Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Заработи най-големият до момента соларен парк у нас – ФЕЦ Верила

29.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Най-голямата изградена до момента в страната соларна електроцентрала – ФЕЦ "Верила", вече е в експлоатация, съобщиха от оператора на съоръжението Електрохолд Трейд.

 

Енергията, произведена от фотоволтаичния парк с мощност 123 MW, ще бъде предоставяна от търговското дружество на телекомуникационните компании Yettel и CETIN, които са част от PPF Group. Доставките ще се извършват в рамките на 10-годишен договор, който засега е и най-голямото корпоративно споразумение за изкупуване на електрическа енергия (PPA) у нас. Те ще покриват по над 80% от общата годишна консумация на двете компании.

 

Параметри на съоръжението

 

Главен изпълнител на инсталационните дейности е българо-германската фирма SUNOTEC. "Инвестицията във ФЕЦ "Верила" е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от Банка ДСК и Varengold Bank. Инвеститор е проектната компания "Белозем солар парк 3", съобщават от Електрохолд Трейд.

 

Фотоволтаичната централа е разположена на надморска височина 700-1000 м, на терен от над 1300 дка на южния склон на Верила планина, в близост до дупнишкото село Крайници. Стръмният и неравен терен превръща изпълнението на строителните дейности, които стартират през септември 2022 г, в сериозно предизвикателство, коментира операторът на инсталацията.

 

 

Соларният парк включва повече от 220 хил. слънчеви панела, монтирани върху стоманени конструкции с общо тегло над 4240 тона. В дните с интензивно слънцегреене съоръжението ще произвежда достатъчно електроенергия, за да захрани цели области като Кюстендил и Благоевград, информират още от Електрохолд.

 

Голяма стъпка напред в зеления преход

 

"Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7% от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната, според данни на Европейска мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E) към края на 2022 г. В строителството на централата участва екип от над 200 експерти на SUNOTEC", допълват от търговското дружество.

 

"ФЕЦ Верила е голяма зелена стъпка в прехода на България и Европа към чиста енергия от възобновяеми източници. Стратегията на компанията, като един от водещите доставчици на пазара, е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти", заяви на официалното събитие по откриването на съоръжението главният изпълнителен директор на Електрохолд Карел Крал.

 

Председателят на Управителния съвет на Еврохолд и на Надзорния съвет на Електрохолд Продажби Кирил Бошов добави, че проектът е част от стратегията за развитие на компанията, която вече обмисля разширяване на ВЕИ мощностите и прилагане на оптимална технология за съхранение на произведената зелена енергия.

 

"Гордеем се, че имаме ключов принос за зеления енергиен микс на България чрез изграждането на соларни централи като Верила", коментира Калоян Величков, основател и главен изпълнителен директор на SUNOTEC.

 

Повече за изпълнението на проекта разказва следващото видео:

 

 

     
Източник: Еврохолд Трейд; снимки SUNOTEC

Ключови думи: ФЕЦ Верила   Еврохолд   SUNOTEC   соларна централа   соларен парк   фотоволтаична електроцентрала   соларна енергия   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...