Powerindustry Bulgaria  

Menlo Electric безвъзмездно изгради PV инсталация в пловдивско училище

30.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Международният дистрибутор на оборудване и компоненти за соларни електроцентрали Menlo Electric, чиято дейност обхваща региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), е приключил изграждането на покривна фотоволтаична инсталация в пловдивското основно училище "Алеко Константинов", съобщиха за Powerindustry-Bulgaria.com от компанията.

 

Проектът е изпълнен безвъзмездно по линия на мащабната програма за корпоративна социална отговорност (КСО) "Energy to power your future" ("Енергия за вашето бъдеще") на базираната в Полша фирма, която подпомага детски заведения и образователни институции в Европа чрез безплатното внедряване на технологии за възобновяема енергия.

 

1 година, 6 проекта, много спестени разходи и емисии

 

Реализацията в ОУ "Алеко Константинов" в Пловдив е шестата по ред инсталация, изградена в рамките на инициативата. Със завършването на проекта в България от Menlo Electric отбелязват и първата годишнина от стартирането на програмата през юни 2022 г., в чиито рамки досега са осъществени сходни проекти в Полша, Румъния и Украйна в партньорство с девет международни компании в сектора.

 

Кумулативният капацитет на шестте фотоволтаични инсталации, изградени от полската фирма през последната година, е 151,4 kW. За нуждите на детските и учебни заведения, обхванати от кампанията, са инсталирани общо 395 соларни панела. В резултат годишните разходи за електроенергия намаляват с над 50%, а въглеродните емисии – с над 3800 тона за период от 25 г.

 

Повече за проекта в България

 

  • Покривната соларна централа в пловдивското училище е с мощност 30 kW и произвежда достатъчно електричество, за да покрива консумацията му на дневна база.

 

  • Предстои да бъдат инсталирани и батерии за съхранение на неизползваната енергия, която се генерира през деня, с общ капацитет 10 kWh. Така натрупаното количество ще стига и за потребностите на учебното заведение през нощта.

 

  • Доставчик на фотоволтаичните панели за проекта е Jinko Solar, а батериите и инверторите са произведени от Sungrow. Монтажните дейности са изпълнени от българската фирма Elsol.

 

Ползите надхвърлят финансовите икономии

 

"Да бъдеш лидер в производството на фотоволтаични панели е отговорност не само към природата и нейното опазване, но и към обществото. Нашата съвместна инициатива с Menlo Electric "Енергия за вашето бъдеще" е уникална възможност не само да помогнем на държавните училища и социалните домове да се справят по-лесно с енергийната криза и нарастващите цени, но и да покажем ясно на младите и подрастващи членове на нашето общество как те могат да бъдат едновременно отговорни за опазването на природата и енергийно независими", коментира Мария Мерджанова, ръководител на продажбите за Северна Европа, Великобритания и Ирландия в Jinko Solar.

 

"Благодарни сме на Menlo Electric за предоставената ни възможност да участваме в такъв значим проект. Фотоволтаичната централа не само ще ни помогне да постигнем енергийна независимост, но и ще ни позволи да насочим спестените средства от електроенергия към проекти, свързани с развитието и образованието на децата", допълва директорът на ОУ "Алеко Константинов" Марияна Найденова.

 

     
Източник: Menlo Electric

Ключови думи: Menlo Electric   Jinko Solar   Sungrow   Elsol   соларна инсталация   фотоволтаична инсталация   PV инсталация   слънчева енергия   ВЕИ   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Проекти
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...