Powerindustry Bulgaria  

Една трета от произведеното електричество у нас е от ядрена енергия

Около една трета (32,7%) от общия енергиен микс е било електричеството, произведено от атомна енергия, през 2022 г. Това сочи актуалният ядрен профил (Country Nuclear Power Profile, CNPP) на страната ни, публикуван наскоро заедно с профилите на останалите 38 страни членки на организацията на специално създадения за целта уебсайт.

На страницата на България в системата е посочено, че общият капацитет на двата работещи у нас ядрени реактора е 2006 MWe, има четири спрени мощности в процес на извеждане от експлоатация с кумулативен капацитет 1632 MWe и към момента не се изграждат други съоръжения.

 

Обзор на ядрения сектор у нас

 

Статистиката показва спад в дела на атомната енергия спрямо останалите енергийни източници от 2020 г. насам, когато той е бил 40%, макар количествата да остават приблизително равни - 16 626 GW(e).h през 2020 г. и 16 462 GW(e).h за миналата година. Цялата достъпна в профила информация може да бъде прегледана тук.

 

 

Интерактивният доклад, който ежегодно се актуализира, предоставя данни за статуса и развитието на ядрените програми в 39-те държави, които експлоатират ядрени централи или са във фаза 3 според класификацията на МААЕ за етапите на изграждане на нова ядрена мощност. Статистиката обхваща фактори във връзка с ефективното планиране, вземането на решения и реализацията на инициативи по програмите, които заедно водят до безопасна и икономична експлоатация на атомните електроцентрали.

 

"Всяка страна се представлява от национален координатор, който е отговорен за ежегодната актуализация на информацията, като за България това лице е служител на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Координаторът събира информация от заинтересованите организации, а именно: АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО, Министерство на енергетиката, Национален статистически институт, Министерство на образованието и науката и АЯР и я попълва в профила на България", допълват от АЯР.

 

 

CNPP профилът на страната ни обобщава организационните и индустриалните аспекти на програмите за атомна енергия и предоставя информация за съответната законодателна, регулаторна и международна рамка и прилагането й у нас.

 

"Българската ядрена енергийна програма стартира през 1974 г. с пускането в експлоатация на първия атомен енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Ядрените съоръжения към момента са съсредоточени на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където са изградени шест енергоблока (блокове 5 и 6 са в експлоатация, а блокове 1–4 са в процес на извеждане ). На площадката на АЕЦ "Козлодуй" има временно хранилище за отработено ядрено гориво от мокър тип и хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво", гласи публикуваната от Агенцията информация за българския ядрен сектор.

 

Глобалната картина

 

Според данните на МААЕ по света към момента оперират 410 ядрени реактора с общ капацитет 368 610 MWe, като 27 съоръжения са със статус на преустановена дейност. В процес на изграждане са 57 нови мощности, които ще добавят нови 59 091 MWe към общия глобален капацитет, а 209 реактора са изведени от експлоатация.

 

Агенцията стартира инициативата си да съставя и публикува профили на своите членки през 1993 г. на базата на доброволно предоставена от тях информация, а първите оповестени публично статистики са през 1998 г. От 2008 г. насам данните са достъпни и онлайн. Докладите съдържат статистически и икономически преглед на енергийния сектор, състояние и развитие на ядрената енергетика и ядрената инфраструктура, национално законодателство и регулаторен режим.

 

     
Източник: МААЕ, АЯР

Ключови думи: МААЕ   АЯР   ядрена енергетика   атомна енергия   ядрена енергия   АЕЦ Козлодуй  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Технологии
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...