Powerindustry Bulgaria  

Първи обучителен семинар по проекта Green Skills for Hydrogen ще се проведе на 26 юни

22.06.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 26 юни т. г. от 13:30 до 18:00 ч. ще се състои пилотен обучителен семинар по проекта за водородна икономика "Green Skills for Hydrogen" от програмата ERASMUS+ на ЕС.

 

Събитието, организирано от Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" при БАН (ИЕЕС-БАН) и Института за устойчив преход и развитие (ИУПР) към Тракийски университет, ще се проведе в зала "П.Р. Славейков" (бул. Цар Симеон Велики 108, гр. Стара Загора).

 

Форумът се провежда с подкрепата на община Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР) Стара Загора, Европейския цифров иновационен хъб "Загоре", Българско водородно общество (БГ Н2 Общество) и Център за компетентност "ХИТМОБИЛ".

 

Водородът – ключов стълб за Зелената сделка

 

"Със семинара "Водорoдна икономика" стартира българската програма за обучение за повишаване на квалификация и преквалификация в иновативната зона на водородните технологии. Водородът е ключов стълб за Зелената сделка на ЕС, а до 2030 г. европейските нужди от квалифициране кадри по възобновяема енергия и водород ще достигнат 1 милион души", коментират организаторите, като добавят, че в следващото десетилетие в региона на Стара Загора ще са необходими повече от 7500 квалифицирани кадри в сферата на възобновяемата енергия и водородните технологии.

 

 

Програмата на събитието ще постави фокус върху въгледобивния район на Стара Загора – един от петте региона в Европейския съюз, който е избран за реализацията на проект "Водородна долина" на Съвместното предприятие "Чист водород". Семинарът има за цел да спомогне за преодоляването на съществуващите административни пречки и предизвикателства пред установяването и развитието на първата водородна екосистема в страната ни и интегрирането на подхода за водородна икономика на национално ниво.

 

"Като се има предвид недостатъчния административен капацитет и ниските нива на обществена информираност по отношение на иновациите и развитието във водородните технологии, обучението е насочено към посрещане на необходимостта от спешно повишаване на квалификацията/преквалификация по отношение на правни, икономически, административни умения, както и към аспекти на безопасността и въпроси, свързани с водородната икономика и внедряването на водородни технологии", информират организаторите.

 

Водещи теми

Във форума се очаква да се включат министърът на енергетиката Румен Радев, ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, както и представители на ИЕЕС-БАН, ОС на Стара Загора, АРИР- Стара Загора и други академични и професионални експерти в областта.

 

Ще бъдат дискутирани въпроси във връзка с водорода като енергийна технология, с водородната икономика у нас и в частност – в региона на Стара Загора, с европейските политики за въвеждане на водородни технологии, както и с потенциала за развитието им в България, възможностите за квалификация и преквалификация в бранша и др. Специалистите ще насочат вниманието към два ключови проекта в това направление – този за водородна долина (ZAHYR) и за водороден хъб (bLion).

 

Повече информация за събитието можете да намерите тук.

 

     
Източник: ИЕЕС-БАН; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Green Skills for Hydrogen   водородна икономика   зелен водород   ИЕЕС-БАН   водородна долина   водороден хъб   ZAHYR   bLion  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...