Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Четири български компании в мрежата на EEN са включени в европейски каталог със зелени енергийни иновации

13.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия тази година от Enterprise Europe Network (ЕЕN) представиха детайлен каталог с иновативни решения в сферата на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и енергоспестяването.

Селектираните в обзорния документ иновации са разработени и реализирани на пазара от европейски предприятия в сегмента на малкия и среден бизнес, а сред тях са и четири родни компании, част от мрежата на EEN-България. Целта на експертния каталог е да предложи технологии за справяне с енергийната криза в ЕС и да спомогне за енергийния преход на Стария континент.

 

"Каталогът предизвика сериозен интерес сред европейските институции, предприятията и всички останали заинтересовани лица, участници в събитието. Надяваме се, че това ще доведе до бързо приложение на предложените решения от още общински администрации и предприятия с високо потребление на енергия, за да им позволи да намалят своите енергийни разходи, както и въглеродния отпечатък на дейността си", коментират от мрежата за технологично и бизнес коопериране.

 

Българските зелени иновации

 

Сред българските фирми са финалисти в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината" в категорията "Зелена иновация". Реализираните от тях решения, отличени в доклада, са:

 

  • Понтонен хидрокинетичен ВЕЦ с гравитационно вертикално самоподдържащи се лопати на естествени бавни речни течения;
  • Високоефективна и иновативна естествена добавка за течни въглеводородни горива;
  • Решения за енергийна ефективност, умен дистанционен отчет, енергиен мониторинг, наблюдение и контрол;
  • Решение за рециклиране на филтри за твърди частици (DPF) и каталитични конвертори чрез използване на иновативна технология.

Понтонен хидрокинетичен ВЕЦ

 

Една от българските фирми е разработила понтонен хидрокинетичен ВЕЦ, базиран на хибридно гребно колело, което използва гравитация за усилване на въртенето. За целта се използват фиксирани радиални надводни носещи греди, завършващи с удължени подвижни гребла, които са закрепени върху прости шарнирни механизми. Технологията поддържа греблата винаги във вертикална позиция – над и под водата, вместо в радиална.

 

Общата ефективност на съоръжението за производство на електричество е около 40%, а иновативната му конструкция позволява генериране на едно и също количество енергия с около 3 пъти по-малка инвестиция в сравнение с 5-мегаватова вятърна турбина и близо 4 пъти по-евтино от соларен масив със съответния капацитет. Потенциални партньори на компанията за популяризиране и използване на технологията са хидроенергийни компании, комунални дружества, общини и др.

 

Естествена добавка за течни въглеводородни горива

 

Иновативната ензимна добавка, разработена от друга българска фирма, позволява значително намаляване на разхода на гориво (с поне 10%) и на емисиите в отработените газове. Тя е подходяща за обогатяване на всякакви течни въглеводородни горива, а принципът й на действие включва доставка на свързан атомарен кислород, който активно участва в горенето.

 

В състава на добавката влизат продукти на синтез от клетките на живи организми, при които се извършват процеси на катализа, разпад и свързване на различни молекули в биохимични групи, което позволява създаването на нови биологични съединения.

 

Сред положителните ефекти от използването на добавката са:

 

  • Подобряване на горивния процес и устойчивостта на двигателя на експлозия;
  • Улесняване на студения старт и запалването, намалено отлагане на сажди в DPF филтъра;
  • Предотвратяване на образуването на катранени отлагания върху EGR клапана, което увеличава живота му;
  • Редуциране на емисиите на неизгорели въглеводороди в отработените газове с 83%, което намалява тяхната токсичност и замърсяването на въздуха;
  • Намаляване на нивото на измерените токсични въглеродни оксиди с 33%, азотните оксиди – със 17 % и фините прахови частици – с 15%.

Предприятието предлага търговски споразумения за партньорство с компании от сферата на транспорта, логистичния и строителния сектор, земеделието и др.

 

Иновативни решения за енергиен мониторинг

 

Разработените от една от включените в каталога на EEN български фирми технологии за отдалечен енергиен мониторинг и дистанционен отчет са с фокус върху преодоляване на предизвикателствата във връзка с оптималното потребление на енергия, вода и други ресурси.

 

 

Решенията се предлагат с прилежаща IoT инфраструктура, хардуер и фърмуер и в комплект с функционална бекенд платформа. С тяхна помощ бизнесът и индустрията могат да следят потреблението на електроенергия и вода, както и ключови параметри като налягане, температура и др. в зависимост от потребностите. Възможно е постигането на икономии в размер на 15 до 30% от консумацията, както и значително повишаване на безопасността на приложенията.

 

Част от гамата са патентовани мобилни регистратори за данни, които разполагат с широки възможности за GPRS, 4G, LoRa Wan, NB IoT и CAT-M1 свързаност и поддържат голямо разнообразие от крайни устройства.

 

Повече за каталога и иновативните решения, включени в него, можете да откриете тук.

 

     
Източник: EEN

Ключови думи: EEN   EEN-България   зелени решения   зелени иновации   енергийна ефективност   зелена енергия   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...