Powerindustry Bulgaria  

Глобалният нов ВЕИ капацитет на годишна база трябва да се утрои до 2030 г.

17.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

По около 1000 GW нови възобновяеми мощности трябва да влизат в експлоатация всяка година до края на десетилетието, за да не изгуби светът контрол над глобалното затопляне.

 

Това изчисляват от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) в последния си прогнозен доклад "World Energy Transitions Outlook" (WETO), публикуван по-рано тази година. Експертите призовават към ускоряване на сегашните темпове на внедряване на ВЕИ технологии до утрояване на годишния глобален нов капацитет през 2030 г., за да бъде върната правилната стратегическа посока в борбата с климатичните промени.

 

Отклонение от правилната посока

 

Максимално допустимата граница за увеличаване на средногодишната глобална температура, заложена в Парижкото споразумение, е до 1,5°C повече в сравнение с нивата от прединдустриалния период на планетата.

 

За да се върне светът в тази рамка, е необходимо да се повишат амбициите за реализиране на проекти за възобновяема енергия в глобален план, а също и да се гарантират необходимите политики, регулации, институционални и кадрови ресурси, както и нужната физическа инфраструктура, отбелязват от IRENA.

 

Сред установените от WETO проблеми, чието разрешаване евентуално би ни върнало към правия климатичен път, са:

 

  • Липса на физическа инфраструктура;
  • Липса на необходимите политики и разпоредби;
  • Несъответствия в уменията и институционалния капацитет.

"Електрификацията и повишаването на енергийната ефективност са сред водещите двигатели на стратегията за контрол на глобалното затопляне в рамките на не повече от 1,5°C. Нейни основни стълбове са възобновяемата енергия, чистият водород и устойчивата биомаса, които трябва да се внедряват във всички сектори.

 

 

Последният ни доклад регистрира известен прогрес, предимно в сферата на енергетиката, където се наблюдават рекордни нови допълнения към глобалния капацитет на ВЕИ мощностите – 300 GW през 2022 г. Разликата между постигнатото и необходимото обаче остава голяма", коментират от Агенцията.

 

Освен амбициозните цели…

 

Експертите са убедени, че освен много по-амбициозни усилия и цели в областта на възобновяемата енергия, е необходимо и значително увеличаване на директното използване на чиста енергия в секторите на крайно потребление.

 

"Изправени сме пред суровата реалност, че се отклоняваме от целите на Парижкото споразумение. Единствената ни възможност е да следваме най-обещаващия и научно обоснован път, който поставя възобновяемата енергия във фокуса, като същевременно води страните към енергийна сигурност, по-ниски енергийни разходи и далновидно индустриално развитие.

 

 

Енергийният преход трябва да се превърне в стратегически инструмент за насърчаване на един по-справедлив и приобщаващ свят. Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г. декември тази година (COP28) и т. нар. Глобална равносметка на колективния напредък по Парижкото споразумение (Global Stocktake) трябва не само да потвърдят отклонението ни от рамката "1,5°C", но и да осигурят стратегически план, който да ни насочи обратно към правилния път", смята генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера.

 

Конкретни мерки

 

"Само цел не е достатъчна. Актуалният доклад ни предоставя и солидна стратегическа пътека за ускоряване на внедряването на ВЕИ. Скоростта, с която се осъществява енергийният преход, зависи от това колко бързо можем да въвеждаме алтернативни технологии с нулеви въглеродни емисии, като същевременно гарантираме енергийната сигурност. Необходима ни е и политическа воля, за да създадем необходимите условия за бързо увеличаване на ВЕИ мощностите. Нужни са още гарантирани доставки и достъпно финансиране.

 

За да постигнем климатичните цели до 2030 г., трябва да предприемем спешни действия за разширяване на мрежовата инфраструктура, съкращаване на сроковете за издаване на разрешения и намаляване на цената на капитала в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики”, допълва номинираният за президент на конференцията COP28, Н. Пр. д-р султан Ал-Джабер.

 

Добавянето на скорост и мащаб към енергийния преход изисква преосмисляне и на международното сътрудничество, оценка на ролите и отговорностите на националните и регионалните субекти, интернационалните организации, финансовите институции и многостранните банки за развитие. Целта е да се гарантира техният оптимален принос към процеса. Необходима е и гаранция, че средства достигат и до най-уязвимите в енергийно отношение региони и общности в света, обобщават от IRENA.

 

Повече по темата вижте във видеото:

 

 

     
Източник: IRENA

Ключови думи: IRENA   възобновяема енергия   възобновяеми източници   климатични цели   Парижко споразумение   глобално затопляне  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...