Powerindustry Bulgaria  

НЕК обяви успешен финал на ключов проект и лицензира учебния си център за зелена енергия

03.08.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Успешно е завършил проектът за рехабилитация на водноелектрическата централа при с. Момина клисура, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК), която е собственик на съоръжението. Така обектът ще отбележи 50-ата годишнина от въвеждането си в експлоатация с изцяло модернизирано оборудване.

 

В рамките на реализацията са извършени дейности по проектиране, производство, доставка, монтаж, технически надзор, настройка, тестване и инсталиране на:

  • Нови сферични шибъри;
  • Хидравлични цилиндри за направляващи апарати и синхронни изпускатели на турбините;
  • Турбинно оборудване;
  • Помпи за технически води;
  • Нови турбинни регулатори;
  • Възбудителни системи и системи за управление и мониторинг на цялата централа с нови операторски станции.

Модернизацията е част от по-мащабния проект за рехабилитация на съоръжения от хидроенергийната система, съфинансиран с безвъзмездни средства от администрирания от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй" (KIDSF) и със собствени средства на компанията.

 

Стратегически за страната ни проект

 

Финализираното на проекта беше отбелязано на 26 юли т. г. с официална церемония, по време на която изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев коментира, че рехабилитацията е от стратегическа значимост за бъдещото функциониране не само на ВЕЦ "Момина клисура", но и на цялата хидроенергийна каскада "Белмекен – Сестримо – Момина клисура".

 

"Новото съвременно оборудване ще допринесе за по-ефективното управление на ВЕЦ-а и оптимално оползотворяване на ценните водни ресурси. Благодаря на ЕВБР за оказаната подкрепа, на изпълнителя на рехабилитацията за доброто сътрудничество и на служителите за вложения труд и професионализъм за успешното изпълнение на проекта", допълни инж. Георгиев.

 

 

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов подчерта по време на събитието, че модернизацията на съоръжението ще допринесе за надеждната експлоатация на електроенергийната система на страната, а завършването на проекта е още една стъпка към постигането на амбициозните цели за декарбонизация, които България, като държава-членка на ЕС, следва да изпълни.

 

Очаква се извършените дейности по рехабилитацията на централата значително да намалят разходите за поддръжка, да спомогнат за повишаване на характеристиките по отношение на нивата на напрежението и честотния контрол, както и да подобрят експлоатационната надеждност. Благодарение на възможностите за по-пълноценно оползотворяване на наличния хидропотенциал ще може да се увеличи и капацитетът за производство на електроенергия, информират от НЕК.

 

Компанията понастоящем е най-големият производител на ВЕИ енергия у нас с портфолиото си от 31 ВЕЦ и ПАВЕЦ с обща инсталирана мощност 2737 MW в турбинен режим и 931 MW в помпен режим.

 

Успешна първа лятна академия

 

В края на юли от НЕК обявиха и успешното финализиране на първата студентска лятна академия в дружеството, която е част от проекта му за генериране на кадрови резерв, който цели подготовка и адаптиране към производствена среда на студенти в свързаните с електро-, механо- и хидротехника специалности на висшите технически учебни заведения в страната.

 

 

В инициативата взеха участие 23-ма възпитаници на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Технически университет – София и филиала му в Пловдив. Стажантите преминаха разнообразни обучения и се включиха в практически занятия, посещения на обекти, дискусионни форуми и работилници с тематична насоченост в сферата на изграждането, експлоатацията и автоматизирането на водноелектрически централи, както и на хидроенергийни съоръжения, свързани с експлоатацията на язовири и язовирни стени.

 

Акцент на програмата бяха и ESG практиките и екологичните решения в сектора. Най-добре представилите своите проекти четирима младежи станаха и първите стипендианти на НЕК. Част от разработените от тях иновации включват ВЕЦ със система за съхранение, ВЕЦ с плаваща фотоволтаична централа, идея за разполагане на ветрогенератори на територията на морето и проект за ПАВЕЦ.

 

Предстои да бъде открит обучителен център за зелена енергия

 

Сред актуалните постижения, обявени от Националната електрическа компания, е и получаването на лиценз от НАПОО за Центъра за професионално образование и обучение "Зелена енергия". Той дава право на организацията да извършва и удостоверява обучителни курсове и програми за придобиване на квалификация по общо десет професии в сферата на чистата енергия.

 

 

Предстои учебният център, който е ситуиран в Пловдив, да бъде официално открит в началото на новата учебна година. С екипа от професионалисти в НЕК той ще се превърне в отлична образователна инициатива, заяви инж. Мартин Георгиев по време на официалното събитие по връчването на лицензията на компанията от председателя на Национална агенция за професионално образование и обучение инж. Марияна Павлова.
 

     
Източник: НЕК

Ключови думи: НЕК   Национална енергийна компания   ВЕЦ   ПАВЕЦ   ВЕЦ Момина клисура   лятна академия   зелена енергия   обучителен център  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...