Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Глобалните инвестиции в чиста енергия се очаква да достигнат 1,7 трилиона долара до края на 2023 г.

01.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Инвестициите в зелена и устойчива енергия в световен мащаб значително увеличават преднината си пред тези в изкопаеми горива в контекста на стремежа към повишаване на глобалната енергийна сигурност. Това показва последният доклад "World Energy Investment 2023" на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

 

Капиталовложенията в чисти енергийни решения (включително ВЕИ съоръжения, електромобилност, ядрена енергия, интелигентни енергийни мрежи, иновативни системи за съхранение, технологии за повишаване на енергийната ефективност, нискоемисионни горива, термопомпи и др.) се очаква да достигнат 1,7 трилиона щатски долара до края на настоящата година. Общият размер на средствата, инвестирани в енергийния сектор, пък ще доближи 2,8 трилиона долара, сочат още данните на Агенцията.

 

ВЕИ технологиите и електромобилността тласкат сектора напред

 

  • Експертите изчисляват ръст на инвестициите в чиста енергия с близо една четвърт (24%) на годишна база за периода 2021-2023 г., стимулиран основно от напредъка в областта на ВЕИ технологиите и електрическата мобилност.

 

  • При изкопаемите горива (въглища, газ и нефт) годишното увеличение е с 15% за същия период, като общата стойност на вложените капитали ще е малко над 1 трилион долара.

 

"Инвестициите в чисти енергийни технологии значително изпреварват разходите в сферата на изкопаеми горива, тъй като опасенията за достъпност и сигурност на енергията, предизвикани от глобалната енергийна криза, засилват импулса в посока на по-устойчивите варианти", коментират от МАЕ.

 

Промяната в нагласите

 

"Секторът на чистата енергия се развива изключително динамично – по-бързо, отколкото много хора осъзнават. Това проличава ясно в тенденциите при инвестициите. За всеки долар, вложен в изкопаеми горива, около 1,7 долара сега отиват в чисти енергийни решения. Преди пет години това съотношение беше едно към едно. Ярък пример за промяната в нагласите са средствата в сегмента на слънчевата енергия, които за първи път ще изпреварят по размер инвестициите в производството на петрол", уточнява изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

 

 

Начело със соларните технологии, нискоемисионните решения за генериране на електроенергия се очаква да завършват настоящата година с дял от почти 90% от общите капиталовложения в производство на енергия. Продажбите на термопомпи в световен мащаб отбелязват двуцифрен годишен ръст от 2021 г. насам. Пазарът на електрически превозни средства пък се очаква да се увеличи с една трета тази година, след като вече отбеляза сериозен скок през 2022 г., гласи докладът на МАЕ.

 

Двигатели на ръста в капиталовложенията

 

"Инвестициите в чиста енергия бяха стимулирани от различни фактори през последните години, включително от периоди на силен икономически растеж и нестабилни цени на изкопаемите горива, които породиха опасения относно енергийната сигурност, особено след нахлуването на Русия в Украйна.

 

Засилената политическа подкрепа чрез мащабни мерки като закона за намаляване на инфлацията в САЩ и редица инициативи в Европа, Япония, Китай и останалия свят също изиграха своята ключова роля в процеса", подчертават от МАЕ.

 

Според прогнозите на Агенцията разходите за добив на нефт и газ се очаква да нараснат със 7% до края на текущата година, връщайки се към нивата от 2019 г. Малкото петролни компании, които инвестират повече, отколкото преди COVID пандемията, са предимно големи национални корпорации в Близкия изток, уточняват енергийните експерти.

 

Исторически връх в глобалното търсене на въглища

 

"Много производители на изкопаеми горива реализираха рекордни печалби миналата година поради по-високите цени на горивата, но по-голямата част от този паричен поток е отишъл за дивиденти, обратно изкупуване на акции и изплащане на дългове – вместо обратно към традиционните доставки", допълват от МАЕ.

 

Въпреки значителния ръст при решенията за чиста енергия изкопаемите горива продължават да набират скорост, като вложенията в сектора до края на годината ще надхвърлят многократно заложените за 2030 г. – първият важен крайъгълен камък в сценария на Агенцията за нулеви нетни емисии до 2050 г. "Глобалното търсене на въглища достигна исторически връх през 2022 г., а инвестициите във в сегмента тази година са на път да достигнат почти шест пъти нивата, предвидени за 2030 г. в сценария Net Zero", обобщават от МАЕ.

 

Част от нововъзникващите и развиващите се икономики се бавят

 

Най-голям дефицит на капиталовложения в чиста енергия експертите отчитат в нововъзникващите и развиващите се икономики. "Динамичните инвестиции в слънчева енергия в Индия и във възобновяеми енергийни източници в Бразилия и в части от Близкия изток са изключително обнадеждаващи", коментират от Агенцията.

 

"В много други държави обаче процесите се възпират от редица сериозни фактори, включително по-високи лихвени проценти, неясни политически рамки и пазарни структури, слаба мрежова инфраструктура, финансови затруднения в сферата на комунални услугите и висока цени на капиталите и др.", информира още проучването.

 

За да подпомогнат справянето с този проблем, МАЕ и Международната финансова корпорация (IFC) ще публикуват на 22 юни т. г. нов специален доклад, посветен на възможностите за увеличаване на частното финансиране в областта на чистата енергия в нововъзникващите и развиващите се икономики.

 

     
Източник: МАЕ

Ключови думи: МАЕ   чиста енергия   зелена енергия   устойчива енергия   изкопаеми горива   ВЕИ   електромобилност   енергийна ефективност  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...