Powerindustry Bulgaria  

ЕСО представи проекта за дигитална трансформация на електропреносната мрежа на енергийния форум на НТСЕБ

13.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На ежегодния енергиен форум, организиран от Научно-техническия съюз на енергетиците в България (НТСЕБ), беше представена мащабната програма за дигитална трансформация на системите за управление на електропреносната мрежа в условията на нисковъглеродна енергетика, изпълнявана от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) като част от мерките по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

 

Инвестиции и инициативи

 

В рамките на събитието, което се проведе от 27 до 30 юни в Международния дом на учените край Варна, от ЕСО информираха за реализираните дотук дейности по проекта, в които са инвестирани над 130 млн. лева. "В експлоатация са пет опорни пункта в цялата страна, от които автоматизирано вече се управляват 150 подстанции. До края на 2024 г. e планирано всичките 265 подстанции на ЕСО да се управляват дистанционно от опорен пункт", допълниха от дружеството.

 

Сред акцентите в програмата на форума бяха и трите паневропейски платформи за обмен на балансираща енергия, в които системният оператор е участник, както и проектът TRINITY по линия на програма "Хоризонт 2020", който предвижда изграждане на софтуерни платформи за интерактивна комуникация при търговията на електроенергия в страните от региона на Югоизточна Европа.

 

В събитието се включиха още представители на Федерацията на научно-техническите съюзи у нас, Националната електрическа компания, Технически университет – София, Комисията за енергийно и водно регулиране, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Националния комитет по осветление и др.

 

Водещи дискусионни теми

 

Сред основните обсъждани теми бяха: стратегическите и структурни проблеми в сектора на енергетиката, възможностите за либерализация, интеграция и интернационализация, водородната енергетика, новото строителство и модернизацията на електроцентрали (включително ядрени), възобновяемите енергийни източници, електроенергийните мрежи и системи, възможностите за рехабилитация на енергийни съоръжения, изследователската, проектантска и внедрителската дейност в индустрията и др.

 

Експертите дискутираха и множество въпроси от технологично естество, включително новостите при: решенията с комбиниран цикъл и топлоснабдителните системи, газоснабдяването, геотермалните източници, рециклирането на битови и промишлени отпадъци, контрола, автоматизацията и измервателната техника в топлинни и електроенергийни процеси, светлинните технологии и т. н. Водещ акцент в програмата беше и енергийното образование и в частност - възможностите за съхранение и разпространение на знанията в областта.

 

Активно участие на ангажираните организации

 

Във форума по традиция вземат участие учени, експерти и представители на предприятия, енергийни дружества, фирми и организации, активни в сектора на енергетиката.

 

"Осигурена беше съдържателна и отговорна дискусия с участието на всички партньори в енергийния сектор – държавни институции, енергийни предприятия, учени, специалисти, енергетици и потребители. Предоставена беше възможност на организациите и бизнеса не само да рекламират своята дейност, но и да установят делови контакти с партньори от страната и чужбина.

 

За положителните резултати на форума допринася както участието на чужди и наши експерти, така и на представители на водещи световни фирми от Европа и извън нея", коментират от НТСЕБ.

 

     
Източник: ЕСО, НТСЕБ

Ключови думи: ЕСО   НТСЕБ   дигитализация   преносна мрежа   енергетика   енергиен сектор   водородна енергетика   ВЕИ   ядрена енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Проекти
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...