Powerindustry Bulgaria  

Ръст в добива и потреблението на въглища в ЕС през 2022 г. отчита Евростат, България е в челната тройка на производителите

06.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

През 2022 г. се запазва тенденцията на ръст в добива и потреблението на въглища в Европейския съюз, сочи новопубликуван доклад на Евростат. Според данните от проучването през миналата година страните членки са произвели общо 349 милиона тона, което е с 6% повече в сравнение с преходната. Използваните за периода количества достигат 454 млн. тона или увеличение с 2 на сто спрямо 2021 г.

 

"Този период на възстановяване на въглищната индустрия започна преди две години и беше стимулиран основно от търсенето и предлагането на лигнитни въглища – твърдо изкопаемо гориво с ниско енергийно съдържание, принадлежащо към по-голямата категория на кафявите въглища", поясняват пазарните анализатори.

 

Страната ни е трета по добив на кафяви въглища в ЕС

 

Въпреки това производството остава по-ниско от нивата през 2019 г, преди избухването на пандемията. Днес кафяви въглища се произвеждат в 9 от държавите членки на ЕС, а Германия е лидер в класацията. През последната година страната е произвела 131 млн. тона кафяви въглища, което представлява дял от 44% от общия добив на ЕС. Сред останалите големи производители са Полша (с 19%), България (с 12%), Чехия (с 11%), Румъния, Гърция, Унгария, Словения и Словакия, показва още докладът на Евростат.

 

 

Данните за потреблението на лигнитни и кафяви въглища значително се доближават до тези за производството, отчитат от статистическата служба.

 

 

"Лигнитните и кафявите въглища традиционно не се търгуват, а се използват за производство на електроенергия за местни нужди. И докато лигнитът рядко е основна суровина за електроцентралите във водещите икономики в ЕС, в региона на Западните Балкани ситуацията е точно обратната. Въпреки това през последните години делът на лигнитните въглища в производството на електричество значително намаля и в този регион благодарение на ръста в използването на хидроенергия и природен газ", коментират от Евростат.

 

Най-голям производител в региона

 

Страната ни се нарежда на челно място в статистиките за производството на кафяви въглища в региона на Западните Балкани и съседните страни от ЕС с 35,5 млн. тона през 2022 г. Останалите държави, включени в проучването на статистическата служба, са произвели (в млн. тона):

 

  • Румъния – 18,2;
  • Гърция –13,7;
  • Босна и Херцеговина –13,3;
  • Косово – 8,3;
  • Северна Македония – 5,1;
  • Унгария – 4,9;
  • Словения – 2,3;
  • Черна гора – 1,7;
  • Албания – 0,2.

 

 

През 2021 г. лигнитните въглища са съставлявали 99,6% от потреблението на кафяви въглища в ЕС, а суббитуминозните (неспичащи се, неагломериращи се) въглища – 0,4%, показва още изследването на Евростат.

 

"Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия) понастоящем се фокусират върху използването на лигнитни въглища за производство на електроенергия. Местният добив се е увеличил със 17% в периода между 1990 и 2022 г. Тъй като почти цялото количество, произведено от тези страни, се използва за национални цели, търговията с лигнит в региона е незначителна. Ето защо проучванията се насочват основно към вътрешното производство и потребление", уточняват от статистическата служба.

 

Тенденциите при черните въглища остават стабилни през 2022 г.

 

При черните въглища, които са с по-високо енергийно съдържание, производството в ЕС достига почти 55 милиона тона през 2022 г. Към момента в ЕС остават само двама производители на такива въглища – Полша и Чехия, сочат данните на Евростат.

 

"Потреблението на черни въглища в ЕС през 2022 г. е в размер на 160 милиона тона, с 11% по-малко от 2019 г. За разлика от кафявите, тези въглища се използват широко и в други индустрии, освен в производството на електроенергия, и следователно се търгуват и консумират от всички страни от ЕС с изключение на Малта. Полша (38%) и Германия (25%) допринасят кумулативно за почти две трети от общото потребление на черни въглища в ЕС през 2022 г., следвани от Италия, Холандия, Франция, Испания и Чехия", обобщават пазарните анализатори.

 

     
Източник: Евростат

Ключови думи: Евростат   въглища   кафяви въглища   лигнитни въглища   производство на електроенергия   въгледобив   ЕС   Европейски съюз  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...