Powerindustry Bulgaria  

Глобалните инвестиции в термоядрената индустрия надхвърлиха 6 млрд. долара

27.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Световните инвестиции в термоядрени мощности са достигнали 6,21 млрд. щатски долара, сочи актуален доклад на Асоциацията на термоядрената индустрия (FIA). Само в рамките на последната година новите капиталовложения в сектора в глобален план са в размер на 1,4 млрд. долара, показват още статистиките на браншовата организация.

 

С тях са финансирани 27 нови индивидуални проекта, включително инициативи на щатската TAE (за 250 млн. долара), китайските ENN (за 200 млн.) и Energy Singularity (за 55 млн.), японската Kyoto Fusioneering (за 79 млн.) и др.

 

Обхват

 

В ежегодното проучване, което FIA провежда за трети пореден път, са взели участие 43 частни дружества в сегмента на термоядрената енергия – от големи предприятия до новостартирали фирми с иновативни концепции за преодоляване на предизвикателствата във връзка с комерсиализацията на технологията, отбелязват от Асоциацията.

 

Докладът регистрира и друга важна тенденция – от юли 2022 г. досега 13 компании в сектора са навлезли на пазара за първи път или са възобновили дейността си след период на застой. Сред активните в сегмента дружества най-много на брой са тези от САЩ – 25, сред които са и някои от най-големите инвеститори в световен план. Същевременно глобалната термоядрена индустрия става все по-разнородна в географски аспект, като представителите на сектора идват от общо 12 държави с поне едно предприятие в сферата на термоядрената енергия, отчитат още от FIA.

 

Част от новите участници в годишната анкета на Асоциацията са от Нова Зеландия (Openstar), Швеция (Novatron), Германия (Gauss и Proxima) и Китай (Energy Singularity).

 

Тенденции

 

"Въпреки че общият размер на новото финансиране в сектора, обявено за последната година, е по-малък от миналогодишните 2,8 млрд. щатски долара, активността в сегмента доказва непрекъснатост на инвестиционните процеси и ново раздвижване в индустрията, макар доста от активните преди технологичните компании междувременно да се насочиха към други области.

 

Тази година станахме свидетели на много по-широк спектър от по-малки по стойност инвестиции от клас "Seed" (в стартиращи компании) или "Серия А", като цели 27 дружества с различна технологична насоченост в сектора обявиха, че са получили финансова подкрепа за реализиране на проектите си", информират от Асоциацията.

 

Същевременно броят на компаниите, които и в предишни години са получавали финансиране, значително нараства. На база подадената от респондентите информация близо 1000 нови работни места са създадени в сектора през изминалата година, а по веригата на доставките са заети още 3000 души. От браншовата организация отчитат, че е възможно да не разполагат с реалните данни, тъй като доста от участвалите в допитването дружества не са отговорили на този въпрос.

 

Оптимизъм за сектора

 

"Оптимизмът в сектора за скорошна комерсиализация остава висок. Четири от запитаните предприятия вярват, че ще успеят да реализират проекти за мрежови доставки на термоядрена енергия до 2030 г., а други 19 – до 2035 г.", допълват от FIA.

 

Експертите уточняват, че пред играчите в сектора все още са налице доста предизвикателства, свързани основно с финансирането. Почти всички от взелите участие в ежегодното проучване дружества считат осигуряването на средства за изпълнение на технологични проекти като належащ проблем, тъй като е необходим още значителен капитал за разрешаване на текущи въпроси от научноизследователско и инженерно естество, преди технологията да достигне етап на масова търговска жизнеспособност.

 

Данните от ежегодния доклад на Асоциацията са показателни и за друга ключова тенденция – в допълнение към частните инвестиции, продължават да нарастват публично-частните партньорства в сектора. В такива са ангажирани 18 компании по света с проекти на обща стойност над 70 млн. щатски долара, обобщават от браншовата организация.

 

     
Източник: FIA

Ключови думи: Термоядрена индустрия   FIA   термоядрени мощности  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...