries (SHI) и Seaborg Technologies формират консорциум за разработване на плаващи атомни електроцентрали, използващи реактори на разтопени соли на Seaborg Technologies. Електроцентралите ще бъдат инсталирани на баржи с модулен дизайн, способни да доставят от 200 MWe до 800 MWe, като първият проект на консорциума се очаква да бъде баржа с мощност 200 MWe, съобщиха от Seaborg.

Консорциумът

Консорциумът има за цел да създаде условия за разгръщане на комерсиализацията и осъществяване на мащабируем износ на промишлено произведени плаващи АЕЦ, използващи компактни реактори на разтопени соли (CMSR), по целия свят, осигуряващи подобрена ефективност и високи характеристики на безопасност. С обширния опит на KHNP в производството на ядрена енергия, експертизата на SHI в офшорното строителство и иновативната технология на Seaborg Technologies, консорциумът е в добра позиция да отговори на нарастващото търсене на чиста и надеждна енергия.

Korea Hydro & Nuclear Power притежава и управлява 25-те ядрени електроцентрали в Корея заедно с 28 водноелектрически централи. (Класиран на 3-то място в света по капацитет на АЕЦ).

Samsung Heavy Industries е водеща компания за корабостроене и офшорно строителство със седалище в Южна Корея. С история, обхващаща няколко десетилетия, компанията се е утвърдила като глобален лидер в областта, доставяйки висококачествени продукти и услуги на клиенти по целия свят.
Seaborg Technologies е датска компания с разработки в ядрената енергетика, която предлага нова, безопасна ядрена технология, базирана на CMSR. Мисията на компанията е да осигури чисто, безопасно и надеждно производство на електроенергия, за да отговори на нарастващото търсене на устойчива енергия в световен мащаб.

"Този консорциум е уникален за разгръщане на мащабите за производството на ядрена енергия", отбеляз Навид Самандари, главен изпълнителен директор на Seaborg Technologies. "Горди сме да заявим, че ще си партнираме с най-добрите в строителството и процесите като част от нашата споделена мисия за разработване и внедряване на енергийни баржи."

Проект на АЕЦ от ново поколение

"Активните усилия на KHNP ще бъдат насочени към насърчаване на взаимноизгодно партньорство между Корея и Дания, с акцент върху сътрудничеството в проекта за ядрена енергия от следващо поколение, за по-безопасно и по-чисто бъдеще", каза Йохо Уанг, главен изпълнителен директор на Korea Hydro & Nuclear Power.

"Плаващата атомна електроцентрала е енергийно решение без въглерод, ефикасно отговарящо на проблемите с изменението на климата. То предлага технология от следващо поколение, която би могла да се разшири до плаващи централи на водород и амоняк", допълни Йинтек Йонг, главен изпълнителен директор на Samsung Heavy Industries.

Новият проект е важен крайъгълен камък в решенията за плаващи АЕЦ в света, който предвижда от всеки 200 MWe производствена мощност да бъдат спестени над 26 млн. тона емисии въглероден диоксид за 24-годишния период на експлоатация в сравнение с електроцентрала, работеща на въглища.

     
Източник: Seaborg Technologies

Ключови думи: Seaborg Technologies   CMSR   KHNP   ядрен ректор на разтопени соли  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...