Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

София се превърна във ВЕИ столица на Югоизточна Европа в рамките на двудневната конференция RE-Source Southeast 2023

19.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

При изключително голям интерес протече двудневната международна конференция в сферата на корпоративното снабдяване с възобновяема енергия RE-Source Southeast 2023, която се състоя на 18 и 19 май т. г. в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк.

Форумът, организиран от Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) и Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), се проведе за трета поредна година и затвърди ролята си на най-голямото събитие по рода си в региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ). Платформата събра на едно място представители на ВЕИ бизнеса и ангажираните институции, национални асоциации, разработчици на проекти, търговци, производители, индустриални и корпоративни потребители на възобновяема енергия.

 

Издателство TLL Media подкрепи инициативата с два от своите специализирани в сферата на енергетиката информационни канала – сп. Енерджи ревю и уеб портала Powerindustry-Bulgaria.com, а представители на екипа ни взеха участие на живо в събитието.

 

Развитие на корпоративните доставки в сектора

 

Конференцията се организира по линия на регионалната платформа за коопериране между ползватели и производители на възобновяема енергия RE-Source Southeast Hub, създадена в резултат на меморандума за промотиране на корпоративните доставки в сектора у нас и в по-широк аспект в цяла Югоизточна Европа, който бе подписан между АПСТЕ, БГВЕА и водещия европейски форум за използване на ВЕИ технологии от бизнеса RE-Source.

 

В тематичния фокус на събитието попаднаха ключови теми и актуална информация от региона в сферата на корпоративните доставки, включително структурата и ценообразуването при споразумения за покупка на електроенергия (PPAs), бизнес стратегиите, политиките и пазарите в сегмента, търговията с електроенергия, мрежите и системите за съхранение, както и решенията за отоплението и охлаждане.

 

 

"Корпоративните PPA са предварително договорни споразумения между купувач и продавач за закупуване на определено количество електроенергия от възобновяем източник на договорена цена (фиксирана или свързана с пазара), които обикновено продължават между 10-20 години. Стартирайки през 2014 г., корпоративният пазар на PPA в Европа се е увеличил до кумулативен капацитет от над 12 GW в края на 2020 г.

 

Само през 2020 г. са сключени договори за приблизително 4 GW PPA. До 2018 г. вятърът представляваше 90% от договорените капацитети в Европа, но скорошният растеж на слънчевите PPA допълнително стимулира растежа на пазара", коментират организаторите на форума.

 

Богата тематична програма

 

Програмата на двудневната конференция бе разделена на множество специализирани дискусионни панели, посветени на различни актуални теми и проблеми в ВЕИ сектора. Събитието стартира с въпроса за корпоративното снабдяване с възобновяема енергия от регионална гледна точка, а в обсъжданията се включиха представители на български, румънски и гръцки браншови асоциации.

 

По време на панела стана ясно, че Гърция е лидер в региона по изпълнение на целите за възобновяема енергия до 2030 г., поставяйки си задачата да постигне още по-високи от първоначално заложените резултати – 28 GW нови възобновяеми източници и 8 GW съхранения. "Румъния също следва план за повишаване на ВЕИ енергията в общия микс до 34%, като цели да реализира 10 GW нов възобновяем капацитет до края на десетилетието.

 

България все още работи по енергийния си план в дългосрочен план, но междувременно се случва "тиха" революция в страната с бум на търговските и индустриални проекти за собствени нужди. През 2022 г. нови 400 MW бяха добавени към националния капацитет, а още 700 MW предстои да бъдат реализирани до края на настоящата година.

 

В Турция производството на възобновяема енергия почти се е утроило през последните 10 г., а националната енергийна стратегия на южната ни съседка до 2035 г. планира да увеличи петорно соларния и тройно вятърния капацитет на страната", беше изтъкнато още по време на конференцията.

 

 

Фокус върху България

 

В следващия панел с модератор доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет в СУ "Климент Охридски", на тема "Фокус върху България: нови избори, нова енергийна стратегия?" взеха участие представители на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и народни представители.

 

На фокус бяха намаляването на бюрокрацията и подкрепата на инвестициите и корпоративното снабдяване с възобновяема енергия във връзка със "зелените" амбиции в Националния план за възстановяване и устойчивост и приемането на ключово законодателство за ускоряване на развитието и интегрирането в мрежата на възобновяемите енергийни източници.

 

Посоките пред ВЕИ инвестициите и PPA пазара

 

Постигането на по-добра възвръщаемост на инвестициите за ВЕИ проекти, стратегиите за планиране и снабдяване, проверките на качеството и ключовите фактори за успех бяха акцент на последвалата дискусионна сесия. В нея участваха представители на компаниите CWP Europe, Jinko Solar, hec solar, WPD и Photomate, а сред основните въпроси бяха ролята на индустриалния план на ЕС за Зелената сделка за пазарите и купувачите на възобновяема енергия в ЮИЕ и възможностите за гарантиране на качество и дълготрайност на ВЕИ активите.

 

 

Програмата продължи с панел, посветен на овладяването на несигурността при търговията с енергия и стратегии за ценообразуване и хеджиране на PPA, който беше модериран от Мария Попова, директор "Въглеродна неутралност и възобновяема електроенергия" на Европейската федерация на търговците на енергия (EFET). Представители на Aurora Research, ACT Commodities, Axpo Bulgaria, Enery, Emergy и Synergon Energy обсъдиха потенциала за развитие на PPA пазара в региона след обявяването на първите сделки в България, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна

Македония.

 

Устойчиво финансиране и декарбонизация на индустрията

 

Специализирана дискусия беше проведена и по темата за устойчивото финансиране на ВЕИ проекти. Участниците от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), ProCredit Bank България, Rezolv Energy и Renewable Energy Insurarance Broker (REIB) представиха позицията на финансовите институции по въпроса за зелената таксономия на ЕС и екологичните, социални и управленски съображения (ESG) във връзка с развитието на ВЕИ проекти в региона.

 

Панелната програма на конференцията завърши в късния следобед на 19 май с темата "Пътища за декарбонизация на индустрията - какво е необходимо, за да работи една климатично неутрална стратегия в ЮИЕ", модерирана от Стефано Мириело, съветник по политики и бизнес развитие на платформата RE-Source. Предизвикателствата при имплементирането на ВЕИ решения за едновременно постигане на климатична неутралност и енергийна сигурност обобщиха представители на компаниите Microsoft, Ovako, Cetin, Albena и Mytilineos.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: RE-Source Southeast   АПСТЕ   БГВЕА   ВЕИ   Югоизточна Европа   възобновяема енергия   възобновяеми енергийни източници   ВЕИ проекти  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...