Powerindustry Bulgaria  

Какъв потенциал имат технологиите за съхранение на енергия да революционализират пазара у нас

От Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) публикуваха най-новата си бяла книга, изготвена съвместно с Fluence, която изучава актуалното състояние на динамично развиващия се енергиен пазар у нас.

 

Основен фокус на доклада са технологиите, системите и приложенията в сферата на съхранението на енергия, а експертите ги разглеждат в контекста на потенциала им да провокират революция в сектора и като водещ катализатор на пазарните промени.

 

В публикацията се отчита, че към момента българският енергиен сектор се радва на значителен интерес от чуждестранни и местни компании. "При прехода към по-диверсифицирано производство на електроенергия, разчитащо във все по-голяма степен на възобновяеми енергийни източници, ще са необходими значителни инвестиции, както и нов подход при проектирането и управлението на електроенергийната система", коментират от АПСТЕ.

 

Защо съхранението на енергия е толкова актуално?

 

От Асоциацията са убедени, че страната ни може да се поучи от практиките в областта на енергийните системи в други държави, където делът на възобновяемите източници е висок, а съхранението на енергия посредством батерийни системи е широко възприето като надеждно, гъвкаво и рентабилно решение.

 

 

"Съхранението на енергия може да бъде внедрено бързо, с висока степен на обществено одобрение и да предоставя както местни, така и системни услуги, от които да се възползват комуналните предприятия, независимите производители на енергия, мрежовите оператори, домакинствата, търговските и индустриалните потребители. Това би било възможно само ако регулаторната рамка признае тяхната стойност и създаде стимули за частни инвестиции", подчертават експертите.

 

Настоящата ситуация

 

Бялата книга, озаглавена "България: Съхранението на енергия като катализатор за променящия се енергиен сектор", взема предвид факта, че само 7% от произведената енергия през 2022 г. е била от соларни и вятърни инсталации, а малко над 52% е бил делът на произведената от термични електроцентрали. "В момента страната разчита предимно на въглищно и ядрено производство, които заедно представляват около половината от инсталираните производствени мощности", обобщават от АПСТЕ.

 

 

От друга страна в исторически план държавата ни винаги сее нареждала сред основните производители и износители на енергия за региона, като мрежата й обхваща 10 интерконектора към Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция, отбелязват от Асоциацията. Това гарантира на България стратегическа роля в изграждането на по-сигурна, устойчива и ориентирана към бъдещето енергийна система в Югоизточна Европа, уверени са специалистите.

 

Тенденции и перспективи

 

Според доклада на АПСТЕ настоящата година ярко контрастира с досегашните тенденции, но в негативен план, извеждайки на дневен ред нови предизвикателства пред енергийния преход в страната. "През май 2023 г. България бе нетен вносител на електроенергия за първи път от десетилетие насам. Причината за това не беше липсата на производствени мощности, а естествената логика на енергийните пазари, които търсят най-конкурентния по отношение на цената източник на производство, а именно възобновяемата енергия", подчертават експертите.

 

Като основна тенденция се очертава и значителното намаляване на цените на електроенергия през времевите периоди на високо електропроизводство вследствие на новите инвестиции в енергия от възобновяеми източници, предимно фотоволтаици у нас и в съседните страни.

 

"Към май 2023 г. производството на електроенергия от въглища се срина с 58% на годишна база, а производството на електроенергия от фотоволтаични панели нарасна с над 30% и за първи път стана водещ източник в страната. Това бе и причината на 20 и 21 май пазарът на енергия в България да регистрира първите в историята си нулеви цени на електроенергията", информира още бялата книга.

 

 

Актуалната информация на АПСТЕ сочи, че фотоволтаични и вятърни проекти с повече от 35 GW общ капацитет са подали заявления за проучване на условията за присъединяване към мрежата. "През последните три години България практически е удвоила инсталираните си фотоволтаични мощности до 2,2 GW, като през 2023 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация още 700 MW", съобщават още от Асоциацията.

 

Според експертите това означава, че страната ни може да надхвърли целта, заложена в Националния план за енергетика и климат (НПЕК), за инсталиране на фотоволтаични централи до края на десетилетието почти седем години по-рано.

 

     
Източник: АПСТЕ

Ключови думи: АПСТЕ   Fluence   бяла книга   енергиен пазар   съхранение на енергия   ВЕИ   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Технологии
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...