Powerindustry Bulgaria  

Глобалните инвестиции в термоядрената индустрия надхвърлиха 6 млрд. долара

27.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Световните инвестиции в термоядрени мощности са достигнали 6,21 млрд. щатски долара, сочи актуален доклад на Асоциацията на термоядрената индустрия (FIA). Само в рамките на последната година новите капиталовложения в сектора в глобален план са в размер на 1,4 млрд. долара, показват още статистиките на браншовата организация.

 

С тях са финансирани 27 нови индивидуални проекта, включително инициативи на щатската TAE (за 250 млн. долара), китайските ENN (за 200 млн.) и Energy Singularity (за 55 млн.), японската Kyoto Fusioneering (за 79 млн.) и др.

 

Обхват

 

В ежегодното проучване, което FIA провежда за трети пореден път, са взели участие 43 частни дружества в сегмента на термоядрената енергия – от големи предприятия до новостартирали фирми с иновативни концепции за преодоляване на предизвикателствата във връзка с комерсиализацията на технологията, отбелязват от Асоциацията.

 

Докладът регистрира и друга важна тенденция – от юли 2022 г. досега 13 компании в сектора са навлезли на пазара за първи път или са възобновили дейността си след период на застой. Сред активните в сегмента дружества най-много на брой са тези от САЩ – 25, сред които са и някои от най-големите инвеститори в световен план. Същевременно глобалната термоядрена индустрия става все по-разнородна в географски аспект, като представителите на сектора идват от общо 12 държави с поне едно предприятие в сферата на термоядрената енергия, отчитат още от FIA.

 

Част от новите участници в годишната анкета на Асоциацията са от Нова Зеландия (Openstar), Швеция (Novatron), Германия (Gauss и Proxima) и Китай (Energy Singularity).

 

Тенденции

 

"Въпреки че общият размер на новото финансиране в сектора, обявено за последната година, е по-малък от миналогодишните 2,8 млрд. щатски долара, активността в сегмента доказва непрекъснатост на инвестиционните процеси и ново раздвижване в индустрията, макар доста от активните преди технологичните компании междувременно да се насочиха към други области.

 

Тази година станахме свидетели на много по-широк спектър от по-малки по стойност инвестиции от клас "Seed" (в стартиращи компании) или "Серия А", като цели 27 дружества с различна технологична насоченост в сектора обявиха, че са получили финансова подкрепа за реализиране на проектите си", информират от Асоциацията.

 

Същевременно броят на компаниите, които и в предишни години са получавали финансиране, значително нараства. На база подадената от респондентите информация близо 1000 нови работни места са създадени в сектора през изминалата година, а по веригата на доставките са заети още 3000 души. От браншовата организация отчитат, че е възможно да не разполагат с реалните данни, тъй като доста от участвалите в допитването дружества не са отговорили на този въпрос.

 

Оптимизъм за сектора

 

"Оптимизмът в сектора за скорошна комерсиализация остава висок. Четири от запитаните предприятия вярват, че ще успеят да реализират проекти за мрежови доставки на термоядрена енергия до 2030 г., а други 19 – до 2035 г.", допълват от FIA.

 

Експертите уточняват, че пред играчите в сектора все още са налице доста предизвикателства, свързани основно с финансирането. Почти всички от взелите участие в ежегодното проучване дружества считат осигуряването на средства за изпълнение на технологични проекти като належащ проблем, тъй като е необходим още значителен капитал за разрешаване на текущи въпроси от научноизследователско и инженерно естество, преди технологията да достигне етап на масова търговска жизнеспособност.

 

Данните от ежегодния доклад на Асоциацията са показателни и за друга ключова тенденция – в допълнение към частните инвестиции, продължават да нарастват публично-частните партньорства в сектора. В такива са ангажирани 18 компании по света с проекти на обща стойност над 70 млн. щатски долара, обобщават от браншовата организация.

 

     
Източник: FIA

Ключови думи: Термоядрена индустрия   FIA   термоядрени мощности  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...