Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

УНСС се стреми да стане първият зелен университет в Европа с реализация на проект за соларен парк

08.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

С официална церемония по полагане на първа копка на 5 юни т. г. започна строежът на соларна централа за производство на електроенергия на територията на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София.

 

Етапи на реализацията

 

Инвестицията в проекта е в размер на повече от 2 млн. лв., а изпълнител е фирма ProStream Group. Съоръжението ще бъде изградено на два етапа. В рамките на първия е планирано да бъдат проектирани и конструирани покривна и паркингова фотоволтаична инсталация, а в следващия са предвидени мониторинг на постигнатите резултати, поддръжка и изплащане на инвестицията за сметка на постигнатото производство на електроенергия.

 

В тържественото откриване на строителните работи взеха участие ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, представители на ProStream Group и ръководството на университета, включително помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който отговаря за реализацията на проекта от страна на УНСС, както и множество гости от държавни и общински институции.

 

 

По пътя към устойчивото развитие

 

На церемонията беше презентирана и визуализация на проекта, с който УНСС ще стане първото родно висше учебно заведение с фотоволтаичен парк. С това университетът дава принос в изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН, коментират от там.

 

"Неслучайно събитието се състоя в Световния ден на околната среда и бе последвано от официалното откриване на новата мрежа за устойчиво развитие SDSN Bulgaria, чиято мисия е да мобилизира научната и техническа експертиза от академичните среди, гражданското общество и частния сектор, за да подкрепи практическото решаване на проблемите за устойчиво развитие от местен, национален и глобален мащаб", допълват от УНСС.

 

Първият "зелен" университет в Европа

 

"УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряването на зелената енергия, и първият, който подписа договор за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина електроенергия. Това е изключително актуално предвид енергийните кризи, които ни сполетяха през последните години. Заедно с фотоволтаичната система ще разполагаме и с нов модерен закрит паркинг", поясни по време на церемонията ректорът проф. д-р Димитров.

 

Той уточни, че отношенията с изпълнителя по реализацията на проекта са уредени чрез ЕСКО договор с гарантиран резултат, което означава, че университетът не заплаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се покриват чрез цената на електроенергията.

 

"Ръководният екип на УНСС за пореден път доказа, че е първенец в модерното мислене, защото това е първият ЕСКО договор, който се сключва за проект от такъв мащаб с висше учебно заведение. Това е началото на пътя на УНСС да стане първият "зелен" университет в Европа.

 

Постигането на баланс между възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и икономическата обоснованост на процесите е нещо, към което ние от ProStream Group се стремим. Нашият професионализъм, ангажираност и отделеност ще бъдат гаранция за правилното и навременно завършване на проекта", заяви Андрей Стойчев, ръководител проекти в компанията.

     
Източник: УНСС

Ключови думи: УНСС   фотоволтаична инсталация   соларен парк   зелена енергия   устойчиво развитие  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...