Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Представиха решение за възстановяването на ПАВЕЦ Чаира

10.05.2023   |   Начало»Проекти

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев представиха пред медии стратегия за възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира", съобщават от енергийното министерство.

"Направени са анализи на текущото състояние от независими български и международни експерти. Всички анализи посочват умора на метала, като са засегнати и четирите агрегата. На база на информацията дотук вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат живот от порядъка на няколко години и да бъдат пуснати, а паралелно да върви подготовка и изпълнение на мащабен ремонт и за четирите агрегата", обясни министърът.

По думите му цената за междинния ремонт на един агрегат по предварителни изчисления възлиза на 10 млн. лв, а основният и за четирите - около 200 млн. лв. Той допълни, че след около две седмици се очаква посещение на експерти и от компанията Тошиба, които са проектанти и изпълнители на част оборудването.

Значението на ПАВЕЦ "Чаира"

"ПАВЕЦ "Чаира" е изключително важна за енергетиката на България, тъй като представлява гигантска система за съхранение на енергия. С въвеждането на все повече източници на възобновяема енергия, тези системи са ключови", подчерта Христов. За сравнение той допълни, че като параметри ПАВЕЦ "Чаира" може да съхрани енергия, колкото един блок на ядрената ни електроцентрала за близо 8 часа.

Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев разясни, че поради уникалността и спецификите на централата и безпрецедентната авария няма стандартно техническо решение и трябва да се приложи новаторски подход. В момента се работи с технологични компании по различни сценарии за въвеждане на хидроагрегатите в експлоатация както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

От министерството припомнят, че през март миналата година една от турбините на централата аварира, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа спряха. ПАВЕЦ "Чаира" е най-големият и сложен хидроенергиен комплекс на Балканите. Към днешна дата тя е на трето място по пад за такъв тип ПАВЕЦ, като на първо и второ място са централи, изградени в Япония, но построени значително по-късно. Строителството на ПАВЕЦ "Чаира" започва през 1972 г., се казва още в съобщението.

     
Източник: МЕ; Снимка: НЕК

Ключови думи: ПАВЕЦ Чаира   хидроцентрала   ремонт на агрегати  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...