Powerindustry Bulgaria  

Българо-корейски бизнес форум в сферата на устойчивата и сигурна енергийна трансформация се проведе в София

20.07.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Българо-корейски бизнес форум в областта на енергетиката се проведе днес в София. Събитието, организирано от Атлантическия клуб в България и Посолството на Република Корея у нас, постави фокус върху възможностите за засилване на сътрудничеството между двете държави в областта на устойчивата енергийна трансформация и енергийната сигурност.

 

Мащабната конференция в хибриден формат събра на едно място представители на ангажираните институции от България и Южна Корея, на бизнеса, индустрията и академичния сектор, енергийни експерти и др., които се включиха в панелните дискусии и презентации по ключови за развитието на енергийния сектор теми на място в залата и онлайн.

 

Експертна дискусия по ключови теми

 

Форумът, който се предаваше и на живо във фейсбук канала на Атлантическия клуб (запис можете да гледате тук), си постави за цел да проучи основните предизвикателства и възможните решения по пътя към енергийната трансформация. Ключови въпроси, на които специалистите поставиха акцент, бяха:

 

  • Ролята на ядрената енергия за зеления преход;
  • Мерките за гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация;
  • Развитието на сътрудничеството между Република Корея и България в енергийната сфера.

Модератор на събитието беше вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България Елена Попотодорова, а в програмата се включиха номинираният за посланик на Република Корея в София Джонгин Бае, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов и други официални лица.

 

 

Широк тематичен обхват на програмата

 

Основна тема на първия панел в рамките на форума беше ролята на атомната енергия за устойчивото развитие, а с презентации по въпроса в дискусията участваха председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев, Милко Ковачев от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), председателят на Български атомен форум (БУЛАТОМ) Богомил Манчев и председателят на Български енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски.

Вторият панел на днешната конференция обърна внимание на възможностите и предизвикателствата във връзка с енергийната сигурност и енергийната диверсикация в България и региона. Чой Йонгчул, ръководител на Центъра за глобално енергийно сътрудничество (GECC) и представител на Министерството на външните работи на Република Корея сподели ценен опит в тази сфера от практиката на азиатската държава.

 

От българска страна в обсъждането се включиха изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и Венета Цветкова – директор "Енергийни проекти и международно сътрудничество" в Министерство на енергетиката.

 

 

Акцент в последния дискусионен панел на форума бяха зеленият преход и очакваните промени във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Своите гледни точки по темата представиха заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Владислав Панев, главният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков и изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.

 

В заключение организаторите от Атлантическия клуб в България определиха събитието като уникална възможност за експертна дискусия на високо ниво по едни от най-актуалните предизвикателства във връзка с развитието на енергетиката, а именно тези във връзка с енергийната сигурност. Те поднесоха своите благодарности за ценната споделена информация към всички взели участие в програмата лектори, както и към Посолството и правителството на Република Корея за сътрудничеството във връзка с организацията и провеждането на този мащабен двустранен форум и за дългосрочното партньорство.

     
Източник: Атлантически клуб в България

Ключови думи: Атлантически клуб в България   енергийна сигурност   енергийна трансформация   ядрена енергия   НПВУ   зелен преход  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Събития
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...