Powerindustry Bulgaria  

ЕС отпуска на България 197 млн. евро за зелени енергийни проекти чрез Модернизационния фонд

15.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

2,4 млрд. евро е общият размер на средствата, който Европейският съюз инвестира в седем от членките си за ускоряване на зеления преход чрез Модернизационния фонд. Ще бъдат финансирани 31 проекта за оптимизиране на енергийни системи, производство на електричество от ВЕИ, редуциране на емисиите на парникови газове в енергетиката, индустрията и транспорта, както и за подобряване на енергийната ефективност.

Сред държавите бенефициери е и България, която ще получи 197 млн. евро за модернизиране на електроразпределителната мрежа с цел ускоряване на електрификацията в транспортния сектор и реализиране на решения за акумулиране, декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.

 

Тласък напред за зеления преход

 

Останалите средства се разпределят между Румъния (1,1 млрд. евро), Чехия (1 млрд. евро), Полша (47 млн. евро), Хърватия (88 млн. евро), Латвия (5 млн. евро) и Литва (1 млн. евро).

 

От януари 2021 г. досега общата изплатена сума, заедно с последния транш, възлиза на приблизително 7,5 млрд. евро, като финансиране чрез фонда дотук е отпускано още на още три държави, които отговарят на изискванията – Естония, Унгария и Словакия.

 

Най-голямото по размер съвместно плащане е именно последното. Целта му е да даде тласък напред на зеления преход в Европа, а чрез инвестициите одобрените страни ще могат да намалят своята зависимост от изкопаемите руски горива, да подпомогнат изпълнението на заложените си цели в сферата на климата и енергетиката и да допринесат за осъществяването на дългосрочния ангажимент на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

 

 

Какви проекти се подпомагат?

 

Част от проектите в седемте държави, получили финансова подкрепа от Модернизационния фонд, са концепция за изграждане на фотоволтаични мощности и на капацитет за акумулиране на електрическа енергия за доставчиците в общественото водоснабдяване в Хърватия, както и инициатива за повишаване на на енергийната ефективност и енергоспестяването в нови сгради за публичния сектор чрез програмата ENERGov в Чехия.

 

В Латвия се насърчава въвеждането на електромобили и осигуряването на необходимата зарядна инфраструктура, а в Литва инвестициите ще бъдат оползотворени основно за саниране на многофамилни сгради.

 

Проект за комбинираното производство на енергия за местна топлофикационна система е сред одобрените технологични инициативи в Полша. В Румъния с финансирането ще се изграждат нови ВЕИ мощности, както такива за целите на топло- и газоснабдяването, които да гарантират алтернатива на енергията от въглищни централи.

 

Какво предстои?

 

Следващият етап за кандидатстване с инвестиционни предложения за финансиране по линия на Модернизационния фонд на ЕС е с два обявени крайни срока: до 15 август т. г. държавите бенефициери могат да подават документи за неприоритетни проекти, а до 12 септември т. г. – за приоритетни.

 

Захранван чрез приходите от търгове на квоти за емисии на парникови газове по Схемата за търговия с емисии на ЕС, фондът е създаден с цел да подкрепя десетте изброени държави членки, които са сред страните с традиционно по-ниски доходи, при прехода им към климатична неутралност.

 

Структурата подкрепя инвестиции в производството и използването на енергия от възобновяеми източници, енергийна ефективност, съхранение на енергия, модернизиране на енергийни мрежи, включително за топло-, газо- и електроснабдяване, както и мерки за справедлив преход във въглеродно зависимите региони.

 

     
Източник: Модернизационен фонд; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ЕС   Модернизационен фонд   зелен преход   енергиен преход   зелена енергия   ВЕИ   климатична неутралност   въглеродна неутралност  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...