Powerindustry Bulgaria  

Инициативата Solar cities изследва сградите с най-голям потенциал за производство на енергия от соларни панели в София и Бургас

22.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Столична община и община Бургас обявиха, че са партньори на инициативата "Слънчеви градове" (Solar cities) чрез проекта "Градове захранвани от слънцето. Отключване на потенциала на градовете Бургас и София за производство на слънчева енергия", който изследва кои сгради в двете големи населени места са най-подходящи за получаване на енергия от фотоволтаични системи.

Solar cities се осъществява с финансиране от Европейската инициатива за климата (EUKI).

 

Най-слънчевите сгради в столицата

 

Наскоро бяха публикувани данни от проучване по линия на проекта, което показва, че сгради от столичните райони Люлин, Връбница и Надежда предлагат най-добри условия за инсталиране на соларни панели. За целта е направен анализ на 2700 обекта на тези територии, които могат да използват най-пълноценно слънцегреенето за генериране на енергия.

 

Разработена е и специална онлайн платформа, която визуализира потенциала на сградния фонд в столицата, достъпна на адрес https://sofia.solarcities.bg.

 

"Сградите са избрани на базата на комбинация от критерия географски фактори (потенциал за генериране на слънчева енергия). С най-голяма тежест е очакваният потенциал за генериране на слънчева енергия, като с оглед на географските условия, северните части на града са със значително по-висок потенциал в сравнение с южните", пояснява доц. д-р Стелиян Димитров, ръководител катедра "Картография и Географски информационни системи" в СУ "Св. Климент Охридски".

 

Проектът Solar cities е със срок на реализация до декември 2023 г. и се изпълнява с финансовата подкрепа на EUKI – инструмент за финансиране на Федерално министерство на околната среда на Федерална Република Германия.

 

В рамките на инициативата в София се организира провеждането на двудневно обучение за гражданите и бизнеса, което ще се проведе:

 

  • На 22 юни 2023 г. от 16:00 до 18:00 ч. в Културен център "Люлин" – ул. "308-ма", бл. 324a, район Люлин;
  • На 23 юни 2023 г. от 16:00 до 18:00 ч. в заседателната зала на администрацията в район Надежда – ул. "Кирил Дрангов" № 55.

Обучението включва:

 

  • Описание на процеса на изграждане на фотоволтаична инсталация – от планиране до въвеждане в експлоатация, ще бъде представен подробно i необходимият набор от документи и разрешителни, помирителни процедури, срокове, примери с най-често срещаните грешки и начините за предотвратяването им;
  • Финансови механизми и програми, които могат да подкрепят инвестицията;
  • Информация за ползи и начини за сътрудничество (енергийни кооперативи);
  • Примери от първо лице от лица и институции, които вече са изградили и използват фотоволтаични инсталации.

 

 

Потенциалът на жилищните сгради в Бургас

 

Проекти за изграждане на фотоволтаични системи на покривните пространства по линия на инициативата вече са изготвени и за около 50% от многофамилните жилищни сгради в Бургас, като предстои анализ и на еднофамилните на по-късен етап, съобщиха от областния информационен център в града чрез информационния портал на европейските структурни и инвестиционни фондове (eufunds.bg).

 

Дейностите в тази връзка целят да подпомогнат енергийния преход и в Бургас чрез разработването на набор от основни инструменти, които да улеснят процеса по вземане на решения за изграждане на фотоволтаични системи за собствени нужди, а на по-късен етап – и за други ВЕИ проекти

 

"Разработването на проектите за фотоволтаици върху сгради в Бургас е осъществено след ортофотозаснемане и анализи чрез специализиран софтуер. За тези от обектите, за които община Бургас разполага с информация, е отчетена действителна консумация на електроенергия, за да се направи по-точна прогноза каква част от енергопотреблението на сградата е възможно да се покрие от фотоволтаичната система", поясняват от ОИЦ – Бургас.

 

Виртуална платформа с резултатите от проучванията е разработена и морския град. Тя е достъпна на адрес https://burgas.solarcities.bg, като чрез нея желаещите могат да получат подробна информация дали сградата, в която живеят, е подходяща за изграждане на соларна инсталация и каква инвестиция би била необходима за целта.

 

     
Източник: СО, ОИЦ – Бургас; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Слънчеви градове   Solar cities   покривни соларни панели   фотоволтаични панели   фотоволтаични инсталации   енергиен преход  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Проекти
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...