Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

За седем месеца по газопровода IGB са пренесени над 10 млн. Mwh

10.05.2023   |   Начало»Бизнес

Над 10,4 млн. Mwh са пренесени по газовия интерконектор Гърция - България от пускането в търговска експлоатация на газопровода на 1 октомври 2022 г. Количеството се равнява на 892 млн. куб. м и обхваща периода от началото на октомври до края на месец април, съобщава операторът ICGB.

Основни данни и значение на IGB

Към края на април IGB има общо 16 регистрирани ползватели. Общият капацитет на IGB е 3 млрд. куб. м годишно, като 1,57 млрд. куб. м са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Останалият капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

Количествата природен газ, транспортирани по интерконектора от началото на октомври 2022 г., осигуряват над 1/3 от вътрешното потребление на България в зимния сезон. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, включително и към Молдова и Украйна благодарение на възможността за свързаност с Трансбалканския газопровод.

Още в проектна фаза е предвидена възможност интерконекторът да увеличи капацитета си до 5 млрд. куб. м годишно при наличието на пазарен интерес. Това ще стане възможно при изграждане на компресорна станция в Комотини, Гърция, където газопроводът се свързва с гръцката газопреносна мрежа и с Трансадриатическия газоповод (TAP), давайки на България директен достъп до Южния газов коридор, информират от ICGB.

Перспективи за разширение

Независимият преносен оператор ICGB, който отговаря за търговската експлоатация на новата газова инфраструктура, разглежда активно опциите за подобно увеличение на капацитета предвид променената енергийна среда в региона и общите европейски усилия към осигуряване на нови, сигурни маршрути за диверсифицирани доставки.

За тази цел ICGB планира провеждане на пазарен тест през втората половина на 2023 г., който да провери нагласите на пазара към подобна стъпка. На базата на резултатите от пазарния тест акционерите на компанията (БЕХ и смесеното гръцко-италианско дружество IGI Poseidon) ще вземат решение за евентуалното разширение на IGB, се казва още в съобщението.

     
Източник: ICGB

Ключови думи: IGB   интерконектор   газопровод   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...