Powerindustry Bulgaria  

Първи обучителен семинар по проекта Green Skills for Hydrogen ще се проведе на 26 юни

22.06.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 26 юни т. г. от 13:30 до 18:00 ч. ще се състои пилотен обучителен семинар по проекта за водородна икономика "Green Skills for Hydrogen" от програмата ERASMUS+ на ЕС.

 

Събитието, организирано от Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" при БАН (ИЕЕС-БАН) и Института за устойчив преход и развитие (ИУПР) към Тракийски университет, ще се проведе в зала "П.Р. Славейков" (бул. Цар Симеон Велики 108, гр. Стара Загора).

 

Форумът се провежда с подкрепата на община Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР) Стара Загора, Европейския цифров иновационен хъб "Загоре", Българско водородно общество (БГ Н2 Общество) и Център за компетентност "ХИТМОБИЛ".

 

Водородът – ключов стълб за Зелената сделка

 

"Със семинара "Водорoдна икономика" стартира българската програма за обучение за повишаване на квалификация и преквалификация в иновативната зона на водородните технологии. Водородът е ключов стълб за Зелената сделка на ЕС, а до 2030 г. европейските нужди от квалифициране кадри по възобновяема енергия и водород ще достигнат 1 милион души", коментират организаторите, като добавят, че в следващото десетилетие в региона на Стара Загора ще са необходими повече от 7500 квалифицирани кадри в сферата на възобновяемата енергия и водородните технологии.

 

 

Програмата на събитието ще постави фокус върху въгледобивния район на Стара Загора – един от петте региона в Европейския съюз, който е избран за реализацията на проект "Водородна долина" на Съвместното предприятие "Чист водород". Семинарът има за цел да спомогне за преодоляването на съществуващите административни пречки и предизвикателства пред установяването и развитието на първата водородна екосистема в страната ни и интегрирането на подхода за водородна икономика на национално ниво.

 

"Като се има предвид недостатъчния административен капацитет и ниските нива на обществена информираност по отношение на иновациите и развитието във водородните технологии, обучението е насочено към посрещане на необходимостта от спешно повишаване на квалификацията/преквалификация по отношение на правни, икономически, административни умения, както и към аспекти на безопасността и въпроси, свързани с водородната икономика и внедряването на водородни технологии", информират организаторите.

 

Водещи теми

Във форума се очаква да се включат министърът на енергетиката Румен Радев, ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, както и представители на ИЕЕС-БАН, ОС на Стара Загора, АРИР- Стара Загора и други академични и професионални експерти в областта.

 

Ще бъдат дискутирани въпроси във връзка с водорода като енергийна технология, с водородната икономика у нас и в частност – в региона на Стара Загора, с европейските политики за въвеждане на водородни технологии, както и с потенциала за развитието им в България, възможностите за квалификация и преквалификация в бранша и др. Специалистите ще насочат вниманието към два ключови проекта в това направление – този за водородна долина (ZAHYR) и за водороден хъб (bLion).

 

Повече информация за събитието можете да намерите тук.

 

     
Източник: ИЕЕС-БАН; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Green Skills for Hydrogen   водородна икономика   зелен водород   ИЕЕС-БАН   водородна долина   водороден хъб   ZAHYR   bLion  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Събития
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...