Powerindustry Bulgaria  

Глобалният вятърен капацитет достигна 1 TW през юни

06.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 15 юни т. г. световната вятърна енергетика е достигнала капацитет от 1 TW, съобщават от Глобалния съвет за вятърна енергия (GWEC). По този повод е организирана серия от международни събития, с които да бъде официално отбелязано настоящото ключово за развитието на сектора постижение.

 

"Празнуваме достигането на важен крайъгълен камък в развитието на бранша. Отне повече от четири десетилетия това да се случи, въпреки че ветроенергийният еволюира с все по-ускорени темпове. Ето защо считаме, че за следващия 1 TW новоинсталирани мощности ще са нужни по-малко от 7 години", коментират от GWEC.

 

Повратна точка в развитието на сектора

 

Според експертите от Съвета това е повратна точка за сегмента на вятърната енергия и подчертава съществената й роля за декарбонизацията на глобалната енергийна система, както и за постигането на световните климатични цели. Данните на GWEC показват, че тераватовият праг е преминат с наскоро завършени проекти в Китай, САЩ, Мароко и Европа.

 

"Сега амбициите на глобалната индустрия са по-сериозни от всякога. Все по-мащабното географско разпространение и разнообразието на тези проекти са доказателство за глобалния обхват на съвременните вятърни технологии. Те се развиха изключително бързо и динамично през последните четиридесет години.

 

Всичко започна с пионерските дизайни, разработвани в семейните дворове от визионери като Хенрик Стисдал, който постави технологичната основа на модерната вятърна турбина, известна като "датската концепция", в края на 70-те години на миналия век", допълват от Глобалния съвет.

 

Пионерите и новото поколение иноватори

 

"Историите на ранните пионери във вятърните технологии са вдъхновили цяло поколение иноватори да превърнат креативните им идеи в стълбове на съвременната световна енергийна система. Те позволяват възникването и развитието на нови чисти индустрии, които създават милиони устойчиви работни места по целия свят. Време е обаче, да признаем ролята и на новата генерация пионери, която вече работи за следващата технологична ера в сферата на вятърната енергия," споделя Бен Бекуел, главен изпълнителен директор на GWEC.

 

 

Той добавя, че достигането на 1 TW капацитет е грандиозен момент не само за глобалния вятърен сектор, но и за целия свят, тъй като ясно разчертава пътя към чистата енергия на бъдещето. Според него възобновяемата енергия трябва да бъде водещ фокус на колективните усилия на световните общности в прехода към нулеви емисии, а вятърната и соларната енергия, заедно с останалите ВЕИ технологии, да бъдат основна технологична база за новата глобална енергийна система.

 

Смели прогнози за 2050 г.

 

Експертите очакват общият капацитет на инсталираните мощности да достигне следващия заветен праг от 2 TW още през 2030 г., а за 2050 г. прогнозите са още по-смели – 8 TW. Това обаче би изисквало безпрецедентни по мащаб и ефективност партньорства на световно ниво, както и създаването и използването на огромна по брой и разнообразна по квалификации и умения работна сила.

 

Ето защо от GWEC непрекъснато търсят възможности за контакти и сътрудничество с правителства, компании, учебни заведения и общности по цялата планета, за да превърнат тази дръзка мисия в реалност.

 

"За да предотвратим глобална климатична катастрофа с опустошителни въздействия върху общностите и екосистемите, трябва бързо да трансформираме икономиките, като увеличим вятърния капацитет и наистина достигнем поне 8 TW мощности до средата на века. Няма време и няма нужда от отлагане.

 

При всички сценарии инвестирането във вятърни технологии ще осигури чиста, надеждна и достъпна енергия, ще повиши сигурността на доставките и ценовата стабилност и ще създаде устойчиви работни места. За да постигнем тези важни ползи, частният и публичният сектор трябва да се обединят, да ускорят инвестициите и да разчистят пътя за резултатите", обобщават от Съвета.

 

     
Източник: GWEC; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Вятърна енергия   вятърна енергетика   вятърни технологии   ВЕИ   GWEC  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...