Powerindustry Bulgaria  

Глобалните инвестиции в чиста енергия се очаква да достигнат 1,7 трилиона долара до края на 2023 г.

01.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Инвестициите в зелена и устойчива енергия в световен мащаб значително увеличават преднината си пред тези в изкопаеми горива в контекста на стремежа към повишаване на глобалната енергийна сигурност. Това показва последният доклад "World Energy Investment 2023" на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

 

Капиталовложенията в чисти енергийни решения (включително ВЕИ съоръжения, електромобилност, ядрена енергия, интелигентни енергийни мрежи, иновативни системи за съхранение, технологии за повишаване на енергийната ефективност, нискоемисионни горива, термопомпи и др.) се очаква да достигнат 1,7 трилиона щатски долара до края на настоящата година. Общият размер на средствата, инвестирани в енергийния сектор, пък ще доближи 2,8 трилиона долара, сочат още данните на Агенцията.

 

ВЕИ технологиите и електромобилността тласкат сектора напред

 

  • Експертите изчисляват ръст на инвестициите в чиста енергия с близо една четвърт (24%) на годишна база за периода 2021-2023 г., стимулиран основно от напредъка в областта на ВЕИ технологиите и електрическата мобилност.

 

  • При изкопаемите горива (въглища, газ и нефт) годишното увеличение е с 15% за същия период, като общата стойност на вложените капитали ще е малко над 1 трилион долара.

 

"Инвестициите в чисти енергийни технологии значително изпреварват разходите в сферата на изкопаеми горива, тъй като опасенията за достъпност и сигурност на енергията, предизвикани от глобалната енергийна криза, засилват импулса в посока на по-устойчивите варианти", коментират от МАЕ.

 

Промяната в нагласите

 

"Секторът на чистата енергия се развива изключително динамично – по-бързо, отколкото много хора осъзнават. Това проличава ясно в тенденциите при инвестициите. За всеки долар, вложен в изкопаеми горива, около 1,7 долара сега отиват в чисти енергийни решения. Преди пет години това съотношение беше едно към едно. Ярък пример за промяната в нагласите са средствата в сегмента на слънчевата енергия, които за първи път ще изпреварят по размер инвестициите в производството на петрол", уточнява изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

 

 

Начело със соларните технологии, нискоемисионните решения за генериране на електроенергия се очаква да завършват настоящата година с дял от почти 90% от общите капиталовложения в производство на енергия. Продажбите на термопомпи в световен мащаб отбелязват двуцифрен годишен ръст от 2021 г. насам. Пазарът на електрически превозни средства пък се очаква да се увеличи с една трета тази година, след като вече отбеляза сериозен скок през 2022 г., гласи докладът на МАЕ.

 

Двигатели на ръста в капиталовложенията

 

"Инвестициите в чиста енергия бяха стимулирани от различни фактори през последните години, включително от периоди на силен икономически растеж и нестабилни цени на изкопаемите горива, които породиха опасения относно енергийната сигурност, особено след нахлуването на Русия в Украйна.

 

Засилената политическа подкрепа чрез мащабни мерки като закона за намаляване на инфлацията в САЩ и редица инициативи в Европа, Япония, Китай и останалия свят също изиграха своята ключова роля в процеса", подчертават от МАЕ.

 

Според прогнозите на Агенцията разходите за добив на нефт и газ се очаква да нараснат със 7% до края на текущата година, връщайки се към нивата от 2019 г. Малкото петролни компании, които инвестират повече, отколкото преди COVID пандемията, са предимно големи национални корпорации в Близкия изток, уточняват енергийните експерти.

 

Исторически връх в глобалното търсене на въглища

 

"Много производители на изкопаеми горива реализираха рекордни печалби миналата година поради по-високите цени на горивата, но по-голямата част от този паричен поток е отишъл за дивиденти, обратно изкупуване на акции и изплащане на дългове – вместо обратно към традиционните доставки", допълват от МАЕ.

 

Въпреки значителния ръст при решенията за чиста енергия изкопаемите горива продължават да набират скорост, като вложенията в сектора до края на годината ще надхвърлят многократно заложените за 2030 г. – първият важен крайъгълен камък в сценария на Агенцията за нулеви нетни емисии до 2050 г. "Глобалното търсене на въглища достигна исторически връх през 2022 г., а инвестициите във в сегмента тази година са на път да достигнат почти шест пъти нивата, предвидени за 2030 г. в сценария Net Zero", обобщават от МАЕ.

 

Част от нововъзникващите и развиващите се икономики се бавят

 

Най-голям дефицит на капиталовложения в чиста енергия експертите отчитат в нововъзникващите и развиващите се икономики. "Динамичните инвестиции в слънчева енергия в Индия и във възобновяеми енергийни източници в Бразилия и в части от Близкия изток са изключително обнадеждаващи", коментират от Агенцията.

 

"В много други държави обаче процесите се възпират от редица сериозни фактори, включително по-високи лихвени проценти, неясни политически рамки и пазарни структури, слаба мрежова инфраструктура, финансови затруднения в сферата на комунални услугите и висока цени на капиталите и др.", информира още проучването.

 

За да подпомогнат справянето с този проблем, МАЕ и Международната финансова корпорация (IFC) ще публикуват на 22 юни т. г. нов специален доклад, посветен на възможностите за увеличаване на частното финансиране в областта на чистата енергия в нововъзникващите и развиващите се икономики.

 

     
Източник: МАЕ

Ключови думи: МАЕ   чиста енергия   зелена енергия   устойчива енергия   изкопаеми горива   ВЕИ   електромобилност   енергийна ефективност  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...