Powerindustry Bulgaria  

ЕП подкрепя с реформа пазара на PPA споразумения и инвестициите във ВЕИ

27.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 19 юли т. г. Комитетът за индустрия, научноизследователска дейност и енергетика (ITRE) към Европейският парламент е приел своята позиция относно реформата на структурата на пазара на електроенергия (EMD), съобщават от платформата за корпоративно снабдяване с възобновяема енергия на Стария континент RE-Source, която обединява голям брой доставчици и потребители във ВЕИ сегмента.

 

С това ЕП цели да стимулира прилагането на PPA споразумения за покупка на електроенергия и да ускори развитието на сектора на възобновяемата енергия чрез насърчаване на инвестициите и премахване на част от мерките, ограничаващи европейските енергийни пазари в това направление.

 

Предстои Съветът на ЕС да съгласува собствената си позиция по реформата, което се очаква да се случи след края на лятото. Това ще бъде последвано от тристранни преговори с участието на Съвета, Европейския парламент и Европейската комисия, като целта е да се постигне съгласие по рамката до края на 2023 г.

 

Какви са очакваните ефекти?

 

"С решението си ЕП даде мандат на преговарящия си екип да премине към тристранен диалог относно реформата, който да позволи бързото й приемане до края на годината. Споразумението насърчава повече инвестиции във възобновяема енергия и засилва значението на споразуменията за закупуване на възобновяема енергия (PPA) – директни договори между корпоративни компании и доставчици на електроенергия – като важен инструмент за финансиране на енергийния преход в Европа", коментират от RE-Source.

 

"Членовете на ЕП признаха неефективността на ограничението на приходите като решение в отговор на кризата. Подграничният таван и различното му прилагане в държавите членки доведе до сериозна несигурност на инвеститорите в сферата на възобновяемите енергийни източници и оказа отрицателно въздействие върху сключването на PPA и други дългосрочни договори. Тази теза беше потвърдена наскоро в съвместно отворено писмо от група енергийно интензивни производители. Сега Съветът трябва да последва тези нагласи и да отхвърли институционализирането на междинни граници на приходите", допълват експертите от платформата.

 

Планираната реформа се очаква да улесни процеса по сключване на PPA договори, които са на път да се превърнат в основен стимул за по-широко внедряване на възобновяеми енергийни източници, уточняват от RE-Source. Споразумението изисква държавите членки да оценят регулаторните и административните процедури и да премахнат неоправданите пречки пред дългосрочните PPA споразумения за покупка на енергия от възобновяеми източници в своите национални енергийни и климатични планове. Реформата е планирано да предостави и насоки за корпоративните организации относно отчитането на PPA договори, се казва още в съобщението.

 

Отзвукът

 

"Силно подкрепяме реформата на структурата на пазара на електроенергия и положителното й въздействие по посока насърчаване на по-широкото използване на дългосрочни споразумения за покупка. Очакваме с нетърпение тристранните дискусии, които ще трябва да гарантират, че регулаторната рамка, и по-специално допълнителните задължения за отчитане, не представляват нови пречки за PPA договорите, като същевременно е налице силна регулаторна среда за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници", коментира Ани Сканлан, директор "Политики и въздействие" в RE-Source.

 

"Вотът на Комитета относно реформата на структурата на пазара е първа стъпка към подпомагане на корпоративните купувачи в това да осигурят конкурентна цена на електроенергията, като същевременно стимулират инвестиции в нови възобновяеми източници. За нас и за други енергоемки потребители възможността за подписване на PPA изисква стабилна и предвидима среда. Поради тази причина е важно ITRE да не предлага институционализиране на извънредните мерки.

 

Изискването към държавите членки да въведат схеми, които премахват оставащите пречки пред PPA, също е положително, но формулировката следва да бъде разширена, за да обхване всички бариери, включително оформянето. Ето защо, преди междуинституционалните преговори, насърчаваме Съвета да приеме същия подход като Парламента, като същевременно продължи да работи по конкретните разпоредби, където все още могат да бъдат направени допълнителни подобрения", коментират от международния индустриален конгломерат Mytilineos, активен в секторите на металургията и енергетиката.

 

     
Източник: RE-Source

Ключови думи: RE-Source   ВЕИ   PPA   възобновяема енергия   корпоративно снабдяване   пазар на електроенергия   дългосрочни споразумения  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...