Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Международна конференция в ТУ-София представи иновации в енергетиката и околната среда

25.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От 17 до 19 май т. г. в новата конферентна и изследователска база на 8-и блок на Технически университет – София се проведе 28-ата Международна научна конференция "Иновации в енергетиката и околната среда – InnoEE 2023", организирана ежегодно от Енергомашиностроителния факултет към висшето учебно заведение.

 

Събитието бе част от мащабната програма "Дни на науката" на ТУ-София, която обхваща над 30 тематични изяви под шапката на университета всяка година и служи като платформа за трансфер на знания и технологии от науката и академичните среди към бизнеса, регионите и обществото.

 

Чистата енергия на фокус

 

Водещи теми на тридневния форум бяха новостите при:

 

  • Възобновяемите енергийни решения;
  • Ядрените технологии и топлоенергетиката;
  • Производството и разпределението на водород;
  • Механиката на флуидите и термодинамиката в енергетиката и екологията;
  • Хидравличните и пневматични машини и съоръжения в енергетиката и екологията и др.

Панелните сесии включваха доклади и презентации с фокус върху чистата енергия, прехода от втечнен природен газ към течен водород, иновациите в енергийните системи за посрещане на обществените нужди за устойчивост, наличност и достъпност и т. н. Програмата на конференцията по традиция беше съпътствана от изложение и демонстрации на някои от последните достижения при технологичните решения за енергийния сектор и околната среда.

 

В рамките на събитието представители на научно-изследователския сектор и бизнеса от България и света представиха иновативни разработки в областта на ядрената енергетика, топлотехниката, системите за поддържане на микроклимата в сгради, хидравличната и пневматична техника и др.

 

Бяха споделени добри практики за успешно сътрудничество между академичната сфера и индустрията. Участниците дискутираха и множество актуални теми и проблеми в основните тематични направления на конференцията.

 

 

Образованието и бизнеса – ръка за ръка

 

Ректорът на ТУ – София проф. дн инж. Иван Кралов изказа радостта си от включването на много млади изследователи във форума, тъй като по думите му това е показател за устойчивост и подчерта важната роля на бизнеса не само като спонсор на форума, но и като партньор, който възлага конкретни практически задачи за решаване.

 

"Почти 80 години Техническият университет – София задава стандартите във висшето техническо образование и научните изследвания - не само в страната, но и в региона. Уникални за България са "Дните на науката", които представляват рамка от над 30 конференции, ежегодно организирани или съорганизирани от изследователски екипи на нашия университет, включително и настоящата конференция.

 

Работите от тях са включени в световните бази от данни, индексирани са от Scopus и Web of Science. Всичко това говори за високото качество на научните разработки и тяхната приложна насоченост", допълни той и изказа благодарности към организаторите, участниците и фирмите, които създават мотивацията и духа на бъдещите изследователи и на следващото техническо поколение, за да е възможна съвместната работа на европейско ниво за доброто на хората, на обществото и за развитието на индустрията.

     
Източник: ТУ-София

Ключови думи: InnoEE 2023   енергетика   околна среда   Дни на науката   ТУ-София   водород   ВЕИ   чиста енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...