Powerindustry Bulgaria  

В шотландски води монтираха най-дълбоко разположената в света основа за офшорна вятърна турбина

Инсталирана през април край бреговете на шотландската област Ангъс основа за офшорна вятърна турбина е най-дълбоко позиционираното подобно съоръжение в света, съобщиха изпълнителите на проекта. То е част от строящата се най-голяма вятърна ферма в Шотландия Seagreen на обща стойност над 3 млрд. паунда, собственост на партньорски консорциум от компанията проектант и строител SSE Renewables и оператора Total.

 

Първата енергия от вятърния парк беше произведена през август миналата година, а съоръжението влиза в пълна търговска в експлоатация в рамките на второто тримесечие на 2023 г.

 

Нов световен рекорд

 

  • 112-ата по ред (от общо 114) основа с тегло 2000 тона е транспортирана до локацията на подводната площадка посредством шлеп, а повдигането й е осъществено чрез полупотопяем кран, който се използва за поставяне на всяка от основите на турбината на съответното място.

 

  • Съоръжението е монтирано на цели 58,6 м дълбочина, с което проектът Seagreen чупи собствения си и световен досегашен рекорд от 57,4 м, на които инсталира една от предишните основи в парка.

 

  • Всяка от конструкциите поддържа по една 10-мегаватова турбина, а общият капацитет на фермата е 1,1 GW. Тя ще произвежда по над 5000 GWh чиста, сигурна и устойчива възобновяема енергия годишно, достатъчна за нуждите на повече от 1,6 млн. домакинства в Обединеното кралство (ОК).

 

ВЕИ иновациите в подкрепа на енергийния преход

 

"Seagreen е ключова част от ускорения план за нулеви нетни емисии на SSE, в чиято реализация инвестираме по 7 млн. паунда всеки ден в изграждането на критична нисковъглеродна енергийна инфраструктура. Чрез нея ОК ще може да постигне своята енергийна независимост. До края на десетилетието планираме да вложим над 24 млрд. паунда само във Великобритания.

 

Монтажът на най-дълбоката в света основа за вятърна турбина е важна стъпка не само в реализацията на проекта, но и в усилията ни да демонстрираме как технологичните иновации премахват границите пред енергийния преход", коментира Алистър Филипс-Дейвис, главен изпълнителен директор на SSE Renewables.

 

Той допълва, че благодарение на силната си и стабилна политическа рамка в сферата на ВЕИ Обединеното кралство се е утвърдило като световен лидер в офшорната вятърна енергия. По думите му, SSE Renewables изгражда повече офшорен ветроенергиен капацитет от всяка друга компания на планетата, с което допринася за постигането на целите на Великобритания за 50 GW вятърна енергия до 2030 г.

 

Оползотворяване на наличния потенциал

 

"Успешното достигане до този ключов крайъгълен камък в реализацията на проекта Seagreen е доказателство за професионализма и експертизата на всички контрагенти, ангажирани с изпълнението му, част от шотландските и британските ни вериги на доставките", подчертава директорът на проекта Джон Хил.

 

Експертът пояснява, че инсталацията на всяка основа във вятърния парк се извършва от повече от 50 души, включително наземен екип, баластен инженер, капитан и екипаж на влекач, монтажници, заварчици, оператор на кран, пилот и др.

 

Възможностите за монтаж на такива съоръжения на подобна дълбочина в тази предизвикателна географска зона повишава енергийната сигурност на Обединеното кралство и означава, че могат пълноценно да се оползотворят силните ветрове във вътрешността на Северно море, добавя той.

 

     
Източник: Seagreen

Ключови думи: Seagreen   вятърна енергетика   вятърна енергия   вятърен парк   вятърна ферма   SSE Renewables   Total   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Технологии
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...