Powerindustry Bulgaria  

Планира се изграждането на индустриален парк за чисти технологии в комплекса Марица - изток

10.08.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От Министерството на енергетиката (МЕ) съобщиха, че в сътрудничество с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) спешно са разработили и публикували актуализирани версии на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони в страната – областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

 

Актуализацията от енергийното ведомство определят като ключова стъпка за успешното реализиране на ефективна и плавна трансформация на най-засегнатите от енергийния преход въгледобивни региони у нас. Новите версии на плановете предстои да бъдат подложени на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни по планираните в тях мерки.

 

Следва официалното им изпращане към Европейската комисия през септември т. г., като се очаква одобрението им до края на 2023 г. Последното се оказва ключово условие за това трите засегнати региона да се възползват от помощ в размер на близо 1,2 млрд. евро за трансформацията си по Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Основни направления

 

Мерките за справедлив преход, заложени в териториалните планове, включват няколко основни направления:

 

  • Рекултивация на терените;
  • Помощ за създаването на водородна верига за стойност;
  • Подкрепа за индустриални паркове за чисти технологии;
  • Подкрепа за фотоволтаични паркове;
  • Използване на зелен водород;
  • Производство и разпределение на биометан;
  • Производство и разпределение на енергия от вятърни турбини.

"Схемата за подпомагане на създаването на водородна верига за стойност има за цел да привлече големи инвеститори в областта на производството на електролизьорни системи, горивни клетки, станции за зареждане и други съоръжения, като по този начин се осигури алтернативна заетост и се гарантира енергийният преход в засегнатите региони", подчертават от Министерството на енергетиката.

 

 

Планираната схема за подпомагане на соларните паркове с електролизьори се очаква да създаде допълнителна заетост във връзка с конструирането и поддръжката на такива електроцентрали. Предвидено е и фотоволтаичните инсталации да бъдат разполагани приоритетно върху рекултивирани терени.

 

Мерките в помощ на производството на биометан включват генериране на алтернативно гориво с ниски емисии от органични остатъци, където също се очаква да се разкрият нови работни места. Аналогична подкрепа се предвижда да бъде оказана и на вятърния сектор.

 

Развитие на "Марица - изток" и региона

 

Сред акцентите в обновените версии на документите са и възможностите за създаване на нов индустриален парк за чисти технологии в "Марица-изток", както и други такива центрове около Стара Загора, в съответствие със специално разработен и консултиран "Мастър план" за развитието на комплекса и региона.

 

С цел рекултивиране на терените за добив на лигнитни въглища е заложено създаването на специално дружество "Конверсия на въглищни региони", което да подготви инфраструктурата за нови промишлени дейности, става ясно още от новите проекти.

 

"Отчита се, че с нарастващата роля на нисковъглеродната икономика, производството на електроенергия от изкопаеми горива намалява. Същевременно ключово условие за успеха на плавния енергиен преход е прилагането на навременни мерки за развитие на нови икономически дейности, които да осигурят качествени и устойчиви работни места", обобщават от енергийното министерство.

 

Възможности в сферата на зеления водород

 

В актуализираните планове е залегнало технологично развитие по цялата верига на добавена стойност – от производството на зелен водород до приложенията му, включително за индустриални, транспортни и енергийни цели. В тази връзка ще бъдат стимулирани малките и средните предприятия, както и взета предвид ключовата роля на големите предприятия за икономическия растеж и създаването на устойчива заетост.

 

"На предвидения нов модел на управление, според който ще бъдат конструирани местни комисии за справедлив преход, се разчита да гарантира подхода "отдолу-нагоре", при най-пълноценно отчитане на интересите на местните общности", добавят от МЕ.

 

Освен обновените версии на териториалните планове, от ведомството публикуваха на сайта си и покана към заинтересованите страни за изразяване на интерес към създаването и развитието на определени нови чисти производства.

 

     
Източник: МЕ; снимки: МЕ, Dreamstime

Ключови думи: Териториални планове   справедлив преход   въглищни региони   енергиен преход   Марица изток   чисти технологии   вятърни паркове   зелен водород   соларни централи   биометан  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...