Powerindustry Bulgaria  

Четири български компании в мрежата на EEN са включени в европейски каталог със зелени енергийни иновации

13.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия тази година от Enterprise Europe Network (ЕЕN) представиха детайлен каталог с иновативни решения в сферата на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и енергоспестяването.

Селектираните в обзорния документ иновации са разработени и реализирани на пазара от европейски предприятия в сегмента на малкия и среден бизнес, а сред тях са и четири родни компании, част от мрежата на EEN-България. Целта на експертния каталог е да предложи технологии за справяне с енергийната криза в ЕС и да спомогне за енергийния преход на Стария континент.

 

"Каталогът предизвика сериозен интерес сред европейските институции, предприятията и всички останали заинтересовани лица, участници в събитието. Надяваме се, че това ще доведе до бързо приложение на предложените решения от още общински администрации и предприятия с високо потребление на енергия, за да им позволи да намалят своите енергийни разходи, както и въглеродния отпечатък на дейността си", коментират от мрежата за технологично и бизнес коопериране.

 

Българските зелени иновации

 

Сред българските фирми са финалисти в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината" в категорията "Зелена иновация". Реализираните от тях решения, отличени в доклада, са:

 

  • Понтонен хидрокинетичен ВЕЦ с гравитационно вертикално самоподдържащи се лопати на естествени бавни речни течения;
  • Високоефективна и иновативна естествена добавка за течни въглеводородни горива;
  • Решения за енергийна ефективност, умен дистанционен отчет, енергиен мониторинг, наблюдение и контрол;
  • Решение за рециклиране на филтри за твърди частици (DPF) и каталитични конвертори чрез използване на иновативна технология.

Понтонен хидрокинетичен ВЕЦ

 

Една от българските фирми е разработила понтонен хидрокинетичен ВЕЦ, базиран на хибридно гребно колело, което използва гравитация за усилване на въртенето. За целта се използват фиксирани радиални надводни носещи греди, завършващи с удължени подвижни гребла, които са закрепени върху прости шарнирни механизми. Технологията поддържа греблата винаги във вертикална позиция – над и под водата, вместо в радиална.

 

Общата ефективност на съоръжението за производство на електричество е около 40%, а иновативната му конструкция позволява генериране на едно и също количество енергия с около 3 пъти по-малка инвестиция в сравнение с 5-мегаватова вятърна турбина и близо 4 пъти по-евтино от соларен масив със съответния капацитет. Потенциални партньори на компанията за популяризиране и използване на технологията са хидроенергийни компании, комунални дружества, общини и др.

 

Естествена добавка за течни въглеводородни горива

 

Иновативната ензимна добавка, разработена от друга българска фирма, позволява значително намаляване на разхода на гориво (с поне 10%) и на емисиите в отработените газове. Тя е подходяща за обогатяване на всякакви течни въглеводородни горива, а принципът й на действие включва доставка на свързан атомарен кислород, който активно участва в горенето.

 

В състава на добавката влизат продукти на синтез от клетките на живи организми, при които се извършват процеси на катализа, разпад и свързване на различни молекули в биохимични групи, което позволява създаването на нови биологични съединения.

 

Сред положителните ефекти от използването на добавката са:

 

  • Подобряване на горивния процес и устойчивостта на двигателя на експлозия;
  • Улесняване на студения старт и запалването, намалено отлагане на сажди в DPF филтъра;
  • Предотвратяване на образуването на катранени отлагания върху EGR клапана, което увеличава живота му;
  • Редуциране на емисиите на неизгорели въглеводороди в отработените газове с 83%, което намалява тяхната токсичност и замърсяването на въздуха;
  • Намаляване на нивото на измерените токсични въглеродни оксиди с 33%, азотните оксиди – със 17 % и фините прахови частици – с 15%.

Предприятието предлага търговски споразумения за партньорство с компании от сферата на транспорта, логистичния и строителния сектор, земеделието и др.

 

Иновативни решения за енергиен мониторинг

 

Разработените от една от включените в каталога на EEN български фирми технологии за отдалечен енергиен мониторинг и дистанционен отчет са с фокус върху преодоляване на предизвикателствата във връзка с оптималното потребление на енергия, вода и други ресурси.

 

 

Решенията се предлагат с прилежаща IoT инфраструктура, хардуер и фърмуер и в комплект с функционална бекенд платформа. С тяхна помощ бизнесът и индустрията могат да следят потреблението на електроенергия и вода, както и ключови параметри като налягане, температура и др. в зависимост от потребностите. Възможно е постигането на икономии в размер на 15 до 30% от консумацията, както и значително повишаване на безопасността на приложенията.

 

Част от гамата са патентовани мобилни регистратори за данни, които разполагат с широки възможности за GPRS, 4G, LoRa Wan, NB IoT и CAT-M1 свързаност и поддържат голямо разнообразие от крайни устройства.

 

Повече за каталога и иновативните решения, включени в него, можете да откриете тук.

 

     
Източник: EEN

Ключови думи: EEN   EEN-България   зелени решения   зелени иновации   енергийна ефективност   зелена енергия   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...