Powerindustry Bulgaria  

Чешката Rezolv Energy ще строи край Силистра най-голямата соларна централа у нас

03.08.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Основаната през миналата година чешка компания за производство на възобновяема енергия с фокус върху Централна и Югоизточна Европа Rezolv Energy, собственост на глобалния инвеститор в устойчива инфраструктура Actis, обяви, че е придобила правата за изграждането и експлоатацията на най-големия соларен парк в България от родната фирма YGY Industries.

 

Фотоволтаичната централа "Св. Георги" ще бъде с капацитет 229 MW и е планирано да бъде разположена на парцел с площ от 165 хектара в община Силистра, на мястото на бившето летище. Очаква се строителните дейности да започнат още преди края на настоящата година, а проектът за изпълнение предвижда финализиране на обекта в началото на 2025 г.

 

Параметрите на проекта

 

Предстои в съоръжението да бъдат инсталирани близо 400 хил. соларни панела, а заложеното му годишно производство е 313 GWh – еквивалентни на 13% от общата генерирана към момента ежегодно в страната соларна енергия.

 

Портфолиото на Rezolv Energy обхваща и повече от 2 GW мощности в сферата на чистата енергия, които е планирано да бъдат изградени и въведени в експлоатация в Румъния, включително бъдещия най-голям европейски фотоволтаичен парк Dama Solar с капацитет 1044 MW, който ще бъде разположен в северната ни съседка.

 

 

Българската централа ще бъде присъединена към основната 110 kV преносна мрежа чрез две независими свързващи линии с обща дължина около 6 километра, а електричеството ще се продава на корпоративни и индустриални потребители чрез дългосрочни споразумения за закупуване на електроенергия (PPA).

 

Ключов обект и за пазара на труда в региона

 

"Проектът ще създаде голям брой нови работни места във фазата на строителство. Приблизително 500 служители на пълен работен ден ще бъдат наети както за леки монтажни дейности – работа, подходяща за мъже и за жени, така и на други длъжности, включително във висококвалифицирани инженерни роли.

 

В по-дългосрочен план електроцентралата ще осигури местна заетост за квалифицирана и полуквалифицирана работна ръка за планирания си експлоатационен период от 30 години", информират от Rezolv Energy, като допълват, че бъдещата ФЕЦ "Св. Георги" ще бъде проектирана, изградена и използвана в съответствие с най-високите екологични, социални и управленски стандарти (ESG).

 

Тласък за сектора на соларната енергия в страната

 

"Соларните системи ще съставлява почти 13% от общите инсталирани мощности в България тази година, а изчисленията ни показват, че близо 6 GW слънчева енергия ще бъдат произведени в страната до края на десетилетието. Горди сме, че проектът "Св. Георги" ще се превърне в ключов елемент от тази история на растеж. Той ще помогне на България да постигне заложените си цели за възобновяема енергия и значително ще допринесе за енергийната й независимост.

 

Освен ключов обект за местния бизнес, фотоволтаичният парк ще стане и важен за компанията ни източник на конкурентна чиста енергия без субсидии на стабилна цена за индустриални и търговски потребители в цялата страна", коментира главният изпълнителен директор на чешката компания Алистър Хамънд.

 

"Rezolv непрекъснато засилва позициите си и сме щастливи да финансираме инвестицията на компанията в толкова важен обект. Амбицията на Actis е да даде значителен принос за енергийния преход в този регион чрез широкомащабни проекти, изграждани и експлоатирани съобразно най-високите стандарти за устойчивост. "Св. Георги" е точно типа проект, който имахме наум, когато вземахме решението да подкрепим Rezolv", допълва Ярослава Корпанец, партньор и ръководител на операциите на Actis в Централна и Източна Европа.

 

     
Източник: Rezolv Energy

Ключови думи: Rezolv Energy   Actis   ФЕЦ   фотоволтаична централа   соларен парк   Св. Георги   YGY Industries   соларна енергия   чиста енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...