Powerindustry Bulgaria  

Хидроенергията има важна роля за устойчиво производство и съхранение на енергия

В битката на Европа за постигане на нетни нулеви емисии голям потенциал притежава водата, която може да се използва не само за производство на устойчива и възобновяема енергия, но и за съхранение на енергията и освобождаването ѝ в случай на нужда, отбелязват в свой доклад от Eurelectric.

Място на хидроенергията в енергийния микс

Тъй като вятърът и слънцето продължават да изтласкват изкопаемите горива от микса, все по-често ще са необходими стабилни и гъвкави мощности за съхранение на електроенергия и за балансиране на променливото производство на енергия от ВЕИ. На тези нужди може да отговори хидроенергията. Тя е привлекателна технология за ЕС в стремежа към енергийна независимост и устойчиви чисти вериги на доставки благодарение на това, че е независима от вноса на суровини.

Големите язовири и свързаните с тях ВЕЦ адаптират производството си на електроенергия към търсенето в енергийната система, като съхраняват водата, идваща от естествените водоизточници. В моменти на високо търсене на енергия водата се освобождава, за да задейства турбините и да произведе нужната електроенергия. Средно годишно гъвкавото производство осигурява около 17% от общата електроенергия в ЕС и има дял от 33% в микса от възобновяеми енергийни източници.

Повишаване на капацитета на съхранение чрез помпено акумулиране

Сред различните видове ВЕЦ в енергийната система по своето значение се открояват помпено-акумулиращите централи.

В момента те осигуряват над 90% от капацитета за съхранение в ЕС и предлагат по-ефективен способ за съхранение на електроенергия. Когато има излишък от електроенергия, водата се изпомпва от долния към горния резервоар, за да се насочи отново към турбините и да се превърне отново в електроенергия при високите енергийни потребности. 

Тези съоръжения работят с много по-висока ефективност в сравнение с водородните и до голяма степен от батериите. Освен това те могат да бъдат проектирани и изградени по устойчив начин на достъпни цени.

Освен разработването на нови хидроенергийни мощности е налице възможност съществуващите хидроенергийни схеми да бъдат модернизирани за превръщането им във високоефективни помпено-акумулиращи електроцентрали.

До 36 000 MW електроенергия могат да бъдат доставени в цяла Европа само чрез модернизиране на съществуващи язовири. Това количество се равнява на 80% от вече съществуващия капацитет на ЕС за помпено съхранение на хидроенергия или на 11,5 млн. електрически превозни средства, показва изследването на Eurelectric.

Успешни проекти в Европа

Няколко проекта за преобразуване вече са в ход в Европа и показват обещаващи резултати по отношение на по-висока ефективност, намалени прекъсвания и по-нисък риск, както и ползи за природата.

Австрия например разработва проекта Lünerseewerk II – нова помпено-акумулираща централа, изградена върху съществуващ воден резервоар с производствен капацитет от 1000 MW и потенциален капацитет на помпите от 1000 MW.

В Португалия в Alto Lindoso старата турбина се заменя с реверсивен агрегат, който може да генерира 630 MW и да изпомпва 315 MW.

В Швеция, където водната енергия вече представлява 40% от производствения микс, малките ВЕЦ също се преобразуват в помпени съоръжения, за да се получи допълнителен капацитет от 720 MW, който се равнява на 9% от общото хидроенергийно производство на Швеция.

     
Източник: Eurelectric

Ключови думи: ВЕЦ   ВЕИ   хидроенергия   съхранение на енергия   ПАВЕЦ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Технологии
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...