Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Община Костинброд обяви два мащабни проекта в сферата на зелената енергия

25.05.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Първата частна инсталация за производство на зелен водород в страната ни ще бъде изградена на територията на община Костинброд, съобщиха от местната администрация. Съоръжението ще използва соларна енергия, за да генерира необходимата за технологичния процес електролиза.

Изпълнител на проекта, в който ще бъдат вложени над 60 млн. лева, е компанията Sofia Hydrogen, която получи за него сертификат клас А от Българска агенция за инвестиции (БАИ). Голяма част от системата се планира да бъде позиционирана на собствен имот на фирмата, а заводът е предвидено бъде изграден на промишлен терен, който е притежание на община Костинброд и където в момента се стоят инсталации за сепариране и компостиране.

Местен "зелен" клъстер

С това общината ще реализира намерението си да сформира своеобразен клъстер от предприятия, чиято дейност е свързана с опазване на околната среда и използване на енергия от възобновяеми източници. Проекта за производство на зелен водород от общинската администрация определят като важна стъпка от общия амбициозен план за възстановяване и постигане на целите, заложени в Зелената сделка на Европейския съюз.

"Инсталацията ще бъде ключов елемент в стремежа на държавата и общината към устойчива и нисковъглеродна икономика. Зеленият водород представлява революционно решение, което ще ни позволи да заменим фосилните горива със чиста и възобновяема енергия. Това ще допринесе за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и за опазване на околната среда", допълват от община Костинброд.

В реализацията на проекта местната управа вижда множество нови възможности за иновации, научни изследвания и развитие на високотехнологични решения в региона, а очакванията са съоръжението да се превърне в център на експертиза в сферата на зеления водород в страната и да привлече международни партньори и инвеститори.

Инвестиции в соларна енергия

Наскоро от общинската администрация в Костинброд обявиха още, че френската компания Sun'R International предстои да реализира значителни инвестиции на територията на общината в сферата на фотоволтаичните системи.

Фирмата има подкрепата на френската държава и френската банка за развитие, като е една от 200-те компании с "кауза" по посока използването на енергия от природата, опазване на околната среда и реализирането на социални дейности на територията на общините, на които се развива, уточняват от общинското управление. В края на миналата година двете страни подписват меморандум за сътрудничество в сферата на соларната енергия след единодушно решение в полза на партньорството от страна на общинския съвет в Костинброд.

"Това е важна крачка в нашия стремеж да превърнем България и община Костинброд в модел за устойчива енергетика и да допринесем за опазването на околната среда. Доказана с професионален опит в сферата на възобновяемите източници на енергия, фирмата ще внесе своята експертиза и иновативни решения, за да осигури най-добрите фотоволтаични системи, които отговарят на нуждите на страната", коментират от местната администрация.

От там очакват още инвестициите в зелена енергия не само да допринесат за опазването на околната среда, но да имат и положителен икономически ефект върху община Костинброд, включително по посока създаване на нови работни места, подпомагане на местния бизнес, намаляване на зависимостта от конвенционални източници на енергия, както и реализиране на ключови за общината и региона
капиталови обекти.

     
Източник: Община Костинброд

Ключови думи: Община Костинброд   зелен водород   фотоволтаични инсталации   Sofia Hydrogen  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...