Powerindustry Bulgaria  

Очаква се над 1,2 млн. да бъдат заетите във фотоволтаичния сектор в ЕС в следващите години

25.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Българското правителство планира да започне обучителни програми за заетост в соларната индустрия у нас с цел да подпомогне подготовката на специализирани кадри за секторa. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова по време на пилотното издание на форума за професионално развитие във ВЕИ индустрията "Презареди кариерата си", което се проведе на 18 май т. г.

Събитието беше организирано от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group в партньорство с представители на бизнеса и със съдействието на Нов български университет, Междууниверситетски център за развитие на кариерата към УНСС, Технически университет – София, Технически университет – Габрово, Русенски университет "Ангел Кънчев", Стопански факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Професионална гимназия по електротехника и електроника – Пловдив.

 

Възможности за "зелено" кариерно развитие

 

Форумът си постави за цел да предостави платформа за задълбочен диалог между сектора на възобновяемите енергийни източници, институциите и желаещите професионално да се развиват в бранша, като събра под един покрив представители на всички ангажирани в процеса страни и представи възможности за сътрудничество чрез иновативни обучителни подходи и по проекти за разработване на "зелени" технологии.

 

 

Първото по рода си кариерно изложение за ВЕИ бизнеса в страната даде шанс на множество млади хора с интереси в сферата на фотоволтаиката да се срещнат с доказани експерти от индустрията и да получат ценни насоки от тях.

 

"Зеленият" преход ще предизвика много сериозни и дълбоки промени в пазара на труда не само в нашата страна. Очаква се да бъдат трансформирани много работни места – да бъдат закрити позиции в енергоемки индустрии и да бъдат разкрити нови такива в "зелени" индустрии", заяви по време на събитието зам.-министър Евремова и допълни, че прогнозите са в следващите години заетите във фотоволтаичния сектор в ЕС да достигнат над 1,2 млн. души, както и да бъдат разкрити над 66 000 нови работни места в "зеления" сектор на Стария континент.

 

Тя подчерта, че основните предизвикателства в тази връзка най-вероятно ще бъдат свързани с адаптирането на програмите за обучение, партньорството между индустрията, обучителните организации и държавата за инициирането на нови и адекватни обучителни програми и тяхното финансиране.

 

Бъдещето и "зелените" професии

 

"Зелените професии" са бъдещето и подготовката на експерти е от ключово значение не само за развитието на сектора, но и за постигане на енергийните цели на държавата. Именно качествените кадри ще бъдат движеща сила при така важния за България процес на енергиен преход", допълниха организаторите на кариерния форум.

 

Д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение "Соларна Академия България" и съорганизатор на събитието, изтъкна нуждата от колективен подход в тази посока и обобщи, че постигането на всяка обща "зелена" цел и успехът на плана за възстановяване и устойчивост изисква бизнесът, властта, образованието и медиите да работят заедно.

 

Максим Бехар, главен изпълнителен директор на M3, добави, че необходимостта от хора с желание да се реализират професионално във ВЕИ сектора става все по-осезаема, въпреки че намирането на квалифицирана работна ръка е нелека задача във всички области на съвременния бизнес. Той уточни, че целта на форума е именно да се бори с недостига на кадри в тази динамично развиваща се индустрия.

     
Източник: Solar Academy; снимки: M3

Ключови думи: ВЕИ   фотоволтаичен сектор   PV сектор   соларен сектор   Соларна Академия България   кариерен форум  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...