Powerindustry Bulgaria  

Чешката Rezolv Energy ще строи край Силистра най-голямата соларна централа у нас

03.08.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Основаната през миналата година чешка компания за производство на възобновяема енергия с фокус върху Централна и Югоизточна Европа Rezolv Energy, собственост на глобалния инвеститор в устойчива инфраструктура Actis, обяви, че е придобила правата за изграждането и експлоатацията на най-големия соларен парк в България от родната фирма YGY Industries.

 

Фотоволтаичната централа "Св. Георги" ще бъде с капацитет 229 MW и е планирано да бъде разположена на парцел с площ от 165 хектара в община Силистра, на мястото на бившето летище. Очаква се строителните дейности да започнат още преди края на настоящата година, а проектът за изпълнение предвижда финализиране на обекта в началото на 2025 г.

 

Параметрите на проекта

 

Предстои в съоръжението да бъдат инсталирани близо 400 хил. соларни панела, а заложеното му годишно производство е 313 GWh – еквивалентни на 13% от общата генерирана към момента ежегодно в страната соларна енергия.

 

Портфолиото на Rezolv Energy обхваща и повече от 2 GW мощности в сферата на чистата енергия, които е планирано да бъдат изградени и въведени в експлоатация в Румъния, включително бъдещия най-голям европейски фотоволтаичен парк Dama Solar с капацитет 1044 MW, който ще бъде разположен в северната ни съседка.

 

 

Българската централа ще бъде присъединена към основната 110 kV преносна мрежа чрез две независими свързващи линии с обща дължина около 6 километра, а електричеството ще се продава на корпоративни и индустриални потребители чрез дългосрочни споразумения за закупуване на електроенергия (PPA).

 

Ключов обект и за пазара на труда в региона

 

"Проектът ще създаде голям брой нови работни места във фазата на строителство. Приблизително 500 служители на пълен работен ден ще бъдат наети както за леки монтажни дейности – работа, подходяща за мъже и за жени, така и на други длъжности, включително във висококвалифицирани инженерни роли.

 

В по-дългосрочен план електроцентралата ще осигури местна заетост за квалифицирана и полуквалифицирана работна ръка за планирания си експлоатационен период от 30 години", информират от Rezolv Energy, като допълват, че бъдещата ФЕЦ "Св. Георги" ще бъде проектирана, изградена и използвана в съответствие с най-високите екологични, социални и управленски стандарти (ESG).

 

Тласък за сектора на соларната енергия в страната

 

"Соларните системи ще съставлява почти 13% от общите инсталирани мощности в България тази година, а изчисленията ни показват, че близо 6 GW слънчева енергия ще бъдат произведени в страната до края на десетилетието. Горди сме, че проектът "Св. Георги" ще се превърне в ключов елемент от тази история на растеж. Той ще помогне на България да постигне заложените си цели за възобновяема енергия и значително ще допринесе за енергийната й независимост.

 

Освен ключов обект за местния бизнес, фотоволтаичният парк ще стане и важен за компанията ни източник на конкурентна чиста енергия без субсидии на стабилна цена за индустриални и търговски потребители в цялата страна", коментира главният изпълнителен директор на чешката компания Алистър Хамънд.

 

"Rezolv непрекъснато засилва позициите си и сме щастливи да финансираме инвестицията на компанията в толкова важен обект. Амбицията на Actis е да даде значителен принос за енергийния преход в този регион чрез широкомащабни проекти, изграждани и експлоатирани съобразно най-високите стандарти за устойчивост. "Св. Георги" е точно типа проект, който имахме наум, когато вземахме решението да подкрепим Rezolv", допълва Ярослава Корпанец, партньор и ръководител на операциите на Actis в Централна и Източна Европа.

 

     
Източник: Rezolv Energy

Ключови думи: Rezolv Energy   Actis   ФЕЦ   фотоволтаична централа   соларен парк   Св. Георги   YGY Industries   соларна енергия   чиста енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Проекти
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...