Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

ICGB проучва дали е налице необходимото пазарно търсене за увеличаване на капацитета на газопровода IGB

06.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Независимият преносен оператор ICGB, който отговаря за управлението и търговската експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB), е дал старт на задължителна процедура за оценка на пазарното търсене за добавен капацитет съгласно Регламент (ЕС) 2017/459 (NC CAM), обявиха на сайта на дружеството.

 

  • Процедурата с продължителност от порядъка на две години е разделена на два основни етапа – необвързваща и обвързваща фаза;
  • Процесът ще се изпълнява в тясно сътрудничество с операторите на съседни преносни системи – Булгартрансгаз (България), DESFA (Гърция) и Трансадриатическия газопровод (TAP);
  • Целта на проучвателната процедура е да изследва дали съществува нужният пазарен интерес, който би обосновал разширяването на техническия капацитет на газопровода.

Как ще протече проучването?

 

"Към момента газопроводът оперира с капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като може да достигне над 5 млрд. куб. м/год., в зависимост от пазарния интерес, с допълнителна инвестиция. Това може да се случи в съответствие с планираното въвеждане в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, поради близостта на двете инфраструктури и тяхната синергия", поясняват от ICGB.

 

Първият етап от проучвателния процес стартира на 3 юли т. г. В неговите рамки всички заинтересовани страни са поканени да изпратят своите необвързващи прогнози за търсене на капацитет, а крайният срок това да се случи е 28 август 2023 г.

 

Получените необвързващи заявки ще бъдат споделени с операторите на съседни преносни системи и събрани в доклади за оценка на пазарното търсене за всяка точка на междусистемно свързване, които ще са публично достъпни на сайтовете на ICGB и на съответните оператори в съседство.

 

(Необходимата документация и подробните правила за участие в първата фаза можете да намерите тук.)

 

В зависимост от заключенията на база докладите предстои да бъдат изготвени проектни предложения, да се проведат обществени консултации и предложенията да се подадат окончателно до съответните национални регулаторни органи, информират от ICGB.

 

 

Възможности за оптимизиране на процеса

 

"Предприехме необходимите действия за координация на процеса с трите съседни на IGB оператора на преносни системи и те потвърдиха стартирането на процедура за добавен капацитет от тяхна страна. Осъществявайки свързаност с DESFA и с терминала за втечнен природен газ в Александруполис, ние ефективно ще създадем връзка между световните производители и търговци на LNG и пазара на газ в Югоизточна Европа.

 

Тази свързаност може да насърчи регионалното енергийно сътрудничество, да подобри възможностите за доставка и да подпомогне интеграцията на газовите пазари в региона", коментират изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

 

По думите им ICGB все още проучва възможността за оптимизиране на процеса и предлагане на добавен капацитет по-рано от двегодишния период на пълната процедура. Предвид съвместния характер на процедурата компанията се ангажира да провежда регулярни дискусии с партньорите си, които управляват и експлоатират съседните преносни системи. Целта е да се създаде и съгласува от България и Гърция координиран график на точките на междусистемно свързване в Стара Загора и Комотини.

 

"IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, който гарантира повишена сигурност на доставките и диверсификация на източниците. Новата инфраструктура осигурява близо годишното вътрешно потребление на страната и създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, включително Молдова и Украйна", припомня операторът.

 

     
Източник: ICGB; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ICGB   IGB   Булгартрансгаз   газопровод   интерконектор   междусистемна газова връзка   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...