Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Бъдещите съоръжения по два стратегически енергийни проекта стават обекти от национално значение

03.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На заседанието си вчера Министерският съвет (МС) прие решение за определяне на бъдещите съоръжения по два ключови за страната ни енергийни проекта за обекти от национално значение и национални обекти.

Това са:

  • Газопроводът между подземното газохранилище в Чирен и съществуващата газопреносна мрежа на Булгартрансгаз в района на с. Бутан;
  • Планираната нова ядрена централа на Площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй".

Двата проекта ще се ползват с приоритетен статут на национално равнище, както ще са налице и множество облекчения при провеждане на изискваните процедури по реда на Закона за държавната собственост, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи и др.

 

Стартира разширението на газохранилището в Чирен

 

С изграждането на разширението ще се създадат технически възможности за добив и нагнетяване на природен газ, които отговарят на повишените капацитети на съоръжението по новото трасе. С финализирането на проекта се очаква да се подобри сигурността на доставките на газ до и от "Чирен", тъй като ще се пренася по още един маршрут, коментират от МС.

 

Официалният старт на строителните дейности по проекта за надграждане на подземното съоръжение беше даден на 21 юли т. г.

 

 

"Проектът е наистина от ключово значение за страната. Той преследва три основни цели. Едната е удвояване на капацитета на физическия обем, който ние успяваме да нагнетим – от порядъка на 1 млрд. куб метра природен газ. Но освен този общ обем на съхранение другият съществен параметър е какъв дневен обем имаме на скорост на нагнетяване и добив. Това е от съществено значение не само за страната. Удвояването на тази скорост, от типа на 8 до 10 млн. куб. метра на денонощие, това вече е съществен параметър", заяви по време на официалната церемония министърът на енергетиката Румен Радев.

 

Той допълни, че проектът следва и трета важна цел – да замени старите технологии в съоръжението и да обхване целия обем на съществуващото подземно хранилище, като го модернизира с допълнителни системи за безопасност, сигурност и управление. За целта цялостно ще бъдат обновени контролно-измервателното оборудване и апаратура в обекта.

 

"След завършване на проекта факторът България в региона няма да е само в посока дистрибуция, а и в направление съхранение. В този контекст той е много важен по още една причина. Това е един от немногото на брой проекти, припознати като важни и значими в общоевропейски план, което е причината да имаме едно внушително съфинансиране от 78 млн. евро", добави министър Радев.

 

Новата мощност в АЕЦ "Козлодуй

 

Другият проект от национална важност – бъдещият нов ядрен реактор с технология на Westinghouse в АЕЦ "Козлодуй", ще бъде изградена на избраната от проектното дружество "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности", за което е получено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

 

"Изграждането на новата мощност е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 г., с което се възлага на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000", се казва още в прессъобщението.

 

 

Освен да приоритизира проекта и да улесни административните процедури във връзка с устройственото планиране, решението на МС ще даде възможност да стартират същинските дейности по реализацията в съответствие с условията и мерките на решението по ОВОС и с изискванията в заповедта на АЯР за одобряване на Площадка 2, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

 

     
Източник: МС, МЕ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Чирен   Газохранилище   Булгартрансгаз   АЕЦ Козлодуй   АЯР   реактор   АР 1000   Westinghouse  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...