Powerindustry Bulgaria  

Международната ядрена конференция на БУЛАТОМ ще се проведе от 7 до 9 юни във Варна

01.06.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Тазгодишното издание на традиционната международна ядрена конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" ще се състои от 7 до 9 юни във ваканционен клуб "Ривиера" в гр. Варна, съобщиха организаторите от Български атомен форум (БУЛАТОМ).

 

Събитието ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, Министерството на енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като ангажимент за участие са поели президентът Радев, министърът на енергетиката Росен Христов, председателят на АЯР Цанко Бачийски и изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

 

В панелната програма ще се включат и представители на Българския атомен форум, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Фраматом, Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Института за енергиен мениджмънт, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО, СП "РАО-Козлодуй", СП "НХРАО", СП "ПХРАО-Нови хан", изследователски център "Тренд", отдела за иновации към ЕК, изследователската и производствена корпорация "Радий" и др.

 

Тематичен обхват

 

Основни теми на пленарната сесия в първия ден на конференцията ще бъдат визиите, краткосрочните и дългосрочни планове за развитие на ядрената енергетика, нейното актуално състояние, като и статусът и плановете за реализация на проектите за изграждане на нови мощности в страната и региона. С доклади ще се включат посланици и представители на дипломатическия корпус в България от страните, в които се развива ядрена енергетика.

 

Сред дискусионните въпроси ще бъдат още значението на веригата за доставките за посрещане на енергийните предизвикателства, нагласите към развитието на ядрената енергетика в България и мястото й в енергийния микс и зелената трансформация на страната, приоритетите на Евратом в областта на научните изследвания и иновациите, както и примери и добри практики от испанския ядрен сектор.

 

Перспективите за развитие

 

Акценти в първата секция от програмата на втория ден от форума ще са перспективите в развитието, експлоатация и поддръжката на ядрени съоръжения, резултатите и изводите от вече осъществени проекти, предложения за нови технически решения, нови подходи за организация на веригата на доставките, както и споделяне на опит в преодоляването на COVID кризата.

 

 

Втората секция ще постави фокус върху актуалните технологии и практики при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, както и върху преработката и съхранението на РАО и ОЯГ, като участниците в конференцията ще обменят информация от изпълнението на подобни проекти. Ще бъдат дискутирани автоматизираните информационни системи за проследимост и контрол, както и някои ключови елементи от стратегическото развитие на ядрената енергетика в България в това направление.

 

Новите ядрени мощности

 

Третият ден на конференцията ще бъде посветен на проектирането и изграждането на нови ядрени съоръжения, прогреса при проекти във фаза на реализация, перспективите при малките модулни реактори (ММР), както и възможностите по линия на инициативите на Европейската комисия, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Европейския атомен форум (FORATOM или Nucleareurope). Своята дейност ще презентират основните световни фирми, които предлагат решения за строителство на нови ядрени мощности.

 

Теми на обсъждане в тази връзка ще бъдат още развитието на човешките ресурси в сектора, новите ядрени проекти на EDF, процесите на проектиране на усъвършенствани реактори с отчитане на риска и ефективността, успешните подходи за лицензиране на нови големи и малки ядрени мощности, декарбонизацията на енергоинтензивната индустрия и ролята на ядрената енергетика в процеса, миналото, настоящето и бъдещето на стратегическото планиране в енергийния сектор и др.

 

С пълната програма на конференцията можете да се запознаете тук.

 

     
Източник: БУЛАТОМ

Ключови думи: БУЛАТОМ   ядрена енергетика   конференция   ядрени мощности   МЕ   АЯР   ЕСО   МААЕ   АЕЦ Козлодуй   БЕМФ   ДП РАО  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Събития
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...