Powerindustry Bulgaria  
Българска строителна седмица GREEN ENERGY
Българска строителна седмица GREEN ENERGY

Превръщането на зелена електроенергия в устойчиви индустриални продукти и горива е ключово за процеса на дълбока декарбонизация

29.06.2023   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Веселин Георгиев, мениджър на European Energy за България, пред PowerIndustry-Bulgaria.com

Кои са ключовите предизвикателства пред родната и европейската енергетика и индустрия, които считате за необходимо приоритетно да се адресират? Как виждате бъдещето след 10 години?

Основното предизвикателство е в липсата на стабилна, прозрачна и предсказуема регулаторна среда. Енергийните и индустриалните проекти се реализират с дългосрочна перспектива, а икономическата им възвръщаемост отнема много години. Като държава, а и като част от ЕС, ние се нуждаем както от инвестиции, в ролята им на двигател на растежа, така и от чиста енергия – в качеството й на икономически най-ефективен източник на ресурси.

В момента наблюдаваме разрастваща се пропаст между иновативно ориентираната част от индустрията и енергийния сектор от една страна – въвеждат се нови технологии за производство и съхранение на енергия, имаме все по-устойчиви начини за производство на химически материали и чисти горива, и от друга – регулирането на тези сектори и дефинирането на новите възможности.

European Energy винаги търси диалог с регулаторите, споделяйки своя глобален опит и знания. Надяваме се, че в период, дори по-кратък от 10 г., ще видим подходящ политически отговор на иновативните възможности, чиито основи полагаме в момента.

Кои принципи и изводи от дългогодишния и мащабен международен опит на компанията извеждате на преден план при работата си в България? Нуждаят ли се глобалната и местната общност у нас все още от убеждаване в ползите от зеления преход?

Основният принцип, който European Energy неизменно следва, навлизайки на нови световни пазари, винаги е бил дългосрочното и взаимно полезно сътрудничество с всички заинтересовани страни, общности, граждани и партньори. Важен мотив за нас е, че допринасяме за постигането на въглеродна неутралност в производството на енергия и за декарбонизацията на промишлеността и транспорта, като по този начин се грижим за бъдещите поколения.

Мисля, че енергийните кризи от последните години ясно показаха колко е важна диверсификацията на енергийните ресурси и на практика демонстрираха, че възобновяемата енергия е икономически изгодна в сравнение с изкопаемите горива, създава конкуренция и намалява цените на един свободен пазар. Все още има нужда обаче от по-широко убеждаване относно зеления преход и зелените горива, енергийната ефективност и възобновяемата енергия, така че ние насърчаваме правителството на България да поведе този процес.

С какви технологични решения може се подпомогне т. нар. по-дълбока декарбонизация по пътя към климатичната неутралност и в кои промишлени сектори е налице най-голям потенциал за повишаване на устойчивостта? Разкажете повече за последните иновации и проекти в тази посока през призмата на European Energy.

Ключова за процеса на дълбока декарбонизация е възможността зелена електроенергия да бъде превръщана в индустриални материали, например водород, зелен е-метанол и др. Тези продукти могат да бъдат използвани като горива в транспорта или да бъдат по-нататък преработвани в суровини за химическата индустрия. Енергия от вятър и слънце може да бъде началната точка в един такъв процес.

Дания е глобален лидер в такива Power-to-X (PtX) проекти. Според Methanol Institute, страната има активни 11 PtX проекта, 5 от които са на European Energy.

През 2023 година ще започнем производството в най-големия към момента завод за зелен водород и е-метанол в света, използвайки електричество от собствена фотоволтаична централа в Касо, Южна Дания, с капацитет 300 MW. Капацитетът на завода е 32 000 тона годишно. Продукцията може да се използва като алтернатива на изкопаемите горива в различни сектори, като транспорт, производство на пластмаси и др., а интересът към нея е огромен.

Подписахме договори с LEGO Group и Novo Nordisk, които смятат да използват е-метанола като основа за производство на различни видове пластмаса с нулев въглероден отпечатък, както и с Maersk, които възнамеряват да го използват като чисто гориво в транспорта. Важното и въздействащото в тези проекти е, че имаме комерсиално приложение на нови, декарбонизиращи технологии, посрещнати с голям интерес от пазара.

     
Източник: TLL Media; снимкa: European Energy

Ключови думи: European Energy   Power-to-X   PtX   зелена енергия   чиста енергия   зелен водород   е-метанол   декарбонизация   LEGO Group   Novo Nordisk   Maersk  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Експертно
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...