Powerindustry Bulgaria  

ЕК одобри 16 млн. евро държавна помощ за разширяване на газохранилището в Чирен

10.08.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия съобщи, че е одобрила мярка за държавна помощ в подкрепа на изпълнението на проекта за разширение на подземното газохранилище в Чирен в размер на 16 млн. евро.

Собственикът и оператор на съоръжението Булгартрансгаз инвестира приблизително 285 млн. евро в реализацията, която предвижда увеличаване на капацитета на ПГХ "Чирен" от 550 млн. на 1 млрд. куб. м активен газ, а дневните капацитети на нагнетяване и добив – до 8-10 млн. куб. м. Като допълнителен ефект от проекта се очаква да се подобри и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата.

 

Цели и дейности по проекта

 

С плановете си да подкрепи инвестицията на газопреносния оператор чрез издаване на 9-годишна публична гаранция по заема за финансиране на мярката българската държава цели да осигури условия за гарантиране на сигурността на доставките на газ, засилване на конкуренцията на пазара (и благодарение на по-голямата интеграция на съоръжението към мрежата) и насърчаване на търговията с газ в региона.

 

Сред мотивите за разширяване на капацитета на газовото хранилище е ръстът на доставките към България и региона от алтернативни източници, включително и втечнен природен газ, подчертават от Булгартрансгаз. Проектът включва изграждане на нови надземни и подземни съоръжения, както и на газопровод, свързващ ПГХ "Чирен" със съществуващата мрежа на газопреносното дружество в района на с. Бутан. Стартът на строителните дейности по надземната част беше даден в края на юли т. г.

 

Значението на държавната помощ

 

"Предоставянето на държавна гаранция ще допринесе за навременното изпълнение на планираното разширение на единственото хранилище за природен газ в България, както и за осигуряване на необходимия финансов ресурс при най-благоприятни условия", коментират от Булгартрансгаз.

 

Решението на Европейската комисия потвърждава, че мярката е "необходима, подходяща и пропорционална", тъй като помощта ще бъде ограничена до минимума, необходим за осигуряване на инвестицията и няма да има неоправдани отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията в ЕС, допълват от ЕК.

 

Проектът за разширяване на подземното газохранилище, съфинансиран от Механизма за свързване на Европа с близо 78 млн. евро, е определен от Комисията като такъв от "общ интерес" за Европейския съюз. Реализацията е в съзвучие с политиките на ЕС във връзка с гарантирането на диверсификацията, енергийната сигурност, Европейската зелена сделка и осъществяването на необходимия енергиен преход, добавят от ЕК.

 

Нови пазарни възможности

 

"Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар", уточняват от Булгартрансгаз.

 

В благодарственото си изказване към ЕК изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов изказа признателност за ползотворното сътрудничество и продължаващата подкрепа от страна на Комисията в процеса по реализация на ключовия за общността проект, който ще допринесе в значителна степен за гарантиране на енергийната сигурност.

 

Той поднесе специални благодарности и към българското правителство в лицето на Министерството на финансите, като национален орган по държавните помощи, и Министерството на енергетиката, като администратор на помощта.

 

     
Източник: Булгартрансгаз, ЕК; снимка: ЕК

Ключови думи: Чирен   газохранилище   Булгартрансгаз   Европейска комисия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...