Powerindustry Bulgaria  

Стипендиантска програма на MAAE насърчава младите жени към кариерно развитие в сферата на ядрената енергетика

08.06.2023   |   Начало»Кариери
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

През юли тази година стартира процедурата по кандидатстване за участие в стипендиантската програма "Мария Склодовска-Кюри" (MSCFP) на Международната агенция за атомна енергия (МАЕЕ), съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Инициативата, която стартира през 2020 г., цели да вдъхнови повече млади жени по света да търсят кариерна реализация в области, свързани с ядрената енергия и съвременните й приложения, за да стимулира увеличаване на броя на дамите, заети в ядрената енергетика в глобален мащаб.

 

Желаещите да кандидатстват, могат да го сторят до края на септември т. г., а тук могат да намерят повече информация относно условията и процедурата.

 

Какви са възможностите?

 

Програмата на името на физика пионер и два пъти лауреат на Нобелова награда Мария Склодовска-Кюри осигурява на мотивирани момичета и жени финансова помощ и множество възможности за стажове и участие в разнообразни образователни и професионални мероприятия в сферата, провеждани в списъка с акредитирани университети и организации по линия на кампанията.

 

"Светът е под сериозен натиск в контекста на климатичните промени, нарастващото население, продоволствената несигурност и ръста в потреблението на енергия. В тази връзка осигуряването и поддържането на квалифицирана работна сила, която да стимулира иновациите и производителността в сектора, става все по-важно.

 

 

Проучванията в сферата на ядрената енергия могат да помогнат на страните по цялото земно кълбо да се справят с част от тези предизвикателства. Ето защо търсенето на качествени специалисти в областта е високо и ще продължи да расте", коментират от МАЕЕ.

 

Експертите допълват, че в мисията си да ускори и разшири използването на ядрената енергия за мирни цели Агенцията е в челните редици на изследователската дейност и трансфера на технологии в тази област. Осъществяването на тази мисия обаче зависи от стабилен набор от квалифицирани технически специалисти, който задължително трябва да включва и жени, подчертават от МАЕЕ.

 

Професионални направления

 

Нежният пол в наши дни далеч не е адекватно представен в ядрената сфера, по мнение на специалистите. Дамите често срещат бариери за навлизане и напредък в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) още от ученическите си години.

 

Ежегодната стипендиантска програма на Агенцията се стреми да даде възможност на повече жени от цял свят да стартират и развиват своята кариера в ядрената сфера, за да подпомогне изграждането на полово балансиран кадрови капацитет, квалифициран в области като:

 

 • Атомна енергия;
 • Технологии за мирното й използване;
 • Ядрена физика и химия;
 • Ядрено инженерство;
 • Ядрени мощности и приложения;
 • Ядрена безопасност и сигурност;
 • Ядрена медицина;
 • Техники за изотопно обогатяване;
 • Радиационна биология;
 • Юридически аспекти на ядрената енергетика;
 • Мерки за неразпространение на ядрени оръжия.

 

Повече за инициативата можете да научите в следното видео:

 

 

     
Източник: АЯР, МААЕ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: МААЕ   АЯР   Мария Кюри   ядрена енергия   ядрена енергетика   стипендиантска програма   кариерно развитие  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Кариери
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...