Powerindustry Bulgaria  

УНСС се стреми да стане първият зелен университет в Европа с реализация на проект за соларен парк

08.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

С официална церемония по полагане на първа копка на 5 юни т. г. започна строежът на соларна централа за производство на електроенергия на територията на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София.

 

Етапи на реализацията

 

Инвестицията в проекта е в размер на повече от 2 млн. лв., а изпълнител е фирма ProStream Group. Съоръжението ще бъде изградено на два етапа. В рамките на първия е планирано да бъдат проектирани и конструирани покривна и паркингова фотоволтаична инсталация, а в следващия са предвидени мониторинг на постигнатите резултати, поддръжка и изплащане на инвестицията за сметка на постигнатото производство на електроенергия.

 

В тържественото откриване на строителните работи взеха участие ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, представители на ProStream Group и ръководството на университета, включително помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който отговаря за реализацията на проекта от страна на УНСС, както и множество гости от държавни и общински институции.

 

 

По пътя към устойчивото развитие

 

На церемонията беше презентирана и визуализация на проекта, с който УНСС ще стане първото родно висше учебно заведение с фотоволтаичен парк. С това университетът дава принос в изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН, коментират от там.

 

"Неслучайно събитието се състоя в Световния ден на околната среда и бе последвано от официалното откриване на новата мрежа за устойчиво развитие SDSN Bulgaria, чиято мисия е да мобилизира научната и техническа експертиза от академичните среди, гражданското общество и частния сектор, за да подкрепи практическото решаване на проблемите за устойчиво развитие от местен, национален и глобален мащаб", допълват от УНСС.

 

Първият "зелен" университет в Европа

 

"УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряването на зелената енергия, и първият, който подписа договор за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина електроенергия. Това е изключително актуално предвид енергийните кризи, които ни сполетяха през последните години. Заедно с фотоволтаичната система ще разполагаме и с нов модерен закрит паркинг", поясни по време на церемонията ректорът проф. д-р Димитров.

 

Той уточни, че отношенията с изпълнителя по реализацията на проекта са уредени чрез ЕСКО договор с гарантиран резултат, което означава, че университетът не заплаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се покриват чрез цената на електроенергията.

 

"Ръководният екип на УНСС за пореден път доказа, че е първенец в модерното мислене, защото това е първият ЕСКО договор, който се сключва за проект от такъв мащаб с висше учебно заведение. Това е началото на пътя на УНСС да стане първият "зелен" университет в Европа.

 

Постигането на баланс между възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и икономическата обоснованост на процесите е нещо, към което ние от ProStream Group се стремим. Нашият професионализъм, ангажираност и отделеност ще бъдат гаранция за правилното и навременно завършване на проекта", заяви Андрей Стойчев, ръководител проекти в компанията.

     
Източник: УНСС

Ключови думи: УНСС   фотоволтаична инсталация   соларен парк   зелена енергия   устойчиво развитие  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Проекти
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...