Powerindustry Bulgaria  

Завърши процедурата по финансиране на газовия интерконектор с Гърция по линия на ОПИК

08.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Независимият преносен оператор ICGB е получил одобрение на последното плащане от безвъзмездното финансиране за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция – България, което бе осигурено по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), съобщиха от дружеството.

 

Общият размер на средствата по ОПИК е 39 млн. евро, като те се предоставят на оператора на отделни траншове след извършване на щателни проверки на всяка фаза, за да е налице гаранция за качество на изпълнението и да се отчетат реално извършените дейности.

 

Независимите одити продължават

 

В етапа на търговска експлоатация на газопровода IGB независимите одити ще продължат дори и след усвояване на пълното финансиране по всички пера, става ясно от публикувано на сайта на ICGB информационно съобщение. Инспекциите ще се осъществяват веднъж в годината и ще включват проверки на документацията и посещения на терен.

 

"Това създава допълнително ниво на контрол и гаранция, че всички дейности по реализация и управление на проекта са изпълнени в синхрон с най-високите стандарти в бранша", коментират от компанията.

 

Положителна оценка за модела на работа

 

Финалното плащане е в размер на 1 742 569 евро, а с усвояването му завършва процесът по финансиране по линия на оперативната програма. "Това е още една индикация за качествената работа на екипа на ICGB и положителна оценка за компанията и нейния модел на работа в пълно съответствие с правилата и изискванията, наложени от европейските финансиращи институции", допълват изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

 

По интерконектора, който свързва газопреносните системи на Гърция и България, до момента са пренесени над 11,3 млн. мегаватчаса или повече от 962 млн. куб. метра природен газ, съобщават още от дружеството. Съоръжението е в търговска експлоатация от 1 октомври 2022 г.

 

Перспективи

 

Целият бюджет за реализация на проекта е е 253 млн. евро, осигурени по няколко направления – със средства на акционерите БЕХ и IGI Poseidon, чрез 109,9 млн. евро под формата на дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро по линия на Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) и 39 млн. евро по линия на ОПИК.

 

Одобрение на финалния транш от дългосрочния заем от ЕИБ ICGB получи през ноември миналата година след успешно преминаване на одит от независими международни експерти. От дружеството вече са стартирали и процедура по възстановяване на допустимите разходи по финансирането в рамките на програмата за възстановяване, като последното плащане по това направление в размер на 22 млн. евро се очаква да бъде одобрено до края на летния сезон на настоящата година без забележки.

 

Към края на месец април т. г. съоръжението разполага с общо 16 регистрирани ползватели, като общият му капацитет е 3 млрд. куб. м на годишна база. Предвидена е опцията той да се повиши до 5 млрд. куб. м годишно, ако е налице съответният пазарен интерес. За целта от ICGB планират да реализират проучване на пазарните нагласи през втората половина на настоящата година.

 

     
Източник: ICGB; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ICGB   IGB   интерконектор   газопровод   междусистемна газова връзка   газопреносна мрежа   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...