Powerindustry Bulgaria  

ЕИБ отпуска допълнителна финансова подкрепа за индустрията от 45 млрд. евро по линия на плана REPowerEU

20.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че размерът на предвиденото допълнително финансиране до 2027 г. за проекти в сферата на чистата енергия, съобразени с плана REPowerEU, нараства на 45 млрд. евро.

 

Гласуваното на 12 юли т. г. от Съвета на директорите на банката увеличение е в размер на 50% спрямо първоначално обявения (през октомври миналата година) пакет от мерки за енергийна ефективност от 30 млрд. евро.

 

Кои отрасли и предприятия ще могат да се възползват от финансова помощ?

 

Допълнителните средства надграждат вече отпуснатата финансова подкрепа за инвестиции в зелена енергия по линия на плана, разработен да сложи край на зависимостта на Стария континент от вноса на изкопаеми горива. Така подкрепата от страна на ЕИБ за бизнеса и индустрията в ЕС достига рекордни стойности, като новоодобреният пакет се очаква да има съществен принос за постигането на целите, набелязани в Промишления план към Зеления пакт, допълват от банката.

 

 

ЕИБ разширява целевото си извънредно финансиране, както и обхвата на допустимите сектори, за да насърчи инвестициите в ЕС за доизграждане на производствени мощности за авангардни стратегически технологии и продукти с нулеви нетни емисии. От подкрепа ще могат да се възползват фирми и предприятия с проекти в следните области:

 

  • Фотоволтаични и слънчеви топлинни технологии;
  • Вятърни технологии на сушата и в морето;
  • Батерии и системи за съхранение на енергия;
  • Термопомпи и геотермални технологии;
  • Електролизери и горивни клетки;
  • Устойчив биогаз;
  • Улавяне и съхранение на въглероден диоксид;
  • Мрежови технологии.

До 2027 г. се очаква да бъдат привлечени инвестиции на обща стойност повече от 150 млрд. евро за целевите сектори, като финансиране могат да получат и проекти във връзка с добива, преработката и рециклирането на свързани критични суровини.

 

Нови проекти във и извън ЕС в подкрепа на глобалния зелен преход

 

Част от одобрените по време на заседанието на Съвета на директорите на ЕИБ в Люксембург по-рано този месец предложения бяха и заеми за проекти в размер на 10 млрд. евро, включително за нови вятърни и слънчеви електроцентрали в Испания и Австрия, модернизация на мрежата в Италия и гигафабрика във Франция за производство на елементи за батерии за електромобили.

 

 

ЕИБ одобри и цялостен пакет от мерки на стойност 400 млн. евро за градовете в Югоизточна Турция, опустошени от земетресенията през февруари. Средствата са предвидени за възстановяване на инфраструктурата за питейна вода, пречистване на отпадъчни води и дъждовни води, както и на основните услуги в населените места.

 

Инвестиционната банка на ЕС ще съдейства с финансиране и на проекти извън съюза, включително нова междусистемна електрическа връзка между Еквадор и Перу, както и малки съоръжения за чиста енергия, стимулиращи зеления преход в Африка.

 

"Използваме цялата си налична финансова мощ, за да подкрепим конкурентоспособността на европейската промишленост, производството и внедряването на ключови технологии, които ще осигурят бърз и справедлив преход към нулеви емисии. Гражданите от нашия Съюз винаги ще могат да разчитат на непоколебимата подкрепа на своята банка", коментира президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

 

     
Източник: ЕИБ

Ключови думи: Европейска инвестиционна банка   ЕИБ   Зелен пакт   REPowerEU   чиста енергия   възобновяема енергия   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...