Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ЕС е постигнал целта си за 90% съхранение на газ преди зимния сезон

31.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейският съюз е успял да постигне заложената цел за запълване на съоръженията за съхранение на газ до 90% от капацитета с два месеца и половина по-рано от установения краен срок 1 ноември т. г. Това показват актуалните данни, публикувани на платформата Gas Infrastructure Europe и цитирани на сайта на Европейската комисия (ЕК), отбелязват от Института за енергиен мениджмънт (ЕMI).

 

В Регламента за съхранението на газ от юни 2022 г. беше определена обвързваща цел на ЕС за 90% запълване на съоръженията за съхранение на газ до 1 ноември всяка година с цел оптимизиране на подготовката на ЕС за предстоящата зима и с междинни цели за отделните държави.

 

Значение за сигурността на доставките

 

"Съхранението на газ е от ключово значение за сигурността на доставките в Европа, тъй като може да покрие до една трета от търсенето на газ в ЕС през зимата. Публикуваните данни показват, че нивата на съхранение на газ са достигнали 1024 TWh или 90,12% от капацитета за съхранение (еквивалентно на малко над 93 милиарда кубически метра природен газ)", подчертават от ЕК.

 

"Днешното потвърждение, че сме изпълнили изискванията си за съхранение на газ досега предсрочно, подчертава, че ЕС е добре подготвен за зимата и това ще спомогне за по-нататъшното стабилизиране на пазарите през следващите месеци. Енергийният пазар на ЕС е в много по-стабилна позиция, отколкото беше по това време миналата година, до голяма степен поради мерките, които предприехме на равнище ЕС.

 

 

Но през последните седмици видяхме, че пазарът на газ остава чувствителен. Комисията ще продължи да наблюдава ситуацията, така че нивата на съхранение да останат достатъчно високи, когато навлизаме в следващата зима. Нека припомня, че можем допълнително да укрепим позицията си чрез инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност", коментира комисарят на ЕС по въпросите на енергетиката Кадри Симсън.

 

Спад в потреблението

 

Регламентът за намаляване на търсенето на газ от 2022 г. е сред набора от мерки, които ЕС предприе след енергийната криза, предизвикана от руското нашествие в Украйна. В резултат на регламента се регистрира спад от 18% в потреблението на газ от август миналата година до май 2023 г. Това е мотив за удължаване на действието му с още един едногодишен период.

 

"Що се отнася до намирането на алтернативни източници на газ, Комисията е начело на съгласувана международна информационна кампания за алтернативни доставки на газ — по-специално под формата на втечнен природен газ (ВПГ). Освен това в Енергийната платформа на ЕС (през #AggregateEU) вече бяха отправени две покани за съвместно закупуване на газ, като третата покана ще бъде стартирана през втората половина на септември.

 

Ключовите инвестиции на равнището на ЕС и на национално равнище също увеличиха капацитета на ЕС за внос на втечнен природен газ и повишиха устойчивостта на газовата система на ЕС", обобщават от ЕК, цитирани от EMI.

 

     
Източник: EMI

Ключови думи: EMI   ЕК   ЕС   природен газ   съхранение на газ   енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...