Powerindustry Bulgaria  

Международната ядрена конференция на БУЛАТОМ ще се проведе от 7 до 9 юни във Варна

01.06.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Тазгодишното издание на традиционната международна ядрена конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" ще се състои от 7 до 9 юни във ваканционен клуб "Ривиера" в гр. Варна, съобщиха организаторите от Български атомен форум (БУЛАТОМ).

 

Събитието ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, Министерството на енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като ангажимент за участие са поели президентът Радев, министърът на енергетиката Росен Христов, председателят на АЯР Цанко Бачийски и изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

 

В панелната програма ще се включат и представители на Българския атомен форум, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Фраматом, Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Института за енергиен мениджмънт, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО, СП "РАО-Козлодуй", СП "НХРАО", СП "ПХРАО-Нови хан", изследователски център "Тренд", отдела за иновации към ЕК, изследователската и производствена корпорация "Радий" и др.

 

Тематичен обхват

 

Основни теми на пленарната сесия в първия ден на конференцията ще бъдат визиите, краткосрочните и дългосрочни планове за развитие на ядрената енергетика, нейното актуално състояние, като и статусът и плановете за реализация на проектите за изграждане на нови мощности в страната и региона. С доклади ще се включат посланици и представители на дипломатическия корпус в България от страните, в които се развива ядрена енергетика.

 

Сред дискусионните въпроси ще бъдат още значението на веригата за доставките за посрещане на енергийните предизвикателства, нагласите към развитието на ядрената енергетика в България и мястото й в енергийния микс и зелената трансформация на страната, приоритетите на Евратом в областта на научните изследвания и иновациите, както и примери и добри практики от испанския ядрен сектор.

 

Перспективите за развитие

 

Акценти в първата секция от програмата на втория ден от форума ще са перспективите в развитието, експлоатация и поддръжката на ядрени съоръжения, резултатите и изводите от вече осъществени проекти, предложения за нови технически решения, нови подходи за организация на веригата на доставките, както и споделяне на опит в преодоляването на COVID кризата.

 

 

Втората секция ще постави фокус върху актуалните технологии и практики при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, както и върху преработката и съхранението на РАО и ОЯГ, като участниците в конференцията ще обменят информация от изпълнението на подобни проекти. Ще бъдат дискутирани автоматизираните информационни системи за проследимост и контрол, както и някои ключови елементи от стратегическото развитие на ядрената енергетика в България в това направление.

 

Новите ядрени мощности

 

Третият ден на конференцията ще бъде посветен на проектирането и изграждането на нови ядрени съоръжения, прогреса при проекти във фаза на реализация, перспективите при малките модулни реактори (ММР), както и възможностите по линия на инициативите на Европейската комисия, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Европейския атомен форум (FORATOM или Nucleareurope). Своята дейност ще презентират основните световни фирми, които предлагат решения за строителство на нови ядрени мощности.

 

Теми на обсъждане в тази връзка ще бъдат още развитието на човешките ресурси в сектора, новите ядрени проекти на EDF, процесите на проектиране на усъвършенствани реактори с отчитане на риска и ефективността, успешните подходи за лицензиране на нови големи и малки ядрени мощности, декарбонизацията на енергоинтензивната индустрия и ролята на ядрената енергетика в процеса, миналото, настоящето и бъдещето на стратегическото планиране в енергийния сектор и др.

 

С пълната програма на конференцията можете да се запознаете тук.

 

     
Източник: БУЛАТОМ

Ключови думи: БУЛАТОМ   ядрена енергетика   конференция   ядрени мощности   МЕ   АЯР   ЕСО   МААЕ   АЕЦ Козлодуй   БЕМФ   ДП РАО  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...