Powerindustry Bulgaria  

Превръщането на зелена електроенергия в устойчиви индустриални продукти и горива е ключово за процеса на дълбока декарбонизация

29.06.2023   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Веселин Георгиев, мениджър на European Energy за България, пред PowerIndustry-Bulgaria.com

Кои са ключовите предизвикателства пред родната и европейската енергетика и индустрия, които считате за необходимо приоритетно да се адресират? Как виждате бъдещето след 10 години?

Основното предизвикателство е в липсата на стабилна, прозрачна и предсказуема регулаторна среда. Енергийните и индустриалните проекти се реализират с дългосрочна перспектива, а икономическата им възвръщаемост отнема много години. Като държава, а и като част от ЕС, ние се нуждаем както от инвестиции, в ролята им на двигател на растежа, така и от чиста енергия – в качеството й на икономически най-ефективен източник на ресурси.

В момента наблюдаваме разрастваща се пропаст между иновативно ориентираната част от индустрията и енергийния сектор от една страна – въвеждат се нови технологии за производство и съхранение на енергия, имаме все по-устойчиви начини за производство на химически материали и чисти горива, и от друга – регулирането на тези сектори и дефинирането на новите възможности.

European Energy винаги търси диалог с регулаторите, споделяйки своя глобален опит и знания. Надяваме се, че в период, дори по-кратък от 10 г., ще видим подходящ политически отговор на иновативните възможности, чиито основи полагаме в момента.

Кои принципи и изводи от дългогодишния и мащабен международен опит на компанията извеждате на преден план при работата си в България? Нуждаят ли се глобалната и местната общност у нас все още от убеждаване в ползите от зеления преход?

Основният принцип, който European Energy неизменно следва, навлизайки на нови световни пазари, винаги е бил дългосрочното и взаимно полезно сътрудничество с всички заинтересовани страни, общности, граждани и партньори. Важен мотив за нас е, че допринасяме за постигането на въглеродна неутралност в производството на енергия и за декарбонизацията на промишлеността и транспорта, като по този начин се грижим за бъдещите поколения.

Мисля, че енергийните кризи от последните години ясно показаха колко е важна диверсификацията на енергийните ресурси и на практика демонстрираха, че възобновяемата енергия е икономически изгодна в сравнение с изкопаемите горива, създава конкуренция и намалява цените на един свободен пазар. Все още има нужда обаче от по-широко убеждаване относно зеления преход и зелените горива, енергийната ефективност и възобновяемата енергия, така че ние насърчаваме правителството на България да поведе този процес.

С какви технологични решения може се подпомогне т. нар. по-дълбока декарбонизация по пътя към климатичната неутралност и в кои промишлени сектори е налице най-голям потенциал за повишаване на устойчивостта? Разкажете повече за последните иновации и проекти в тази посока през призмата на European Energy.

Ключова за процеса на дълбока декарбонизация е възможността зелена електроенергия да бъде превръщана в индустриални материали, например водород, зелен е-метанол и др. Тези продукти могат да бъдат използвани като горива в транспорта или да бъдат по-нататък преработвани в суровини за химическата индустрия. Енергия от вятър и слънце може да бъде началната точка в един такъв процес.

Дания е глобален лидер в такива Power-to-X (PtX) проекти. Според Methanol Institute, страната има активни 11 PtX проекта, 5 от които са на European Energy.

През 2023 година ще започнем производството в най-големия към момента завод за зелен водород и е-метанол в света, използвайки електричество от собствена фотоволтаична централа в Касо, Южна Дания, с капацитет 300 MW. Капацитетът на завода е 32 000 тона годишно. Продукцията може да се използва като алтернатива на изкопаемите горива в различни сектори, като транспорт, производство на пластмаси и др., а интересът към нея е огромен.

Подписахме договори с LEGO Group и Novo Nordisk, които смятат да използват е-метанола като основа за производство на различни видове пластмаса с нулев въглероден отпечатък, както и с Maersk, които възнамеряват да го използват като чисто гориво в транспорта. Важното и въздействащото в тези проекти е, че имаме комерсиално приложение на нови, декарбонизиращи технологии, посрещнати с голям интерес от пазара.

     
Източник: TLL Media; снимкa: European Energy

Ключови думи: European Energy   Power-to-X   PtX   зелена енергия   чиста енергия   зелен водород   е-метанол   декарбонизация   LEGO Group   Novo Nordisk   Maersk  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Експертно
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...