Powerindustry Bulgaria  

Инициативата Solar cities изследва сградите с най-голям потенциал за производство на енергия от соларни панели в София и Бургас

22.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Столична община и община Бургас обявиха, че са партньори на инициативата "Слънчеви градове" (Solar cities) чрез проекта "Градове захранвани от слънцето. Отключване на потенциала на градовете Бургас и София за производство на слънчева енергия", който изследва кои сгради в двете големи населени места са най-подходящи за получаване на енергия от фотоволтаични системи.

Solar cities се осъществява с финансиране от Европейската инициатива за климата (EUKI).

 

Най-слънчевите сгради в столицата

 

Наскоро бяха публикувани данни от проучване по линия на проекта, което показва, че сгради от столичните райони Люлин, Връбница и Надежда предлагат най-добри условия за инсталиране на соларни панели. За целта е направен анализ на 2700 обекта на тези територии, които могат да използват най-пълноценно слънцегреенето за генериране на енергия.

 

Разработена е и специална онлайн платформа, която визуализира потенциала на сградния фонд в столицата, достъпна на адрес https://sofia.solarcities.bg.

 

"Сградите са избрани на базата на комбинация от критерия географски фактори (потенциал за генериране на слънчева енергия). С най-голяма тежест е очакваният потенциал за генериране на слънчева енергия, като с оглед на географските условия, северните части на града са със значително по-висок потенциал в сравнение с южните", пояснява доц. д-р Стелиян Димитров, ръководител катедра "Картография и Географски информационни системи" в СУ "Св. Климент Охридски".

 

Проектът Solar cities е със срок на реализация до декември 2023 г. и се изпълнява с финансовата подкрепа на EUKI – инструмент за финансиране на Федерално министерство на околната среда на Федерална Република Германия.

 

В рамките на инициативата в София се организира провеждането на двудневно обучение за гражданите и бизнеса, което ще се проведе:

 

  • На 22 юни 2023 г. от 16:00 до 18:00 ч. в Културен център "Люлин" – ул. "308-ма", бл. 324a, район Люлин;
  • На 23 юни 2023 г. от 16:00 до 18:00 ч. в заседателната зала на администрацията в район Надежда – ул. "Кирил Дрангов" № 55.

Обучението включва:

 

  • Описание на процеса на изграждане на фотоволтаична инсталация – от планиране до въвеждане в експлоатация, ще бъде представен подробно i необходимият набор от документи и разрешителни, помирителни процедури, срокове, примери с най-често срещаните грешки и начините за предотвратяването им;
  • Финансови механизми и програми, които могат да подкрепят инвестицията;
  • Информация за ползи и начини за сътрудничество (енергийни кооперативи);
  • Примери от първо лице от лица и институции, които вече са изградили и използват фотоволтаични инсталации.

 

 

Потенциалът на жилищните сгради в Бургас

 

Проекти за изграждане на фотоволтаични системи на покривните пространства по линия на инициативата вече са изготвени и за около 50% от многофамилните жилищни сгради в Бургас, като предстои анализ и на еднофамилните на по-късен етап, съобщиха от областния информационен център в града чрез информационния портал на европейските структурни и инвестиционни фондове (eufunds.bg).

 

Дейностите в тази връзка целят да подпомогнат енергийния преход и в Бургас чрез разработването на набор от основни инструменти, които да улеснят процеса по вземане на решения за изграждане на фотоволтаични системи за собствени нужди, а на по-късен етап – и за други ВЕИ проекти

 

"Разработването на проектите за фотоволтаици върху сгради в Бургас е осъществено след ортофотозаснемане и анализи чрез специализиран софтуер. За тези от обектите, за които община Бургас разполага с информация, е отчетена действителна консумация на електроенергия, за да се направи по-точна прогноза каква част от енергопотреблението на сградата е възможно да се покрие от фотоволтаичната система", поясняват от ОИЦ – Бургас.

 

Виртуална платформа с резултатите от проучванията е разработена и морския град. Тя е достъпна на адрес https://burgas.solarcities.bg, като чрез нея желаещите могат да получат подробна информация дали сградата, в която живеят, е подходяща за изграждане на соларна инсталация и каква инвестиция би била необходима за целта.

 

     
Източник: СО, ОИЦ – Бургас; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Слънчеви градове   Solar cities   покривни соларни панели   фотоволтаични панели   фотоволтаични инсталации   енергиен преход  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...