Powerindustry Bulgaria  

ЕСО представи проекта за дигитална трансформация на електропреносната мрежа на енергийния форум на НТСЕБ

13.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На ежегодния енергиен форум, организиран от Научно-техническия съюз на енергетиците в България (НТСЕБ), беше представена мащабната програма за дигитална трансформация на системите за управление на електропреносната мрежа в условията на нисковъглеродна енергетика, изпълнявана от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) като част от мерките по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

 

Инвестиции и инициативи

 

В рамките на събитието, което се проведе от 27 до 30 юни в Международния дом на учените край Варна, от ЕСО информираха за реализираните дотук дейности по проекта, в които са инвестирани над 130 млн. лева. "В експлоатация са пет опорни пункта в цялата страна, от които автоматизирано вече се управляват 150 подстанции. До края на 2024 г. e планирано всичките 265 подстанции на ЕСО да се управляват дистанционно от опорен пункт", допълниха от дружеството.

 

Сред акцентите в програмата на форума бяха и трите паневропейски платформи за обмен на балансираща енергия, в които системният оператор е участник, както и проектът TRINITY по линия на програма "Хоризонт 2020", който предвижда изграждане на софтуерни платформи за интерактивна комуникация при търговията на електроенергия в страните от региона на Югоизточна Европа.

 

В събитието се включиха още представители на Федерацията на научно-техническите съюзи у нас, Националната електрическа компания, Технически университет – София, Комисията за енергийно и водно регулиране, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Националния комитет по осветление и др.

 

Водещи дискусионни теми

 

Сред основните обсъждани теми бяха: стратегическите и структурни проблеми в сектора на енергетиката, възможностите за либерализация, интеграция и интернационализация, водородната енергетика, новото строителство и модернизацията на електроцентрали (включително ядрени), възобновяемите енергийни източници, електроенергийните мрежи и системи, възможностите за рехабилитация на енергийни съоръжения, изследователската, проектантска и внедрителската дейност в индустрията и др.

 

Експертите дискутираха и множество въпроси от технологично естество, включително новостите при: решенията с комбиниран цикъл и топлоснабдителните системи, газоснабдяването, геотермалните източници, рециклирането на битови и промишлени отпадъци, контрола, автоматизацията и измервателната техника в топлинни и електроенергийни процеси, светлинните технологии и т. н. Водещ акцент в програмата беше и енергийното образование и в частност - възможностите за съхранение и разпространение на знанията в областта.

 

Активно участие на ангажираните организации

 

Във форума по традиция вземат участие учени, експерти и представители на предприятия, енергийни дружества, фирми и организации, активни в сектора на енергетиката.

 

"Осигурена беше съдържателна и отговорна дискусия с участието на всички партньори в енергийния сектор – държавни институции, енергийни предприятия, учени, специалисти, енергетици и потребители. Предоставена беше възможност на организациите и бизнеса не само да рекламират своята дейност, но и да установят делови контакти с партньори от страната и чужбина.

 

За положителните резултати на форума допринася както участието на чужди и наши експерти, така и на представители на водещи световни фирми от Европа и извън нея", коментират от НТСЕБ.

 

     
Източник: ЕСО, НТСЕБ

Ключови думи: ЕСО   НТСЕБ   дигитализация   преносна мрежа   енергетика   енергиен сектор   водородна енергетика   ВЕИ   ядрена енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...