Powerindustry Bulgaria  

Българо-корейски бизнес форум в сферата на устойчивата и сигурна енергийна трансформация се проведе в София

20.07.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Българо-корейски бизнес форум в областта на енергетиката се проведе днес в София. Събитието, организирано от Атлантическия клуб в България и Посолството на Република Корея у нас, постави фокус върху възможностите за засилване на сътрудничеството между двете държави в областта на устойчивата енергийна трансформация и енергийната сигурност.

 

Мащабната конференция в хибриден формат събра на едно място представители на ангажираните институции от България и Южна Корея, на бизнеса, индустрията и академичния сектор, енергийни експерти и др., които се включиха в панелните дискусии и презентации по ключови за развитието на енергийния сектор теми на място в залата и онлайн.

 

Експертна дискусия по ключови теми

 

Форумът, който се предаваше и на живо във фейсбук канала на Атлантическия клуб (запис можете да гледате тук), си постави за цел да проучи основните предизвикателства и възможните решения по пътя към енергийната трансформация. Ключови въпроси, на които специалистите поставиха акцент, бяха:

 

  • Ролята на ядрената енергия за зеления преход;
  • Мерките за гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация;
  • Развитието на сътрудничеството между Република Корея и България в енергийната сфера.

Модератор на събитието беше вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България Елена Попотодорова, а в програмата се включиха номинираният за посланик на Република Корея в София Джонгин Бае, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов и други официални лица.

 

 

Широк тематичен обхват на програмата

 

Основна тема на първия панел в рамките на форума беше ролята на атомната енергия за устойчивото развитие, а с презентации по въпроса в дискусията участваха председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев, Милко Ковачев от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), председателят на Български атомен форум (БУЛАТОМ) Богомил Манчев и председателят на Български енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски.

Вторият панел на днешната конференция обърна внимание на възможностите и предизвикателствата във връзка с енергийната сигурност и енергийната диверсикация в България и региона. Чой Йонгчул, ръководител на Центъра за глобално енергийно сътрудничество (GECC) и представител на Министерството на външните работи на Република Корея сподели ценен опит в тази сфера от практиката на азиатската държава.

 

От българска страна в обсъждането се включиха изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и Венета Цветкова – директор "Енергийни проекти и международно сътрудничество" в Министерство на енергетиката.

 

 

Акцент в последния дискусионен панел на форума бяха зеленият преход и очакваните промени във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Своите гледни точки по темата представиха заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Владислав Панев, главният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков и изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.

 

В заключение организаторите от Атлантическия клуб в България определиха събитието като уникална възможност за експертна дискусия на високо ниво по едни от най-актуалните предизвикателства във връзка с развитието на енергетиката, а именно тези във връзка с енергийната сигурност. Те поднесоха своите благодарности за ценната споделена информация към всички взели участие в програмата лектори, както и към Посолството и правителството на Република Корея за сътрудничеството във връзка с организацията и провеждането на този мащабен двустранен форум и за дългосрочното партньорство.

     
Източник: Атлантически клуб в България

Ключови думи: Атлантически клуб в България   енергийна сигурност   енергийна трансформация   ядрена енергия   НПВУ   зелен преход  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...